Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/03/2007

Δήλωση Μ.Παπαγιαννάκη σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών, ο Μιχ. Παπαγιαννάκης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την περιβαλλοντική πολιτική του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση:

«Με τις δηλώσεις του ο κ. Πρωθυπουργός αναγνώρισε τον επείγοντα χαρακτήρα του αναγκαίου αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνακόλουθων κλιματικών αλλαγών, κάτι που η Κυβέρνηση του και ίδιος αρνούνταν έως τώρα να εντάξουν στους προβληματισμούς και την πολιτική τους. Γιατί, παρά τις γενικόλογες διακηρύξεις του Πρωθυπουργού, παραμένει γεγονός ότι η χώρα μας θα βρεθεί πολύ μακριά από τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κυότο, αφού ήδη έχει εξαντλήσει τα όρια που της αναλογούσαν.

 Επιπλέον, η αναγκαία πολιτική κατά των κλιματικών αλλαγών, είναι πράγματι «πολυσύνθετη», όπως είπαν τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν κάποια μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και ίσως της λειψυδρίας, καθυστερημένα και αυτά (γιατί έως το καλοκαίρι δεν βλέπει κανείς πώς θα έχουν προλάβει να εγκατασταθούν οι μονάδες αφαλάτωσης στις Κυκλάδες…), αλλά ότι απαιτείται έστω και τώρα να συγκλίνουν τα Υπουργεία και οι υπηρεσίες σε νέες πολιτικές.

Συμβαδίζουν με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες οι εμμονές στις νέες επενδύσεις στον λιγνίτη που εξαγγέλλονται; Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν με κυβερνητική ευθύνη ξεκινάμε από τόσο χαμηλά και όταν οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν τις ευνοούν ; Μπορεί να γίνει πολιτική εξοικονόμησης του νερού χωρίς διαφορετική πολιτική απέναντι στην εξωφρενική σπατάλη που συνεπάγεται η άκριτη  ενίσχυση της εντατικοποίησης της γεωργίας, χωρίς αποφασιστικά πλήγματα (τιμολογιακά, φορολογικά και άλλα…) στην αστική και τουριστική επιδεικτική χρήση του (πισίνες, πληθωρισμός γηπέδων γκολφ…); Μπορεί να ελεγχθούν οι χρήσεις της ενέργειας από βιομηχανίες, μεταφορικές και συγκοινωνιακές επιχειρήσεις ή από τον λεγόμενο οικιακό τομέα χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως ελεγκτικούς μηχανισμούς που η Κυβέρνηση αποδυνάμωσε ή αρνήθηκε να προωθήσει;

Σε όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση και να προχωρήσει σε ουσιαστική αναθεώρηση της έως τώρα πολιτικής της, ξεκινώντας από ένα αυτονόητο προαπαιτούμενο, την ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο διάλογος για την κλιματική αλλαγή πρέπει να έλθει και στη Βουλή και να πάρει  μια από τις πρώτες θέσεις στο δημόσιο πολιτικό διάλογο. Ο ΣΥΝ έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του και είναι έτοιμος να συζητήσει σε όλα τα επίπεδα όποιαν άλλη πρόταση, για τη διαμόρφωση μιας νέας και συνεκτικής πολιτικής για το περιβάλλον.»

To Γραφείο Τύπου