Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/03/2007

Η απόφαση των ΗΠΑ για τοποθέτηση αντιπυραυλικών συστημάτων σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς μετά από πρόταση του Δ. Παπαδημούλη.

Συζήτηση για το σχέδιο των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σύστημα πυραυλικής προστασίας στην Πολωνία και Τσεχία θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Απριλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχετική πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Στρασβούργο στην Ομάδα του ΕΚ "Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά", μετά την σχετική πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τη "Διάσκεψη των Προέδρων" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τεθεί το θέμα της εγκατάστασης αντιβαλλιστικών πυραύλων σε κοινοτικό έδαφος, στην ημερήσια διάταξη του Απριλίου 2007 σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού του ΕΚ. (Η διαδικασία αυτή προβλέπει τη διενέργεια συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ μετά από αίτημα μιας πολιτικής ομάδας προς το Συμβούλιο ή την Επιτροπή. Η συζήτηση συνήθως ολοκληρώνεται με ψήφισμα του ΕΚ).

Η προφορική ερώτηση με συζήτηση, που κατέθεσε σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο ο Δ. Παπαδημούλης εξ ονόματος της Ομάδας '"Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά" και την οποία συνυπογράφουν οι Ευρωβουλευτές Ντ. Στροζ (Τσεχία), Τ. Πφλούγκερ (Γερμανία), Π. Γκερέιρο (Πορτογαλία) και Αδ. Αδάμου (Κύπρος), έχει ως εξής:

"Το σχέδιο των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σύστημα πυραυλικής προστασίας σε κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πολωνία και Τσεχία- με πρόσχημα αντιπυραυλική προστασία από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει την ανησυχία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η οποία αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους σχέδια στοχοποιούν την ευρωπαϊκή ήπειρο και ταυτόχρονα προκαλούν νέες διαιρέσεις. Ήδη, σύμφωνα  με ανακοίνωση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας τα σχέδια αυτά προκαλούν αναθεώρηση του ρωσικού αμυντικού δόγματος αφού θεωρούνται ως απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ερωτάται το Συμβούλιο:

Πώς σχολιάζει το γεγονός της εγκατάστασης των συστημάτων αυτών σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ματαιώσει αυτά τα σχέδια που αναβιώνουν ψυχροπολεμικές καταστάσεις στην Ευρώπη και βοηθούν στην εδραίωση ενός παγκόσμιου δικτύου στρατιωτικών ελέγχων;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

" Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι πλήρως αντίθετο με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, αναζωπυρώνει μια ψυχροπολεμική διαίρεση και υπονομεύει ευθέως τις Ευρωρωσικές σχέσεις.

Η σπουδή της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη να ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές επιδιώξεις είναι πολλαπλά επιζήμια.

Ο Πρωθυπουργός με την ευκαιρία της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα οφείλει επιτέλους να πάρει μια ξεκάθαρη θέση.

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μια λαμπρή ευκαιρία για να εκφραστεί η ευρύτατη αντίθεση στους αμερικανικούς τυχοδιωκτισμούς. Ελπίζω το σύνολο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών να αντιταχθούν σε αυτές τις επικίνδυνες αμερικανικές μεθοδεύσεις."

To Γραφείο Τύπου