Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/03/2007

Ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) που καταργούνται στα νέα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και σχολές (ΕΠΑΣ)

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Βασικό χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων του ν.3475/2006 για την Τεχνική-Επαγγελματική εκπαίδευση αντί για ουσιαστική αναβάθμιση είναι η προώθηση του μαθητικού δυναμικού στην πρόωρη κατάρτιση και παράδοση τμήματός της στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός μέσα, από ένα τετραπλό, δίκτυο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μετά το γυμνάσιο (ΕΠΑΛ,  ΕΠΑΣ, ΕΠΑΣ  άλλων Υπουργείων όπως οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και Μεταγυμνασιακά ΙΕΚ) και αφετέρου μέσα από το εξοβελισμό από τα ΕΠΑΛ της πλειονότητας των ειδικοτήτων που μέχρι σήμερα υπήρχαν στα ΤΕΕ και τη μεταφορά τους σε σχολές κατάρτισης, τις ΕΠΑΣ.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι, καταργούνται οριστικά, χωρίς μελέτη και τεκμηρίωση ορισμένες ειδικότητες από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν προβλέπεται να λειτουργούν ούτε στα ΕΠΑΛ ούτε στις ΕΠΑΣ, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και ειδικότερα για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα καταργούνται σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ 4 ειδικότητες : ηλεκτρομηχανικών συστημάτων και αυτοματισμού αυτοκινήτου, κτιριακών έργων, διατροφής –διαιτολογίας, κοινωνικών φροντιστών, που το σχολικό έτος 2006-2006 είχαν 75 τμήματα και φοιτούσαν 685 μαθητές. Επίσης παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΠΘ ότι κανένα σχολείο δεν θα καταργηθεί, παραμένουν υπό κατάργηση 61 Τ.Ε.Ε. με αβέβαιο το μέλλον τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κ. Υπουργός:

-Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μην καταργηθούν ειδικότητες των ΤΕΕ στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, να συμπεριληφθούν στο ΕΠΑΛ τουλάχιστον όλες εκείνες οι ειδικότητες για τις οποίες υπάρχουν αντίστοιχες σχολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μην καταργηθούν σχολεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ