Skip to main content.
04/03/2007

Ομιλία Γιάννη Τόλιου στην Ημερίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας με θέμα: «Όψεις διαχείρισης και διατήρησης της άγριας ζωής»

Αθήνα, Ξενοδοχείο «Εσπέρια»

Ι. Αγαπητό προεδρείο, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι κυνηγοί. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση, συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία συζήτησης ενός σημαντικού θέματος και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Ημερίδα σας.

Από πρώτη ανάγνωση, η θεματική της Ημερίδας, σε σχέση με τον φορέα σας φαίνεται αντιφατική: Η Ομοσπονδία Κυνηγών να συζητά για «διαχείριση και διατήρηση της άγριας φύσης»! Ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση, δείχνει ότι η Ομοσπονδία και συνολικά η Συνομοσπονδία των Κυνηγών, διαπνέεται από μια άλλη κουλτούρα, η οποία δεν έχει σχέση με τις ισοπεδωτικές και απλοϊκές απόψεις, ότι για τα φαινόμενα μείωσης της άγριας ζωής, φταίνε οι κυνηγοί!!!

Τόσο η σημερινή εκδήλωση, όσο και άλλες δράσεις των κυνηγετικών φορέων, δείχνουν ότι υπάρχει οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και χωρίς υπερβολή, ίσως είναι καιρός να μιλάμε για «οικολόγους-κυνηγούς», όσο και αν φαίνεται παράδοξο στο άκουσμα του. Και σε αυτό συνηγορούν συγκεκριμένα γεγονότα.

ΙΙ. Δεν πρόκειται μόνο για το σημαντικό έργο της «Θηροφυλακής», που τη συμβολή στην προστασία της άγριας πανίδας την αναγνωρίζουν όλοι, με πρόσφατα παραδείγματα:

Α). Την παρέμβαση στο φαινόμενο της μαζικής παγίδευσης πουλιών στη Σαντορίνη και η θέση των κυνηγετικών οργανώσεων να ελεγχθεί και να περιοριστεί και γιατί όχι να κατασταλεί τελείως το φαινόμενο

Β). Επίσης και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της άγριας πανίδας, δηλαδή την ενίσχυση του «ενδημικού κυνηγιού», πχ. Αγριόχοιροι στην Αρκαδία, που από παραπληροφόρηση σε χαιρετισμό μου στην εκδήλωση για την πίτα της Συνομοσπονδίας, το απέδωσα στους οικολόγους!!! Ζητώ συγγνώμη, αλλά ήταν προϊόν μη σωστής ενημέρωσης.

Γ) Τέλος το σημαντικό έργο της «Θηροφυλακής» στον έλεγχο της «παράνομης θήρευσης». Πρόκειται για σοβαρή συμβολή σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που ορισμένες φορές θα έλεγα είναι αληθινή «μάστιγα». Η παράνομη θήρευση, παράνομη αλιεία, το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων στην Αφρική κλπ. σημαίνουν καταστροφή της άγριας φύσης!!!

ΙΙΙ. Αγαπητοί φίλοι ο ΣΥΝ, παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν υιοθετεί απλοϊκές προσεγγίσεις για το κυνήγι και τους κυνηγούς, αλλά έχει μια ισορροπημένη-πιστεύουμε- θεώρηση. Η παρουσία μας άλλωστε σήμερα εδώ αυτό δείχνει!!!

Πριν τελειώσω το χαιρετισμό μου, θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα γενικότερα προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το θέμα μας και το επηρεάζουν σοβαρά.

Α) Πρόκειται για το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αρκετά έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα για να ευαισθητοποιήσουν κάθε πολίτη και κυρίως, για την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων. Η απειλή είναι μέγιστη και καθολική. Αφορά τους ανθρώπους, την άγρια ζωή, την πανίδα, τη χλωρίδα, το περιβάλλον, ολόκληρο τον πλανήτη! Περιττό να αναφέρω ότι οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σε αλλαγή της μετακίνησης των μεταναστευτικών πουλιών και φέτος το έζησαν σε μικρογραφία οι κυνηγοί!!

Αιτία του φαινόμενου δεν είναι απλά η «ανθρώπινη δραστηριότητας» (σε τελευταία ανάλυση ισχύει), αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, συγκεκριμένες κυβερνήσεις (πχ. ΗΠΑ) που δεν δείχνουν ανάλογη ευαισθησία στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα. Θεωρούμε ότι σ΄ αυτό το αίτημα, για μείωση των ρύπων και περιορισμού του φαινόμενου του «θερμοκηπίου», όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, μαζί και των κυνηγών, μπορούν και πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να έχουν τη συμβολή τους.

Β) Το δεύτερο που θέλω να αναφέρω και σχετίζεται κυρίως με την Ελλάδα, είναι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα των δασών!!! Χωρίς δάση και δασικές εκτάσεις, στην ουσία δεν υπάρχει άγρια ζωή, ούτε κυνήγι, ούτε βιοποικιλότητα. Δυστυχώς με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρείται η αναθεώρηση του άρθρου 24 και ορισμένων ακόμη, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στα δάση και στο περιβάλλον.

Η προηγούμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) ψήφισε ένα δασικό νόμο. Η ΝΔ που ήταν αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά. Όταν όμως έγινε κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαλε σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του! Ωστόσο η εφαρμογή της στην πράξη αδρανοποιήθηκε γιατί παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος.

Υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα, από πολλούς φορείς, να μη γίνει αναθεώρηση του άρθρου 24. Είναι θετικό ότι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι κατά της αναθεώρησης, πέρα από τους βουλευτές του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.

Θεωρούμε ότι και οι φορείς των κυνηγών, πρέπει να ζητήσουν να μην προχωρήσουν τέτοιες επιλογές, που θα είναι σε βάρος των δασών και της άγριας ζωής. Ενδεχομένως αυτή η διάσταση θα μπορούσε να ήταν ειδική εισήγηση στη σημερινή Ημερίδα, ως μια «όψη διαχείρισης και διατήρησης της άγριας ζωής». Απλώς το θέτω ως μια γόνιμη και φιλική επισήμανση.

IV. Δεν θέλω να σας κουράσω με άλλες αναφορές. Θα ήθελα μόνο να τελειώσω, με αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας της Ομοσπονδίας Κυνηγετικών Οργανώσεων με περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιδιαίτερα με το “Bird- Life” που θέτει σε πιο ισορροπημένη σχέση το κυνήγι με την περιβαλλοντική προστασία.

Ο κυνηγός πρέπει να αντιμετωπίζει τη φύση και την άγρια ζωή, ως «κοινωνικό αγαθό» όχι ως λάφυρο και αρπακτική διάθεση. Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει και η περιβαλλοντική παιδεία και η κυνηγετική αγωγή, ώστε να πάμε, σε αυτό που υπαινίχθηκε στην αρχή το προεδρείο, από τον απλό τύπο «κυνηγού- συλλέκτη», στο νέο τύπο «κυνηγό-οικολόγο»!

Ωστόσο, εδώ πρέπει να δούμε και το ρόλο της Πολιτείας. Δυστυχώς τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και τις προηγούμενες, δεν έχουμε μια συγκροτημένη, σύγχρονη «θηρευτική πολιτική», που θα συνδυάζει το κυνήγι με την προστασία και αύξηση των θηραμάτων και τη φροντίδα στο περιβάλλον. Σκέψεις και προτάσεις υπάρχουν, από τους κυνηγετικούς φορείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, από τον ΣΥΝ και πολλές ιδέες, πιστεύω ότι, θα προκύψουν από τη σημερινή Ημερίδα.

V. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση χαιρετισμού. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας και θα θέλαμε να γνωρίζαμε τα πορίσματα της.