Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/03/2007

Ομιλία Αλ. Αλαβάνου στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού

Σε επίκαιρη ερώτηση του Πρόεδρου  της ΚΟ του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς  Αλέκου Αλαβάνου , σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤʼ Δημοτικού , απάντησε  σήμερα  η Υπουργός  Παιδείας κ. Μ. Γιαννάκου.

Στην ερώτησή του ο Αλέκος Αλαβάνος  μεταξύ άλλων σημείωνε ότι  «Το νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού, δέχεται από ορισμένους κύκλους επικρίσεις, που ξεπερνούν την επιστημονική και εκπαιδευτική κριτική και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν να είναι ακραίες  επιθέσεις με χαρακτήρα ιδεολογικού εκφοβισμού.» και ότι « η συζήτηση  έχει μετατοπισθεί από την εκπαιδευτική αποτίμηση του βιβλίου και γίνεται με όρους πολιτικής υπαγόρευσης.» Και,  καταλήγοντας, ζητούσε από την Υπουργό  αφʼ ενός να υπερασπισθεί το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού και  αφετέρου να  σεβαστεί τη διαδικασία που προβλέπει ότι, αν μέσα από τη διδακτική χρήση προκύπτει ανάγκη διορθώσεων, αυτές θα  γίνουν από τους συγγραφείς, μετά από αξιολόγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και αφού ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις  των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το βιβλίο.»

Μετά  την αρχική τοποθέτηση της Υπουργού ο Αλ. Αλαβάνος λαμβάνοντας τον λόγο είπε τα εξής:

«Δεν υπάρχει βιβλίο ιστορίας, και του Δημοτικού ακόμη, το οποίο να μην έχει ένα ιδεολογικό φορτίο μέσα του  και ορισμένες επιλογές. Δεν υπάρχει  βιβλίο το οποίο να είναι άψογο. Ειδικά ένα βιβλίο που προσπαθεί να καινοτομήσει και στη διδακτική μέθοδο και στο περιεχόμενο και να μην χρειάζεται διορθώσεις. Δεν μπορεί να μη γίνεται ένας διάλογος επιστημονικός., να γίνεται ένας διάλογος  ζωντανός για τα σχολικά βιβλία. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε  μια απόπειρα ιδεολογικού εκφοβισμού και μια απόπειρα επιβολής ενός μοντέλου  διδασκαλίας της ιστορίας. Θέλουν κάποιοι  η ιστορία που  διδάσκεται  να  είναι η ταινία «300»  του Χόλλιγουντ που παίζεται σήμερα.  Θα σας πω το εξής: υπάρχει μια σκηνή που είδα στις διαφημίσεις  που δείχνει  ηρωικά το Λεωνίδα να σπρώχνει με το πόδι του μέσα στο πηγάδι τους  αγγελιοφόρους των Περσών  που ζητάνε γη και ύδωρ και λέει ο Ηρόδοτος εκεί  αυτό που κάνανε οι Σπαρτιάτες, αν θυμάμαι καλά,  ότι παραβιάζει «τα πάντων ανθρώπων νόμιμα», δηλαδή ότι οι σπαρτιάτες παραβίασαν τη διεθνή νομιμότητα.

 Πρέπει να δούμε την ιστορία  με άλλα μάτια, με ψυχραιμία, από πολλές γωνίες και με τα μαθήματα που έδωσε, αν θέλετε, ο πατέρας της ιστορίας που είναι ο Ηρόδοτος, που δεν έχουν σχέση με όλα αυτά που λέγονται.

Επομένως κα υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω το εξής:

Πρώτον, γιατί δεν αντιδράτε σε προσπάθειες ιδεολογικού εκφοβισμού; Είστε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Δεν μπορεί να βγαίνει ο Αρχιεπίσκοπος  και να μιλάει  για συγγραφείς οι οποίοι έχουν την κάλυψη  όλων των ιστορικών περιοδικών, της παμψηφίας των ιστορικών, των καθηγητών και να λέει ότι είναι «γενίτσαροι»,  και να το λέει σε απλούς, καλούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που πάνε στην εκκλησία  να κοινωνήσουν, να πάρουν τον άρτο  και θέλουν να τους κάνουν Ταλιμπάν, απέναντι σε κάποιες απόψεις επιστημονικές τις οποίες βέβαια οι άνθρωποι δεν έχουν καν διαβάσει. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο,  όπως φάνηκε και από προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου, παρανόμως διακινήθηκαν  από εστίες του Υπουργείου Παιδείας ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ερωτηματολόγια σχετικά με αυτό το βιβλίο. Τα  αποδοκιμάσατε τα ερωτηματολόγια αυτά. Εντάξει, ποιοι όμως τα υποκίνησαν, ποιοι ξεκίνησαν με αυτή την παράνομη διαδικασία, έγινε  ΕΔΕ και τι αποτελέσματα είχε αυτή η ΕΔΕ;

Και τρίτον και τελευταίο: Να υπάρξει  μια εγγύηση, σε ένα βαθμό το δηλώσατε,  ότι, όπως όλα τα βιβλία, μέσα από διαδικασίες αποκλειστικά εκπαιδευτικές και επιστημονικές, θεσμικές που προβλέπονται, ότι  θα γίνουν  οι διορθώσεις χωρίς αυτές τις πιέσεις τις οποίες δέχονται και αυτή την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας»