Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2007

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος και ο Ν.Χουντής, Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟAΣΥ) στα γραφεία του ΣY.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Δεν είχαμε απλώς μια συνάντηση με την Π.Ο.ΑΣ.Υ, είχαμε μια ήρεμη και ειλικρινή συζήτηση πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε καμία μάνα νʼ ανησυχεί το βράδυ, πώς θα γυρίσει το παιδί της, είτε είναι στο Πανεπιστήμιο, είτε είναι στη διαδήλωση, είτε εργάζεται στην Αστυνομία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ειρηνικές κινητοποιήσεις χωρίς να υπάρξει καν αμυχή. Θεωρούμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη της κυβέρνηση και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, διότι ακολουθείται μια πολιτική παγίδευσης όλων σε μια στρατηγική αντιπαράθεσης, διχασμού και σύγκρουσης. Και θεωρούμε ότι ,και απέναντι στην Αστυνομία δίνονται διπλά μηνύματα, δίνονται σχιζοφρενικά μηνύματα τα οποία δημιουργούν συγχύσεις και η σύγχυση είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε λειτουργίες όπως αυτές που γίνονται τις ώρες των κινητοποιήσεων από τη μεριά της Αστυνομίας.

Θεωρούμε ότι οι Αστυνομικές δυνάμεις πρέπει και μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών, μέσα σʼ αυτές και των ειρηνικών κινητοποιήσεων.

 Θεωρούμε  ότι πρέπει να απομονωθούν συμπεριφορές και άτομα τύπου «ζαρντινιέρας».

Θεωρούμε όμως τέλος, και σʼ αυτό συμφωνούμε, ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με την Αστυνομία, ούτε καν με την καλύτερη και την πιο ήρεμη Αστυνομία. Τα κοινωνικά προβλήματα θέλουν πολιτικές λύσεις. Γιʼ αυτό επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι, πρέπει να αποσυρθεί ο Νόμος Πλαίσιο. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο απʼ αυτό που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 για τον τότε νόμο πλαίσιο, τον 815. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο απʼ αυτό που ζητούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής, να αποσυρθεί αυτός ο νόμος.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησης να πω ότι, εμείς στηρίζουμε και φαίνεται και σήμερα στις εργασίες της Βουλής μια σειρά πολύ σοβαρά οικονομικά και εργασιακά αιτήματα που θέτουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι.»

Ο Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:

- Μιας κι έχουμε το συλλαλητήριο σήμερα το ΚΚΕ σας κατηγορεί εκ νέου ότι, δεν περιφρουρείτε τις συγκεντρώσεις, στο βαθμό που μπορείτε, είτε από απειρία είτε όπως κάποια στελέχη του ΚΚΕ υποστηρίζουν, ηθελημένα.

Θέλω να  υπογραμμίσω ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απολογείται ούτε στη Ν.Δ. ούτε στο Κομουνιστικού Κόμμα. Εμείς δεν κατεβαίνουμε με μπλοκ οργανωμένα κομματικά. Συμμετέχουν οι φοιτητές μας, οι νεολαίοι μας στις μεγάλες αυτές πορείες των φοιτητικών συλλόγων, μέσα σε μια ενωτική διαδικασία και προσπαθούν τη γνώση και την εμπειρία τους σχετικά με την περιφρούρηση, να τη μεταφέρουν σε χιλιάδες αγόρια και κορίτσια που συμμετέχουν σήμερα στο φοιτητικό κίνημα.

-     Πώς σχολιάζετε τη  συνάντηση Πούτιν – Καραμανλή;

Σε σχέση μʼ αυτό θα έλεγα ότι είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός ήταν παρών σʼ αυτό το μεγάλο ενεργειακό σχέδιο, το οποίο έχει και πλευρές οικολογικές και άλλες που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Θα έλεγα ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι παρών και αύριο στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, στην ερώτηση που έχει τεθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για την έξοδο από τη σημερινή κρίση.

- Οι αποστάσεις που κράτησε χθες ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή σας, όσον αφορά δικές σας απόψεις, είναι κάτι που σας προβληματίζει για τις περαιτέρω σχέσεις ΠΑΣΟΚ Συνασπισμού και στο θέμα της Παιδείας;

 Το τραπέζι ήταν πολύ μικρό. Μισό μέτρο μας χώριζε με τον Παπανδρέου. Δεν ξέρω πόσο μεγάλες ήταν αυτές οι αποστάσεις. Είναι γνωστό ότι έχουμε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις στο θέμα του αρ. 16 και στο θέμα της Παιδείας. Νομίζω όμως ότι έχουμε κοινές ανησυχίες στα ζητήματα της διασφάλισης της δημοκρατικής νομιμότητας στη χώρα μας.

ΔΗΜ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ (Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ) :  «Υπήρξε ένα διάβημα στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, με το οποίο μεταφέρουμε την αγωνία των Αστυνομικών, αλλά και των οικογενειών τους για τη συνεχιζόμενη αυτή κλιμάκωση, στρατηγικής – θα έλεγα – και τακτικής που καταλήγει σε βάρος και του αστυνομικού, όπως, γνωρίζετε κι εσείς, με δεκάδες τραυματίες, ζητώντας να παρέμβει και βεβαίως να μην οξύνει τα πνεύματα και με τη στάση του και με τις εκφράσεις του. Θέσαμε  βεβαίως και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υπηρεσία, πως έπρεπε να λειτουργήσουμε σε σημαντικές στιγμές για να αποφευχθούν γεγονότα και καταστάσεις που τελικά καταλήγουν και σε βάρος του αστυνομικού.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα στην Αστυνομία, αν έχουν μια διαφορετική άποψη, αυτό δεν το γνωρίζω. Είναι επόμενο ότι, πάντα υπάρχουν και οι κολαούζοι κάθε κατάστασης.

Εκείνο που ενδιαφέρει κυρίαρχα την Ομοσπονδία είναι να διασφαλίσει του αστυνομικούς μέσα στα συνταγματικά πλαίσια της χώρας μας. Ταυτόχρονα βεβαίως και τους πολίτες. Αυτή είναι η αποστολή της, αυτή είναι η θέση της κι έτσι πρέπει να γίνει.

  -  Εσείς θεωρείτε ότι έχει ευθύνη ο κ. Πολύδωρας γιʼ αυτή την κατάσταση;

Η ευθύνη έγκειται σε ό,τι αφορά τον πολιτικό μας προϊστάμενο, σε στάσεις και θέσεις που όξυναν το κλίμα που κατέληξε σε βάρος των αστυνομικών.  Και με εκφράσεις και με στάσεις, όπως γνωρίζετε. Ενώ θα έπρεπε, κατά τη δική μας άποψη, να καταπραΰνει, να καταλαγιάζει τα πνεύματα, διότι αυτού του είδους η ανησυχία μεταφέρεται γενικότερα και βεβαίως μας βασανίζει όλους.  Μπορεί να θέλουν κάποιοι την πολιτική εκμετάλλευση. Οι φοιτητές κάνουν τον αγώνα τους, θα έχουν να θυμούνται ότι πράγματι μετείχαν σʼ αυτόν τον αγώνα. Αλλά έχοντας την εμπειρία και τη γνώση συναδέλφων μου στη Γαλλία,  αυτοί τελικά – ας μου επιτραπεί η λαϊκή έκφραση – «πλήρωσαν τη νύφη», περισσότερο από κάθε άλλον.

-Εσείς κύριε Κυριαζίδη ενστερνίζεστε ότι η χθεσινή σας επιστολή έχει προκαλέσει εμφύλιο στις τάξεις της Αστυνομίας; Δεδομένης και της καταστάσεως υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί σας που αντιδρούν και θεωρούν ότι δεν έπρεπε να επιτεθείτε κατʼ αυτόν τον τρόπο;

Από τα 40.000 μέλη της Ομοσπονδίας, είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Δημοκρατία έχουμε αλίμονο αν έχουμε, μια ταυτόσημη άποψη.

-Κύριε Κυριαζίδη πριν από λίγο καιρό ο πολιτικός σας προϊστάμενος είχε εμμέσως αφήσει να εννοηθεί ότι, ο Συνασπισμός καλύπτει τους κουκουλοφόρους.

Είχαμε και μία προηγούμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού και ζητήσαμε τη δική του παρουσία και παρέμβαση, ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση, πράγμα που είδατε ότι έγινε στη συνέχεια, με την έννοια των θέσεων που έχει λάβει κατά αυτών των γεγονότων. Άρα νομίζω ότι, βοήθησε και η δική μας παρουσία, αλλά και η παρέμβαση του Προέδρου και για την κοινή γνώμη, αλλά και για τους συναδέλφους ότι τα πράγματα δεν έχουν έτσι.

-'Aρα λοιπόν δεν βλέπετε εσείς κουκουλοφόρους στο Συνασπισμό, όπως βλέπει ο κ. Πολύδωρας;

Αν τους βλέπει να τους κατονομάσει και να δώσει εντολή να συλληφθούν.

15/3/2007                                                                                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Γραφείο Τύπου