Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2007

O ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Οι «θριαμβολογίες», οι «παράτες» και η δικομματική συναίνεση προσπαθούν να σκεπάσουν και να αποκρύψουν το γεγονός ότι η ελληνική συμμετοχή στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εκχωρείται πλήρως και με τους πλέον αδιαφανείς όρους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδίδει, κατά απολύτως απαράδεκτο τρόπο, ένα στρατηγικής σημασίας έργο στην ιδιωτική κερδοσκοπική εκμετάλλευση και στους ιδιοτελείς σχεδιασμούς εταιρειών που στοχεύουν στη συνολική άλωση του νευραλγικού χώρου της ενέργειας.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτά τα ιδιωτικά συμφέροντα να εκχωρήσουν στη συνέχεια μέρος ή και το σύνολο της συμμετοχής τους στον αγωγό σε αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρείες -όπως η ενδιαφερόμενη Chevron.

Η απολύτως αναγκαία προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα της θαλάσσιας περιοχής στο Δέλτα του Έβρου, είναι ασύμβατη με τον έλεγχο του αγωγού και του τερματικού σταθμού από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ως κύρια επιδίωξή τους έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ούτε «αθώο» ότι η κυβέρνηση επιμελώς αποκρύπτει τις αναλυτικές παραμέτρους της συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αρνείται μέχρι τώρα πεισματικά να ενημερώσει την ελληνική Βουλή.»

To Γραφείο Τύπου