Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2007

Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη στην Ευρ. Επιτροπή για το ζήτημα των χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές σε κράτη –μέλη της Ε.Ε.

Το ζήτημα των χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές σε κράτη –μέλη της Ευρ. Ένωσης, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να αξιολογήσει την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές χώρες της Ε.Ε όπως στην Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, χρησιμοποιούν την ουσία CS (2-chlorobenzylidene malononitrile) προκειμένου για την καταστολή διαδηλώσεων. Η CS διαλύεται σε μια άλλη ουσία την ΜΙΒΚ (methyl isobutyl ketone) η οποία, όπως επισημαίνουν οι παρασκευαστές της, σε πυκνότητα ανώτερη του ενός εκατομμυριοστού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.Tο θέμα αφορά όχι μόνο στους διαδηλωτές αλλά και στους ίδιους τους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή μʼ αυτές τις καρκινογόνες ουσίες.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ενημερωμένη για το θέμα; Υπάρχουν μελέτες για την επικινδυνότητα αυτών των ουσιών; Σε τι αναλογία και από ποια απόσταση αυτές οι ουσίες δεν είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία; Θεωρεί η Επιτροπή ότι η χρήση αυτών των ουσιών βλάπτει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον; Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την κατάργηση των ουσιών αυτών;»

To Γραφείο Τύπου