Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2005

Σε συγκέντρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα Χανιά, ο Ν. Χουντής Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, τόνισε:

'Η κρίση στην Ε.Ε. είναι αποτέλεσμα των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, τη μονεταριστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όχι μόνο περιορίζουν την ανάπτυξη αλλά οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία και δημιουργούν νέες ζώνες φτώχειας.

Η πρόταση Μπλερ οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού μοντέλου που οικοδομήθηκε μεταπολεμικά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηρίζεται από την λογική μιας Ευρώπης ως μεγάλης αγοράς και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Επιδιώκει την πλήρη «αμερικανοποίηση» της Ευρώπης με ρόλο συμπληρωματικό στην ηγεμονία αλλά και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του Μπους στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Η πολιτική Μπλερ, παρά τις όποιες Βρετανικές ιδιαιτερότητες συμβολίζει τη βαθιά συντηρητική μετάλλαξη των περισσότερων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και υπογραμμίζει τις ευθύνες τους για τον αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα της πορείας οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το όραμα και οι αξίες μιας άλλης Ευρώπης δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής είναι το περιεχόμενο του νέου ευρωπαϊσμού. Και αυτός μπορεί να διαμορφωθεί με την ενίσχυση των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Αυτή η προοπτική μπορεί να ενεργοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις και από άλλους πολιτικούς χώρους και σίγουρα μπορεί να δώσει όραμα και στους λαούς της Ευρώπης.»

To Γραφείο Τύπου