Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2007

5 προτάσεις του ΣΥΝ στην Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη της Αριστεράς

Να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής

«Μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας των Παλαιστινίων, επιβάλλεται η άμεση άρση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής», τόνισε ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, μιλώντας στην Ευρω-Μεσογειακή Συνδιάσκεψη της Αριστεράς, που οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στη Μεσόγειο - Μ. Ανατολή, ο Π. Τριγάζης χαρακτήρισε την περιοχή «βαρόμετρο του παγκόσμιου πολιτικού κλίματος, κύριο θέατρο πολέμων της μεταδιπολικής εποχής και κύριο πεδίο εφαρμογής του δόγματος Μπους για τους λεγόμενους προληπτικούς πολέμου, προσθέτοντας ότι «τα σχέδια των ʽγερακιώνʼ των ΗΠΑ για την λεγόμενο Νέα Μέση Ανατολή έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για την περιοχή».

Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ εκτίμησε ότι «μια νέα σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία, αλλά και ενεργότερη εμπλοκή του Αραβικού Συνδέσμου και χωρών όπως η Ινδία σε πρωτοβουλίες ειρήνης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό αντίβαρο στις επιλογές της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Συνεχίζοντας κατέθεσε τις ακόλουθες πέντε προτάσεις:

1. Ενεργοποίηση της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου του 2002, για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και αναγνώριση του Ισραήλ. Στήριξη της κυβέρνησης Εθνικής ενότητας των Παλαιστίων.

2. Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού.

3. Ανάληψη από τον ΟΗΕ της ευθύνης, με την αναγκαία διεθνή στήριξη για τη μετάβαση σ΄ένα ειρηνικό, ενωμένο και δημοκρατικό Ιράκ.

4. Αποτροπή νέου καταστροφικού εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο

5. Προώθηση της πρότασης μιας αποπυρηνικοποιημένης Μ. Ανατολής ως την πιο ασφαλή απάντηση και στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν ή άλλες χώρες της περιοχής.

To Γραφείο Τύπου