Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2005

Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΙΚΑ με αφορμή τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, αλλά και το πρόγραμμα εθελούσια εξόδου του ΟΤΕ

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και οι: Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτική του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Εργατική Πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Διοικητή του ΙΚΑ, κ. Γ.Βαρθολομαίο, με αφορμή τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, αλλά και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ, που θα επιβαρύνουν το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ με τεράστια ποσά.

Αμέσως μετά ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε

«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζήτησε αυτή τη συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ και τους υποδιοικητές. Είχαμε μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση με κεντρικό θέμα τα ελλείμματα, τα οποία υπολογίζουμε σε 22 δις € και τα οποία μεταφέρονται από τράπεζες αλλά και από ΔΕΚΟ, που ελέγχονται ουσιαστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, στο ΙΚΑ μέσω του δημοσίου.

Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο να μεταφερθούν αυτές οι νομικές και βάσει και των συλλογικών συμβάσεων ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τραπεζιτών και των ιδιωτών μετόχων των ΔΕΚΟ, στο δημόσιο. Και, δεύτερον, μεταφέραμε την μεγάλη μας αγωνία ότι, στα πλαίσια της έντονης δημοσιονομικής πίεσης και της υπερχρέωσης του ελληνικού δημοσίου, ουσιαστικά μπορεί να πρόκειται για ακάλυπτες επιταγές του προς το ΙΚΑ.

Ζητήσαμε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ να συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ και να τοποθετηθεί σ΄ αυτό το ζήτημα.

Επίσης ζητήσαμε να υπάρχει τεκμηριωμένη αναλογιστική μελέτη από το ίδιο το ΙΚΑ, δεδομένου ότι σήμερα αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή, με τις γνωστές τροπολογίες, για την μεταφορά αυτών των υποχρεώσεων, χωρίς να έχει υπάρξει μια στοιχειώδης μελέτη εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τέλος, θέσαμε τα ζητήματα της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού στο ΙΚΑ και της ουσιαστικής βελτίωσης των συντάξεων, και κυρίως των κατώτερων, αφού δεν μπορεί σήμερα να ζήσει ο συνταξιούχος με 16 € την ημέρα, καθώς και των παροχών υγείας του ΙΚΑ.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Αντέχει το ΙΚΑ ακόμα κ. Πρόεδρε; Τι καταλάβατε;

Εμείς πιστεύουμε ότι το ΙΚΑ μπαίνει στον Κάβο Ντόρο και πιστεύουμε ότι οι καπετάνιοι θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις απέναντι στην ιστορία του και απέναντι στο γεγονός ότι είναι η καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο προσφεύγουν εκατομμύρια συμπολίτες μας, και μάλιστα όχι οι περισσότερο εύποροι.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία νομίζουμε ότι θα συνεχιστεί»

To Γραφείο Τύπου