Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με τα στοιχεία τ ης Eurostat για τα φορολογικά έσοδα της χώρας μας και των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για τα φορολογικά έσοδα της χώρας μας και των κρατών-μελών της Ε.Ε., έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η υστέρηση κατά 5 %, περίπου, του ΑΕΠ των φορολογικών εσόδων της χώρας μας σε σχέση με το μέσο όρο των φορολογικών εσόδων των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι αποτέλεσμα της φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου και των μεγάλων εισοδημάτων αλλά και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, την ώρα που τα πλατιά λαϊκά στρώματα, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι,  πληρώνουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει το μέγεθος του αντιλαϊκού προσανατολισμού του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, αλλά και το που πρέπει να στραφούν οι κυβερνήσεις για να αναζητήσουν έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζει απαράδεκτες πολιτικές που καθιστούν το φορολογικό σύστημα της χώρας όλο και πιο άδικο και άνισο, και το μετατρέπουν σε ένα σκληρό μηχανισμό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

To Γραφείο Τύπου