Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2007

Δήλωση Αλαβάνου μετά τη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον Δημ. Αδαμόπουλο, υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ και τον Π. Κοντολέοντα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΝΕ).

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Δυστυχώς, στην υγεία ήδη έχει γίνει αυτό που η κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει και στα πανεπιστήμια. Συνεχώς τμήματα των υπηρεσιών υγείας από το εθνικό σύστημα υγείας , παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα είχαμε ανακοίνωση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ότι το Παιδιατρικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα, με τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους χρήστες της δωρεάν παροχής υγείας , την οποία θα έπρεπε να είχαμε αν λειτουργούσε  το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι τυχαίο επομένως, ότι ο Υπουργός Υγείας κρύβεται από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όπως έγινε σήμερα στον Ευαγγελισμό.

Θεωρούμε ότι έχουμε φτάσει στα άκρα. Θεωρούμε ότι ακολουθείται πλέον μια πολιτική υπονόμευσης του συστήματος υγείας από αυτόν που θα έπρεπε να το στηρίξει, δηλαδή από την κυβέρνηση, με βασικό μέσο την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομείων.

Στηρίζουμε τους αγώνες της ΟΕΝΓΕ και όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, για στήριξη και διεύρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που να καλύπτει όλους όσους έχουν δικαίωμα να

προσφεύγουν σε αυτό.

Στηρίζουμε επίσης τους αγώνες για καλύτερα μισθολόγια για τους γιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, για φυσιολογική εξέλιξη των γιατρών και για όλα τα προβλήματα του χώρου.  Πρέπει, νομίζω, να αναδειχθεί ένα ισχυρό κίνημα για την υγεία, ένα μέτωπο για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας.»

Ο κ. Στ. Τσούκαλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε:

«Εμείς με όσο πιο δυνατή φωνή διαθέτουμε, διακηρύσσουμε σε κάθε ευκαιρία ότι το εθνικό σύστημα υγείας δυστυχώς στη χώρα μας, από δω και δέκα χρόνια τουλάχιστον, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Τραβάει το δρόμο μόνο του με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε γιατρούς σε νοσηλευτές, σε μηχανήματα και σε κτιριακές υποδομές, που να μη μπορούμε πραγματικά να περιθάλψουμε τον κόσμο με την αξιοπρέπεια που ο καθένας θα απαιτούσε για τον εαυτό του αν ήταν άρρωστος. Ήρθαμε στον πρόεδρο του ΣΥΝ ζητώντας να μας στηρίξει πολιτικά ώστε να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του συστήματος υγείας, την αναζωογόνησή του και την ανανέωση του. Εκτιμούμε ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναχθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας σε πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης.»

To Γραφείο Τύπου