Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2007

Ανακοίνωση της Π.Γ. για τα υπερτιμολογημέ να ομόλογα και τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ συζήτησε στη σημερινή της συνεδρίαση το σκάνδαλο των υπερτιμολογημένων ομολόγων και τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, για τα οποία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

H αγορά υπερτιμολογημένων ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία συνιστά ένα μεγάλο σκάνδαλο, για το οποίο υπάρχουν πελώριες πολιτικές κυβερνητικές ευθύνες.

Ο ΣΥΝ χρόνια τώρα καταγγέλλει ότι είναι αδιανόητο τα αποθεματικά των Ταμείων να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπικού και χρηματιστηριακού τζόγου, με αποτέλεσμα να διασπαθίζεται ο ιδρώτας των ασφαλισμένων και οι μελλοντικές τους συντάξεις. Αυτές οι πρακτικές, οι οποίες εγκαινιάστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα τη μεγάλη Χρηματιστηριακή ληστεία του 1999-2000, συνεχίζονται και κλιμακώνονται από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτες τις εκδόσεις ειδικών ομολόγων του Δημοσίου για το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέτοιου είδους αδιαφανείς πρακτικές, που συνιστούν λογιστικές αλχημείες, δημιουργούν, επιπλέον, το υπόβαθρο για να αναπτύσσονται σκάνδαλα και κερδοσκοπία ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των χρημάτων των ασφαλισμένων.

Οι σημερινές κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα, ενώ, στην ουσία, παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τέτοιου είδους «αποφάσεις» αποσκοπούν περισσότερο στο να συγκαλύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες για το σκάνδαλο των υπερτιμολογημένων ομολόγων, να αποπροσανατολίσουν και να διαιωνίσουν τη σημερινή νοσηρή κατάσταση.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι οι επικεφαλής των Ταμείων δεν μπορεί να ορίζονται με κομματικά και πελατειακά κριτήρια, πέρα και έξω από  κάθε αξιοκρατική λογική και ερήμην των ίδιων των ασφαλισμένων.

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να σταματήσει να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών και Χρηματιστηριακού τζόγου, προκειμένου να επωφελούνται χρηματιστηριακοί μεσάζοντες, να ενισχύονται οι κεφαλαιοαγορές και γενικότερα τα καπιταλιστικά κέρδη.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην τοποθέτηση διαθεσίμων των Ταμείων στο Χρηματιστήριο και σε οποιοδήποτε ποσοστό. Τα διαθέσιμα των Ταμείων οφείλουν να αξιοποιούνται μόνο σε ασφαλείς τοποθετήσεις, με εγγυημένες, στο μέγιστο βαθμό, αποδόσεις, οι οποίες θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια, τη συμμετοχή και τον έλεγχο των ίδιων των ασφαλισμένων.

To Γραφείο Τύπου