Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2007

Η δολοφονία του Χραντ Ντινκ πολλαπλασιάζει τις πιέσεις για αλλαγές στο άρθρο 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα

Απάντηση της γερμανικής προεδρίας στον Δ.Παπαδημούλη

Η Τουρκία πρέπει να τροποποιήσει το άρθρο 301 του Ποινικού της Κώδικα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, απάντησε ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Γκέρτον Ερλερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, που συζητήθηκε στην ολομέλεια.

Ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του προς το Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι ένα από τα αιτήματα των χιλιάδων διαδηλωτών, που ακολούθησαν την κηδεία του δολοφονηθέντος Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ήταν και η κατάργηση του άρθρου 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, περί «δημόσιας δυσφήμισης της τουρκικής ταυτότητας». Επεσήμανε, επίσης ότι οι δίκες για παραβίαση του εν λόγω άρθρου εκτός των άλλων στοχοποιούν τους κατηγορουμένους, όπως κατέδειξε η πρόσφατη δολοφονία και ζητούσε από το Συμβούλιο να λάβει άμεσα μέτρα για να τροποποιηθεί το άρθρο.

Ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου απαντώντας, επεσήμανε ότι «το Συμβούλιο έχει επανειλημμένως τονίσει τη σημασία που αποδίδει στο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί ότι στην Τουρκία η εφαρμογή της ελευθερίας της έκφρασης είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το ζήτημα του άρθρου 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα τόνισε ότι: «έχει τεθεί συστηματικά σε όλα τα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κομμάτι της συνεχιζόμενης διαδικασίας μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Κατά την τελευταία συνάντηση του Συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Κοινότητας – Τουρκίας, η ευρωπαϊκή πλευρά δήλωσε ξεκάθαρα ότι εάν οι δικαστές και εισαγγελείς συνεχίσουν να δίνουν μια συσταλτική ερμηνεία αυτών των διατάξεων, η Τουρκία θα πρέπει να τροποποιήσει τα ασαφώς διατυπωμένα άρθρα σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Στην συζήτηση παρενέβησαν επίσης και οι ευρωβουλευτές κ.κ. Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από το ΑΚΕΛ και Παναγιώτης Μπεγλίτης από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δίωξη για προσβολή της κληρονομιάς του Ατατούρκ, που άσκησε εισαγγελέας εναντίον του πανεπιστημιακού Αττίλα Γιαϊλά επειδή χαρακτήρισε τον κεμαλισμό οπισθοδρομική ιδεολογία. Ο κ. Έρλερ απάντησε: «μέσα από τα λεγόμενα σας επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι όσα έθιξα πριν συνεχίζουν να είναι απαραίτητα. … Είναι κάτι πολύ καθοριστικό για τις πιθανότητες επιτυχίας της ενταξιακής πορείας.»

Από την πλευρά του ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι: «…οφείλουμε λοιπόν όλοι μαζί, κύριε Πρόεδρε, να δούμε την επικίνδυνη διάσταση που παίρνει η ανάπτυξη του εθνικιστικού κλίματος στην Τουρκία.» Ο υφυπουργός εξωτερικών της Γερμανίας απαντώντας κατέληξε ότι: «Αυτό που είπατε απεικονίζει ακόμη μια φορά το πρόβλημα με την αοριστία των τούρκικων νόμων. Δεν αφορά μόνο στο άρθρο 301 αλλά επίσης και στους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Αυτή η αοριστία δεν είναι μονό νομικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα. Γιατί ανάλογα με την περίπτωση μπορεί ξαφνικά να ερμηνευθεί διαφορετικά ο νομός. Γι αυτό επιμένουμε κατά τις επαφές με τους Τούρκους συναδέλφους μας να λάβουν χώρα ακριβείς αλλαγές, έτσι ώστε να θεσπιστεί ένας σαφής και αξιόπιστος νόμος και να μην αλλάζει η ερμηνεία όταν προκύπτουν ορισμένες ταραχές και ορισμένες τάσεις στην τουρκική πολιτική, που επηρεάζουν την ασφάλεια δίκαιου.»

To Γραφείο Τύπου