Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2007

Απάντηση στην κρίση της Ε.Ε. ο αριστερός ευρωπαϊσμός

Μιλώντας σε εκδήλωση - συζήτηση του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών, με θέμα «50 χρόνια από την Συνθήκη της Ρώμης - προβλήματα και προοπτικές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης», ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης τόνισε:

«Η κρίση που ζει σήμερα η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης οφείλεται στις φιλελεύθερες και ευρωατλαντικές επιλογές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το λεγόμενο «Ευρωσύνταγμα» και η αδυναμία της ΕΕ να διαδραματίσει ένα διαφορετικό ρόλο στη Μ. Ανατολή, μακριά από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

Η θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι η εμμονή στις κυρίαρχες επιλογές, ούτε η άρνηση της ενοποίησης, αλλά η προώθησή της στη βάση ενός αριστερού ευρωπαϊσμού. Ενδεχόμενη προσπάθεια επαναφοράς του νεοφιλελεύθερης έμπνευσης ευρωσυντάγματος είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά προτείνει μια ριζικά διαφορετική πορεία και διεκδικεί μια νέα συνταγματική συνθήκη, στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής φεμινιστικής και φιλειρηνικής Ευρώπης, ανεξάρτητης από τις ΗΠΑ και αλληλέγγυας με τον τρίτο κόσμο. Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει και τι ρόλο θα διαδραματίσει η Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή κρίνεται στη Μεσόγειο - Μ.Ανατολή αλλά και από το αν θα οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας νέας συζήτησης για την πανευρωπαϊκή συνεργασία».

To Γραφείο Τύπου