Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2007

Μονάδα σκυροδέματος στο Μεγανήσι Λευκάδας εντός περιοχής "Natura 2000"

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Στο Μεγανήσι Λευκάδας, ένα μικρό νησί απέναντι από τη Λευκάδα, λειτουργεί μονάδα παραγωγής σκυροδέματος, περίπου 500 μέτρα από το λιμάνι, δίπλα σε σπίτια και εντός περιοχής "Natura 2000".

Συγκεκριμένα:

-Στις 24/10/06, υπεβλήθη από ιδιωτική εταιρεία αίτηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης μονάδας σκυροδέματος στο Μεγανήσι Λευκάδας.

-Στις 30/10 εδόθη η άδεια που προβλέπει και την παραγωγή προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά (νταμάρι και τριβείο).

-Η εταιρεία αποποιήθηκε την καινούρια δραστηριότητα, που από λάθος υπαλλήλου της νομαρχίας προστέθηκε, και μέσα σε επτά ημέρες δόθηκε η άδεια εγκατάστασης.

-Στις 13/12 δόθηκε και η οικοδομική άδεια.

Μετά από κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, αποκαλύπτεται ότι η περιοχή στην οποία θα λειτουργήσει η εταιρεία βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής  "Natura 2000", πράγμα που διαπιστώνεται και από έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 27/2/2007.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ανήκει η περιοχή εγκατάστασης της εν λόγω εταιρείας στην προστατευόμενη περιοχή "Natura 2000" και αν ναι προτίθεται να επανεξετάσει την άδεια εγκατάστασης της εταιρείας και αν βάσει της μελέτης περιβαλλοντικών όρων πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει  ο νόμος για την προστατευόμενη περιοχή;

2. Έχει συσταθεί, ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία, φορέας διαχείρισης της περιοχής "Natura 2000";

3. Ελήφθησαν υπόψη οι συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στο φυσικό τοπίο του νησιού η εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης