Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη για τη νέα μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Γενάρη του 2007

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη νέα μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Γενάρη του 2007, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η νέα μεγάλη κατά 26% διεύρυνση του ελλείμματος τους ισοζυγίου πληρωμών τον Γενάρη του 2007 - μετά το ύψος ρεκόρ πάνω από 12% του ΑΕΠ που έφτασε το 2006 - η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, έρχεται να καταρρίψει πολλούς από τους κυβερνητικούς μύθους για την οικονομία και να αναδείξει τις τρομακτικές ανισορροπίες της τελευταίας.

Η απαγορευτική αυτή υπεραύξηση των εξωτερικών ελλειμμάτων της χώρας, που θα είχε οδηγήσει σε μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος αν η Ελλάδα δεν ήταν στο ευρώ, έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην απασχόληση και τα λαϊκά εισοδήματα. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στον υπερδανεισμό της χώρας, πρώτα απʼ όλα των νοικοκυριών, και όχι στις επενδύσεις, οι οποίες στους τομείς της μεταποίησης και της γεωργίας ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην υπερεχρέωση και την παραγωγική υποβάθμιση της οικονομίας και η οποία προκαλεί συνεχώς ευρυνόμενα, πρωτοφανή και ανεξέλεγκτα εξωτερικά ελλείμματα δεν έχει μέλλον, γιατί συντηρείται από την κατασπατάληση αυτού του μέλλοντος».

To Γραφείο Τύπου