Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/03/2007

Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δίνοντας στη δημοσιότητα ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τα 50 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης, ο Πάνος Τριγάζης τόνισε:

«Η συμπλήρωση μισού αιώνα από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης  βρίσκει την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε κρίση.

Οι δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την πορεία ενοποίησης της Ευρώπης, δεξιές αλλά και σοσιαλδημοκρατικές, απέτυχαν - ιδιαίτερα μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου - να δώσουν την αναγκαία ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ιδιαίτερα, νεοφιλελεύθερες και ευρωατλαντικές επιλογές, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στο λεγόμενο «Ευρωσύνταγμα», ενίσχυσαν τον «ευρωσκεπτικισμό» και τις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης.

Η Ευρώπη χρειάζεται ριζική αλλαγή. Ο ΣΥΝ και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρούν ότι η αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού οράματος απαιτεί μια πορεία αντίθεσης και αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό.

Εμπνεόμενοι από έναν αριστερό ευρωπαϊσμό, αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική και φεμινιστική Ευρώπη. Μια ενωμένη Ευρώπη της ειρήνης, ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και αλληλέγγυα με τους λαούς του Νότου.  Στη βάση αυτή διεκδικούμε μια νέα Συνταγματική Συνθήκη και είμαστε κατά της επαναφοράς του  νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «Ευρωσυντάγματος» που απορρίφθηκε.»

To Γραφείο Τύπου