Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2007

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη σχετικά με τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομίας μετά τη σύσκεψη με με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη σημερινή σύσκεψη του κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τον Ειδικό Γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων καθώς και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας μετά τη σύσκεψη, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Οι ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεν είναι παραρτήματα της κυβέρνησης για να συνεδριάζουν υπό τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, την ώρα, μάλιστα, που διεξάγουν απόρρητη έρευνα για το σκάνδαλο των υπερτιμολογημένων ομολόγων, στο οποίο η κυβέρνηση είναι πολιτικά εμπλεκόμενη και πολιτικά ελεγχόμενη.

Η κυβέρνηση, με τέτοιου είδους απαράδεκτες μεθοδεύσεις, όχι μόνο δεν μπορεί να συγκαλύψει τις πελώριες πολιτικές ευθύνες της, αλλά και βγαίνει βαρύτατα εκτεθειμένη.

Η κυβέρνηση, αντί να επιδίδεται σε μια άτεχνη επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της, οφείλει:

- Να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει θεσμοθετημένος έλεγχος και ουσιαστική εποπτεία στη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.

- Να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τους όρους έκδοσης του ειδικού ομολόγου των 280 εκ. ευρώ και τη συγκεκριμένη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να καταλήξει στο ασφαλιστικό ταμείο, μαζί με τις τιμές και προμήθειες που μεσολάβησαν.

- Να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα, μία προς μία, όλες τις ειδικές εκδόσεις ομολόγων, που έγιναν στη θητεία της αλλά και στα προηγούμενα χρόνια, μαζί με όλα τα στοιχεία διαχείρισης αυτών των ομολόγων, καθώς και τους όρους υπό τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν τέτοια ομόλογα.

- Να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλες, μία προς μία, τις συναλλαγές σε ομόλογα κάθε είδους που έχουν πραγματοποιήσει τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια.

- Να εξηγήσει γιατί συνεχίζει το απαράδεκτο καθεστώς των ειδικών εκδόσεων ομολόγων και ποιες σκοπιμότητες υπηρετεί η διαιώνισή του.

- Να εξηγήσει γιατί συντηρείται μία κατάσταση όπου τις δημοπρασίες των ομολόγων του δημοσίου καθώς και τη δευτερογενή αγορά τους ελέγχουν και κατευθύνουν αποκλειστικά οι τράπεζες, αντλώντας, ακόπως και μονοπωλιακά, τεράστια κέρδη.

To Γραφείο Τύπου