Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2007

Για τις αυξήσεις σε τιμολόγια της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις αυξήσεις σε τιμολόγια της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δ. Σιούφας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι νέες υπέρογκες αυξήσεις σε τιμολόγια και τις νέες συνδέσεις της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε ο κ. Δ. Σιούφας, αποτελούν ένα νέο βαρύτατο πλήγμα για τους καταναλωτές. Ακόμα και οι αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια θα πληρωθούν από τον απλό καταναλωτή αφού οι βιομηχανίες θα μετακυλήσουν στις πλάτες του την αύξηση των ηλεκτρικών τιμολογίων τους.  

Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέες αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1η Απρίλη 2007, ημερομηνία κατά την οποία γίνεται ένα νέο αποφασιστικό βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές,  ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία θα πληρώσουν πανάκριβα την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να επωφεληθούν αποκλειστικά οι ιδιώτες επενδυτές με χαριστικά υπερκέρδη.

Η έγκριση στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε αντικατάσταση παλαιών ρίχνει «στάχτη στα μάτια» της κοινής γνώμης. Διότι η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει απαγορεύσει σκανδαλωδώς στη ΔΕΗ να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για την κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, προκειμένου να διευκολυνθούν, σε βάρος της ΔΕΗ και του καταναλωτικού κοινού, οι περίφημοι ιδιώτες επενδυτές.

Δυστυχώς, αυτές οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις ονομάζονται «απελευθέρωση της αγοράς» ενώ συνιστούν πρωτοφανείς χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, οι οποίες θα πληρωθούν «χρυσάφι» από τους καταναλωτές, όπως δείχνουν και οι υπέρογκες σημερινές αυξήσεις.

To Γραφείο Τύπου