Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2005

Για τις δηλώσεις Εβερτ για την Alpha Bank και την απάντηση του κ.Αλογοσκούφη

Σχόλιο του Π.Λαφαζάνη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ έκανε το παρακάτω σχόλιο σε σχέση με τις δηλώσεις Έβερτ για την Alpha bank και την απάντηση του κ.Αλογοσκούφη:

Η Alpha bank επί χρόνια τώρα δεν ανέγραφε, όπως και άλλες Τράπεζες, στους ισολογισμούς της τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει προς το ασφαλιστικό της ταμείο με βάση τον νόμο 1264/82. Και αυτή η χονδροειδής παρανομία συνέβαινε με την πλήρη κάλυψη των κυβερνήσεων και των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδας. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται απολύτως από την ερώτηση την οποία, ως βουλευτής, είχα καταθέσει στις 4/2/2002 προς τα συναρμόδια υπουργεία - την οποία επισυνάπτω - και είχε ως θέμα «Η Τράπεζα Alpha δεν εμφανίζει στα αποτελέσματα και τον ισολογισμό τις υποχρεώσεις της δεκάδων δις δρχ. προς το ασφαλιστικό ταμείο του προσωπικού της».

Το σκάνδαλο αυτό, όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Έβερτ, συνεχίστηκε και με τη δημοσίευση του ισολογισμού της Τράπεζας του έτους 2004, με τον οποίο, μάλιστα, προεξοφλούσε εξίσου σκανδαλωδώς και την ευνοϊκή προς τις Τράπεζες κυβερνητική ρύθμιση, προκειμένου να μην εμφανίσει την καθαρή της θέση. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι είναι βαρύτατα και πολλαπλά εκτεθειμένη για τις χαριστικές προς τις Τράπεζες νομοθετικές ρυθμίσεις της, οι οποίες θα επιβαρύνουν με δις ευρώ το ΙΚΑ.


Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΛΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ

Ερώτηση για τους κ. κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: Η Τράπεζα ΑLΡΗΑ δεν εμφανίζει στα αποτελέσματα και τον ισολογισμό της υποχρεώσεις της δεκάδων δις δραχμών προς το Ασφαλιστικό Ταμείο του προσωπικού της και προβαίνει σε αποσβέσεις υπεραξίας εκατοντάδων δις δραχμών σε τετραπλάσια χρόνια από τα νόμιμα καθοριζόμενα.

Στο χθεσινό φύλλο, Κυριακή 3.2.02, της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η ΕΠΟΧΗ», σε δημοσιευόμενη συνέντευξη σχετικά με το Πιστωτικό Σύστημα αναφέρονται τα εξής:

Η ALPHA στην «κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης 2000» παραθέτει τις σημειώσεις:

- «Την υπ. αρ. 3 όπου αναγράφεται ότι η υπεραξία 238 δις δρχ.» που προέρχεται από τη διαφορά μεταξύ αξίας κτήσης του 51 % των μετοχών της Ιονικής και της αντίστοιχης εσωτερικής λογιστικής αξίας, αποσβένεται, όχι σε 5 έτη που ορίζει ο κωδικοποιημένος 2190, αλλά σε 20, με αιτιολογικό ότι αυτό επιλέγεται «σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα»!!

- «Την υπ. αρ, 4 όπου αναγράφεται ότι «απαιτούνται 54 δις δρχ- για την πλήρη κάλυψη των υποχρεώσεων της Τράπεζας προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του προσωπικού της. Έναντι των υποχρεώσεων αυτών, η Τράπεζα σχημάτισε στην προηγούμενη χρήση πρόβλεψη 15 δις δρχ. επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της»,

Με βάση τα παραπάνω καταγράφονται στην εφημερίδα η «Η ΕΠΟΧΗ» τα συμπεράσματα:

- «Είναι προφανές ότι τα κέρδη χρήσης 2000, ύψους 115 δις δρχ- έπρεπε να είναι μειωμένα κατά 78,7 δις δρχ. και να περιοριστούν σε 36,3 δις δρχ!Ϊ».

- «Είναι επίσης προφανές ότι η ALPHA επιβαρύνει τα αποτελέσματα της με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της όποτε θέλει και ομοίως όποτε θέλει τις αποδίδει».

Πως, λοιπόν, τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα; Επί σειρά ετών τα διαθέσιμα τους κατετίθεντο άτοκα, στις Τράπεζες και στη συνέχεια με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Τώρα, επί κυβερνήσεως του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, βλέπουμε ότι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργοδοτών όχι μόνο δεν αποδίδονται αλλά ούτε καν εμφανίζονται στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός των μεγαλοεργοδοτών, που αποτελούν κράτος εν κράτει, παίρνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις. Αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τους αδρανοποιημένους μηχανισμούς της και καταδεικνύουν που οδηγεί η πολιτική της «απόσυρσης» του κράτους και της πλήρους επικράτησης των, δήθεν, «υγιών, ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αν θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων και της οικονομικής κατάστασης της Τράπεζας ΑLΡΗΑ;

2. Αν θα εφαρμοσθούν οι νόμοι στην ΑLΡΗΑ και θα υποχρεωθεί να αποδώσει νομιμότητα στο Ασφαλιστικό Ταμείο και να εμφανίσει στα αποτελέσματα της τις μέχρι 31.1.01 υποχρεώσεις της σ' αυτό και ομοίως αν θα υποχρεωθεί να συμμορφώνεται πλέον στη λογιστικοποίηση και απόδοση των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων της;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Λαφαζάνης
04/02/2002

To Γραφείο Τύπου