Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2007

Συνέντευξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84" (Βασ. Πάϊκος)

Για τις επιθέσεις κατά του Συνασπισμού

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ αρνητικό να συντελείται στο δημόσιο βίο της χώρας αυτή η παλινδρόμηση προς ένα παρελθόν που θα έπρεπε οριστικά να είναι ξεπερασμένο, το παρελθόν, δηλαδή, των δηλώσεων και των αποκηρύξεων.

- Επειδή η Ν.Δ. και ο Κ. Καραμανλής είχε δείξει δείγματα ότι έχει φύγει απ΄ αυτό το παρελθόν, πώς το ερμηνεύετε πολιτικά αυτή την παλινόρθωση της νοοτροπίας...

Επιχειρείται να δυσφημιστεί ο ΣΥΝ ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των δημοκρατικών εγγυήσεων. Επιπροσθέτως να μειωθεί η απήχηση του αγώνα που κάνει ως πολέμιος των σκοτεινών δικτύων που θέλουν να εγκαθιδρύσουν τη δικτατορία των μέσων παρακολούθησης και εποπτείας του δημόσιου βίου της χώρας.

- Δηλαδή να εμπεδωθεί μια λογική ότι όποιος φωνάζει πολύ για τα δικαιώματα, όποιος αποτρέπει τη λειτουργία των καμερών, όποιος λέει να μην σύρονται στις φυλακές άνθρωποι που δεν πρέπει να σύρονται... είναι ύποπτος...

Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα μιας νέας θεολογίας και ενός νέου λαϊκισμού. Γύρω από τα θέματα της τρομοκρατίας διαμορφώνεται μια νέα θεολογία, η οποία θέλει να αποκηρύξει κάθε αναφορά στο κράτος δικαίου, στο κράτος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στο κράτος των δημοκρατικών εγγυήσεων. Κάθε ένας λοιπόν ο οποίος υπερασπίζεται αυτές τις πολιτισμικές κατακτήσεις αντιμετωπίζεται ως ύποπτος, ως συμπαθών ή ως συνοδοιπόρος.

Επίσης διαμορφώνεται ένας νέος λαϊκισμός: Για όλα φταίνε οι αγώνες, οι κοινωνικές διαμαρτυρίες, για όλα φταίνε τα Πανεπιστήμια, οι φοιτητές, για όλα φταίνε οι δυνάμεις οι οποίες επιμένουν στην εξίσωση δημοκρατία- ελευθερία- ασφάλεια να βάζουν ως πρόταγμα τη δημοκρατία και την ελευθερία ως εγγυητές της ασφάλειας.

Γύρω απ΄ αυτή την λογική του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας αναπτύσσεται και μία νέα αγορά η οποία έχει ιλιγγιώδη τζίρο, πολύ μεγαλύτερο από την αγορά των κλασσικών οπλικών συστημάτων. Όλα τα συστήματα παρακολούθησης και εποπτείας είναι ακριβοπληρωμένα, αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό οι τεχνολογικές εφαρμογές των νέων δεδομένων και ενσωματώνονται αυτές οι νέες τεχνολογίες στο επίπεδο της παρακολούθησης και εποπτείας του δημόσιου βίου της χώρας.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, αντί να έχουμε τη δημοκρατία των ελευθεριών, να έχουμε τις τράπεζες των πληροφοριών, οι οποίες αυτές αποθηκεύουν, κωδικοποιούν, αξιολογούν, συγκεντρώνουν και διοχετεύουν πληροφορίες για όλο το υπαρξιακό, κοινωνικό, πολιτικό και πνευματικό γίγνεσθαι των πολιτών μιας χώρας.

- Ένα από τα επιχειρήματα που διατυπώνονται υπέρ της άποψης ότι ο ΣΥΝ δεν είναι και τόσο καθαρός στις σχέσεις του με τους γνωστούς-αγνώστους κ.λπ., είναι ότι συχνά-πυκνά στελέχη του ΣΥΝ υπερασπίζονται στο δικαστήριο αυτούς που συλλαμβάνονται να κάνουν βίαιες πράξεις. Αυτό έχει κάποια βάση;...

Όλα αυτά είναι εκ του πονηρού. Είναι παράλογα, είναι προκλητικά και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται πια γιατί ανήκουν και αυτά σε ένα παρωχημένο οπλοστάσιο. Έχω ζήσει και βιωματικά αυτή την ιστορία, υπερασπιζόμενος ανθρώπους οι οποίοι τότε εμφανίζονταν με κατηγορητήρια ικανά να συντρίψουν τη ζωή τους, αθωώθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη. Εάν δεν είχαν αθωωθεί, θα σάπιζαν στις φυλακές και σήμερα θα μιλάγαμε για δικαστικές πλάνες.

Άρα λοιπόν αυτή η επιχειρηματολογία είναι αποκαλυπτική και της πολιτικής υστεροβουλίας. Κάποια κέντρα θέλουν δυστυχώς να αναζωπυρώνουν στο δημόσιο βίο της χώρας τέτοιες εντάσεις. Και από κοντά σπεύδουν και όλοι οι μηχανισμοί.

Για την απόρριψη της πρότασης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ για την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές

- Χθες στη Βουλή δεν παρίστατο ο Πρωθυπουργός. Η δικαιολογία ήταν ότι έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη... Για ποιο λόγο κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει η πολιτική τουλάχιστον διερεύνηση του θέματος αυτού...

Ήταν λάθος του Πρωθυπουργού που δεν ήταν χθες στη συζήτηση. Δεν μπορεί να είναι μια ομιλία του στο Τμήμα Γυναικών της Ν.Δ. πολύ σοβαρότερη από μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το μέγα θέμα της κατασκοπείας σε βάρος του κράτους, σε βάρος της πολιτείας, σε βάρος της κυβέρνησης, σε βάρος απλών πολιτών.

Δεύτερον, ήταν λάθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. που είπε όχι στη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι αναγκαίο να διερευνηθούν περαιτέρω και υπάρχει η ανάγκη να φτάσουμε στην αλήθεια, γιατί η αποκάλυψη της αλήθειας θα αποτελεί ενδυνάμωση του πολιτικού μας συστήματος.

- Είναι απλώς λάθος ή υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί λόγοι...

Είναι, επίσης, λάθος τραγικό ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο εμφανίστηκε να μην αντιστέκεται σε μεθόδους χειραγώγησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Γιατί αυτό το δίκτυο κατασκοπείας αποσκοπεί στη χειραγώγηση, στην πίεση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Στην Ιταλία, παραλλήλως με εμάς, εμφανίστηκαν τα ίδια φαινόμενα: υποκλοπές, απαγωγές και ανάμιξη ξένων υπηρεσιών. Οι Ιταλοί καλούν 26 στελέχη της CIA σε δίκη. Έχουν εκδώσει εντάλματα, έχουν προχωρήσει σε έρευνες, σε κατασχέσεις και συλλήψεις για την υπόθεση των υποκλοπών.. Έναντι, λοιπόν, αυτών που συμβαίνουν στην Ιταλία σήμερα, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μια θεσμική απροθυμία και μία δημοκρατική υστέρηση.

Στο ερώτημα, αν είναι απλό λάθος ή κάτι σοβαρότερο, θα συμφωνήσω ότι, πέραν του λάθους, υπάρχει πολιτική επιλογή να μην συγκρουστεί η κυβέρνηση με τα κέντρα που έστησαν το δίκτυο της κατασκοπείας.

Και αυτά τα κέντρα δεν δούλεψαν για χθες. Δουλεύουν και σήμερα και δουλεύουν για την επόμενη μέρα. Από αυτά τα κέντρα γίνονται οι επεξεργασίες για την επόμενη μέρα της μετα-δημοκρατίας που θα διαδεχθεί την μεταπολίτευση.

- Αυτά τα κέντρα τα οποία μας εγκαλούν ότι δεν προλάβαμε τη ρουκέτα στην πρεσβεία... θα έπρεπε να είναι και υπόλογα σε ένα άλλο επίπεδο έστω.. ακόμα και για λόγους πολιτικής τακτικής θα έπρεπε να σηκώσουμε το θέμα …

Είναι τραγικό το φαινόμενο που δείχνει η πολιτική ζωή της χώρας, να μην τολμάει να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να ψάξει για να αποκαλύψει. Αυτό το φαινόμενο που κυριαρχεί στο δημόσιο βίο της χώρας επενεργεί διαλυτικά και διαβρωτικά και στην κοινωνία.

Πώς λοιπόν σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο, ως ύψιστος δημοκρατικός θεσμός, θα αντισταθεί σε προσπάθειες κατασκοπείας, διείσδυσης και εκβίασης των πολιτικών πραγμάτων της χώρας; Πώς;..

Γιατί εδώ φτάνουμε σήμερα στο σημείο να υπάρχει μια ενορχηστρωμένη ιστορία: Από τους κύκλους των αμερικανικών υπηρεσιών μέχρι τον αρθρογράφο του ΒΗΜΑΤΟΣ, τον κ. Πρετεντέρη. Ολοφύρεται για το καλό του ΣΥΝ. Αύριο φοβάμαι ότι, επειδή αγαπάει τόσο πολύ τον ΣΥΝ, θα παραιτηθεί από τη θέση του στο ΒΗΜΑ και στο MEGA και θαρθεί να βοηθήσει να βρει το σωστό δρόμο!!!