Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2005

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με θέμα «ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα, ΟΧΙ στο νεοφιλελευθερισμό - Για μια Ευρώπη κοινωνική, φιλειρηνική»

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση πραγματοποίησε σήμερα, στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με θέμα «ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα, ΟΧΙ στο νεοφιλελευθερισμό - Για μια Ευρώπη κοινωνική, φιλειρηνική».

Την εκδήλωση-συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, και μίλησαν οι: Μαρία Φραγκιαδάκη (μέλος γραμμ. του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ, Δ.Σ. ΓΣΕΕ) και οι εκπρόσωποι από το γαλλικό μέτωπο υπέρ του «ΟΧΙ»: κ.κ. Ζαν Φρανσουά Γκω (Κ. Κ. Γαλλίας, μέλος Ε.Ε. του κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά), Φρανσουά Ντελαπιέρ, (Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα) και Λεόνς Αγκίρ (Επαναστατική Κομμουνιστική λίγκα Γαλλίας).

Επίσης, απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων κι εργαζομένων που πλήττονται ιδιαίτερα με τις τελευταίες κυβερνητικές επιλογές.

Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τις ομιλίες:

Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Καλωσορίζουμε τους τρεις συντρόφους από διαφορετικούς χώρους της Αριστεράς που κατάφεραν όμως και είχαν κοινή δράση για το δημοψήφισμα σχετικά με το Ευρωσύνταγμα. Μια κοινή δράση η οποία έφερε αποτελέσματα που και ο πιο αισιόδοξος δεν μπορούσε να προβλέψει: Την πανηγυρική επιτυχία του «ΟΧΙ» στη Γαλλία, που ταυτόχρονα αποτελεί ένα «ΝΑΙ» στη διεκδίκηση μιας κοινωνικής Ευρώπης.

Ακόμη πιο θερμά καλωσορίζουμε το πνεύμα της συνεργασίας της Αριστεράς που έρχεται από τη Γαλλία και που ελπίζουμε ότι θα βρει έφορο έδαφος να ριζώσει και στην Ελλάδα.

Ο δρόμος για την μεγάλη Αριστερά μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά εμείς στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε και να μην αργήσουμε να φτάσουμε στην στιγμή όταν η κοινή δράση αριστερών, ριζοσπαστών, προωθημένων σοσιαλιστών, κομουνιστών, οικολόγων, θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πολιτική μας ζωή ώστε ένας ισχυρός πόλος, εναλλακτικός στο δικομματισμό, που απειλεί σήμερα τις κατακτήσεις των εργαζομένων

Μαρία Φραγκιαδάκη, μέλος γραμμ. του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ, Δ.Σ. ΓΣΕΕ

Η διεύρυνση, με τον τρόπο που γίνεται, είναι ο νέος δρόμος ισοπέδωσης. Αντί να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα στις νέες χώρες, να γίνει ακριβώς το αντίστροφο.

Η κρίση, στην οποία οδηγούν την Ευρώπη οι αντιλαϊκές πολιτικές, ενισχύεται από τον τρόπο που γίνεται η διεύρυνση. Και το κατασκεύασμα του αποκαλούμενου Ευρωσυντάγματος αυτό επιδιώκει. Να απεικονιστεί η σκληρή πραγματικότητα των νέων χωρών, σαν ευρωπαϊκή πραγματικότητα στο όνομα του ανταγωνισμού για την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών στόχων σε βάρος των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ΟΧΙ αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ματαίωση των σχεδίων των ιμπεριαλιστών κύκλων αλλά και για αλλαγή του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας της Ε.Ε., με κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια πάνω από την αγορά.

Χρειάζεται, όμως, συγκρότηση ενός μετώπου για μαζικοποίηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διότι είναι πολύ αισιόδοξο αυτό που μας έδωσαν οι Γάλλοι για άλλη μια φορά ακόμα αλλά αν τους αφήσουμε μόνους τους δεν μπορεί να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Χρειάζεται συστράτευση, συμμετοχή, μια νέα κοινωνική και δημοκρατική πνοή μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, τους μαζικούς φορείς, την πολιτικοποίηση των στόχων των συνδικάτων. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για να γίνει η Ευρώπη των λαών, αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον με αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Εμείς θέλουμε στην πράξη την Ευρώπη των λαών και όχι των ξεκομμένων ηγετών.

Θέλουμε μια κοινωνική και όχι μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.

Θέλουμε μια ευρωπαϊκή Ευρώπη και όχι μια αμερικανική Ευρώπη.

Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και όχι των Τραπεζιτών.

Θέλουμε μια οικολογική Ευρώπη και όχι μια μεταλλαγμένη Ευρώπη.

Θέλουμε μια πολιτισμική Ευρώπη, ανοιχτή, με δημοκρατικές ελευθερίες και ισότητα για όλους και όχι μια Ευρώπη με γκέτο, σωβινισμό και επεκτατισμό.

Θέλουμε μια Ευρώπη ελεύθερη και όχι μια Ευρώπη-φρούριο, με την αστυνομοκρατία, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τη συμφωνία έκδοσης Ε.Ε.-ΗΠΑ.

Γι’ αυτήν την Ευρώπη χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή συγκρότηση όλων των δυνάμεων της αντίστασης και της αλλαγής, μια μέγιστη συσπείρωση. Για ένα αισιόδοξο μέλλον.

Jean - Franηois Gau (Ζαν - Φρανσουά Γκω), Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γαλλικού Κ.Κ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Το γαλλικό και το ολλανδικό ΟΧΙ αποτελούν νίκη της Δημοκρατίας και ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της υποταγής της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ. Ήταν ψήφος καθαρά προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή, χωρίς καμιά σχέση με την ξενοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό. Πρόκειται για μαζική απόρριψη της πολιτικής της ανεργίας, της ανασφάλιστης και ευέλικτης εργασίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Εκφράζει τη θέληση των λαών για ουσιαστικές αλλαγές σε όλη την Ευρώπη, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις σε μια σειρά χώρες. Μια νέα περίοδος ανοίγει για την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αντί να ανταποκριθούν στα αιτήματα των λαών εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο Τόνι Μπλαιρ, ο πιστότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, θέλει να επιβάλει στην Ευρώπη το βρετανικό μοντέλο το οποίο έχει οδηγήσει 12 εκατομμύρια Βρετανούς κάτω από τα όρια της φτώχειας και στη δημιουργία σχολείων και νοσοκομείων δύο ταχυτήτων για πλούσιους και φτωχούς. Σε αυτή τη νέα περίοδο, οι διαφορετικές δυνάμεις της Αριστεράς, τα συνδικάτα και τα κινήματα αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούν στα αιτήματα των λαών με τη σύγκλιση και την ενότητά τους σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ένα πρώτο βήμα έγινε την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι με τη μεγάλη διάσκεψη όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 20 χώρες και μεταξύ τους από την Ελλάδα ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ, η ΑΚΟΑ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Attac Ελλάδας και το Ινστιτούτο Πουλαντζάς. Δεσμευτήκαμε όλοι μας να αναπτύξουμε έναν ευρύτατο διάλογο με όλες τις αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις και ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης για μια διαφορετική Ευρώπη, επαναθεμελιώνοντας την Ε.Ε σε αρχές και πολιτικές φιλικές για τους λαούς της. Σε αυτή τη διαδικασία, σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του οποίου το προσεχές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εδώ στην Αθήνα, τον επόμενο Οκτώβριο, με θέμα του τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την Ευρώπη που θέλουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις.

Leonce Aguirre (Λεόνς Αγκίρ), Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα

Η νίκη του ΟΧΙ στη Γαλλία και την Ολλανδία προκάλεσε έναν πολιτικό σεισμό. Πρόκειται για μια βαθύτατη απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια. Πρόκειται για νίκη όχι κατά της Ευρώπης, αλλά για μια διαφορετική Ευρώπη. Έρχεται από μακριά. Προετοιμάστηκε από μια σειρά κινητοποιήσεις, όπως αυτή στην Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, από τη δράση των κινημάτων και των Κοινωνικών Φόρουμ σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Συνθήκη απορρίφθηκε, όμως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές παραμένουν και εφαρμόζονται αδιάκριτα είτε από συντηρητικές είτε από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Οφείλουμε επειγόντως να οικοδομήσουμε σε ευρωπαϊκή κλίμακα μία πραγματικά εναλλακτική, ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική συμμαχία καταδικάζοντας την ηγεμονία του σοσιαλφιλελευθερισμού, αρκεί να απαλλαγούμε από το σεχταρισμό και τις περιχαρακώσεις και να δεσμευτούμε χωρίς συμβιβασμούς στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών και όλων των μειονοτήτων. Παρά τις διαφορές σε κάθε χώρα, η ενότητα, η δημιουργία τοπικών συλλογικοτήτων στη βάση και το συνεπές αντινεοφιλελεύθερο περιεχόμενο μπορούν να εξασφαλίσουν επιτυχία στις κινητοποιήσεις. Όμως, εκτός από κάθε χώρα, είναι όσο ποτέ αναγκαίες οι κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτό έδειξε η σύνοδος πολιτικών φορέων, συνδικάτων και κινημάτων από όλη την Ευρώπη, το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Κατατέθηκαν προτάσεις. 15 Οκτωβρίου, πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις, με την ευκαιρία της συνόδου του ΠΟΕ στη Γενεύη. 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, διεθνής διαδήλωση με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Και φυσικά ακολουθεί το Ε.Κ.Φ στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2006. Ας φανταστούμε όλους μαζί κομμουνιστές, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σοσιαλιστές, πράσινους, συνδικάτα, κινήματα, όλους όσους αντιμάχονται τον πόλεμο, το νεοφιλελευθερισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση στο φόρουμ της Αθήνας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής Ευρώπης, αυτής που εμείς αποκαλούμε Ευρώπη Σοσιαλιστική ή Ηνωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Όμως οι λέξεις έχουν μικρή σημασία, αν είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το ουσιαστικό σήμερα είναι να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, καταπίεσης και βαρβαρότητας.

To Γραφείο Τύπου