Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2006

Συνέντευξη Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (εκπομπή Γ.Παπαδάκου)

- Πώς παρακολουθείτε αυτή την περίοδο με τα θεσμικά σε πλήρη κρίση;...

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διευρυνόμενη και εντεινόμενη κοινωνική αντίδραση. Υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ένα έντονο αίσθημα αδικίας, ανισότητας και ανασφάλειας. Ολοένα και πιο πολλοί βλέπουν πια στην πραγματικότητα της ζωής τους ότι η ελληνική κοινωνία είναι ταυτοχρόνως κοινωνία των προνομιούχων αλλά και κοινωνία του ενός τρίτου. Και όλες αυτές οι κοινωνικές αντιδράσεις φέρνουν στην επιφάνεια πολύ σοβαρά ζητήματα του πολιτικού μας συστήματος, φέρνουν στην επιφάνεια μια θεσμική σύγχυση και μια πολιτική αμηχανία και αποτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θεσμική σύγχυση προκύπτει από τον ευκαιριακό τρόπο με τον οποίον γίνονται είτε οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε ακόμη και οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Η πολιτική αμηχανία προκύπτει από το γεγονός ότι σήμερα έρχονται στην επιφάνεια ζητήματα τα οποία, πριν γίνουν κοινωνικά και οικονομικά, υπήρξαν πολιτικά ζητήματα. Λ.χ. το θέμα των συμβασιούχων. Ήταν η πατέντα για τις πελατειακές σχέσεις των κυβερνήσεων, ήταν η επινόηση για την κάλυψη των παγίων και πραγματικών αναγκών του δημοσίου και ήταν και η υστεροβουλία να μην ανταποκριθούν οι κυβερνήσεις πλήρως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο της Κοινοτικής Οδηγίας.

Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις όσα ακούγονται.

Όλα αυτά τα θέματα, που πριν γίνουν κοινωνικά και οικονομικά, υπήρξαν ως πολιτικά ζητήματα, τώρα όλα αυτά ξεσπούν ως θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

- Μισθοδικείο.... Αυτός ο θεσμός.. η πρωτοβουλία ήρθε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κι αλλού... Ήρθε τελευταία ώρα χωρίς να έχει ανακοινωθεί κατ΄ αρχήν....

Είναι επινοήσεις του ελληνικού, εμπειρικού και παραγοντικού τρόπου με τον οποίον λειτουργούν οι κυβερνήσεις...

- Να καλύψουμε τις τρύπες...

Έγινε στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 αυτή η ρύθμιση. Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν πετυχαίνει. Πάμε με άλλον επίσης αποσπασματικό τρόπο αυτό το θέμα να το λύσουμε στην αναθεώρηση που θα γίνει το 2007...

- Ποιος πρέπει να κρίνει τα μισθολογικά των δικαστών;...

Νομίζω ότι είναι ευρύτερο το θέμα. Το ζητούμενο σήμερα είναι να υπάρχει μία μισθολογική δικαιοσύνη. Να αντιμετωπίζεται δηλαδή η εισοδηματική αδικία, να υπάρξει εναρμονισμένη πολιτική μισθών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών...

- Πρέπει να εξαρτώνται οι μισθοί από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου;...

Να υπάρχει σύγκλιση με τα επίπεδα μισθών της Ε.Ε., να υπάρχει επίσης προσαρμογή, όσο επιτρέπεται και όσο μπορεί να γίνει μεταξύ μισθών του δημοσίου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της αγοράς και, επίσης, να αρχίσουν να καταργούνται πολλά από τα μισθολογικά και ασφαλιστικά προνόμια τα οποία δεν επιτρέπουν να υπάρχει μια εξορθολογισμένη πολιτική μισθών.

- Οροφή πρέπει να υπάρχει .. κι αυτή να είναι ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου;...

Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις τέτοιες οι οποίες και στους δικαστές να εξασφαλίζουν αυξήσεις αντίστοιχες προς το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελούν και προς την συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ανεξαρτησίας τους. Πρέπει να υπάρχουν αυξήσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη ρύθμιση της μισθολογικής πολιτικής με κριτήρια τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

- Να αφήσουμε στο νομοθέτη αυτό;...

Είναι υπόθεση νόμου. Γιατί δέστε τώρα την θεσμική σύγχυση. Υπάρχει ένα μισθοδικείο, όπως λέγεται, το οποίο είναι έξω από τη δομή της δικαιοσύνης, κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, αποτελεί ειδική ρύθμιση και συγκροτείται με ειδική σύνθεση. Και, επειδή αυτό πλέον απέτυχε στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του, πάμε να κάνουμε κοντά σ΄ αυτό μια επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που θα προκύπτουν από τις αντιφατικές αποφάσεις. Επειδή, όμως, και αυτό δεν προβλέπεται να είναι αποτελεσματικό, πάμε να τα φορτώσουμε όλα στο Σύνταγμα. Κι εκεί που θα μπορούσαμε να λύσουμε ζητήματα με νόμους, κάνουμε το Σύνταγμα νόμο και το κόβουμε και το ράβουμε...

- Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που απ΄ ότι φαίνεται εκεί καταλήγει η κυβέρνηση, δεν είναι κατά γνώμη σας μία λύση..;...

Όχι. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες εμπλοκές και σε σχέση με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σε σχέση με την παρέμβαση της πολιτικής εκτελεστικής εξουσίας στη λειτουργία της δικαιοσύνης και σε σχέση με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ουσιαστικά πάμε να κάνουμε ένα Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο θα κρίνει και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και τις εκλογές και τα κόμματα και τους μισθούς και τις διάφορες κατηγορίες οι οποίες έχουν σχέση με τη διαφάνεια, τη διαπλοκή και την εξυγίανση του δημοσίου βίου.

- Επομένως η πρότασή σας είναι με νόμο;...

Με νόμο.

- Τι γνώμη έχετε για τις ήδη εκδοθείσες. Ό,τι και να γίνει από δω και πέρα είναι για τις από δω και πέρα......Τι πρέπει να γίνει τώρα...;

Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό και νομίζω ότι εκεί είναι που βγαίνει στην επιφάνεια η πολιτική αμηχανία και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτές οι αντιφατικές πλέον κρίσεις οι οποίες τροφοδοτούν την κοινωνική αντίδραση, αυτές οι αντιφατικές δικαστικές κρίσεις πρέπει να εναρμονιστούν με αποκλειστικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη νομιμότητα. Υπάρχει πρόβλημα και μόνον όποιος εθελοτυφλεί δεν το βλέπει.

- Επί δύο αντιφατικών αποφάσεων... ποια πρέπει να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση;..

Ήδη προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, ότι καθιερώσαμε ένα δικαστικού χαρακτήρα όργανο, το οποίο κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Πρωτότυπο αυτό. Έχουμε το ειδικό δικαστήριο το οποίο αίρει τις αντιφάσεις μεταξύ Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου, αλλά δεν έχει προβλεφθεί γι αυτό. Επομένως νομίζω ότι μπορεί κι εδώ με νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί αυτό το καινοφανές πρόβλημα το οποίον προέκυψε διότι, με πολιτική υστεροβουλία και θεσμική σύγχυση, φτιάξαμε όργανα χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτά τα όργανα έχουν εκ κατασκευής αυτό το γνώρισμα της μη λειτουργικότητας ή της αντιδημοκρατικής λειτουργίας.

Για πρόωρες εκλογές

- Τι γνώμη έχετε για τις εκλογές;... Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2007.. αυτό άνοιξε την όρεξη σε κάποιες κοινωνικές ομάδες... Τι γνώμη έχετε για τις εκλογές που συνδέονται με όλα αυτά;...

Για μια ακόμη φορά επιχειρείται να φτιαχτεί ένα παραπολιτικό σκηνικό κι ένας επικοινωνιακός ανταγωνισμός γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Γίνονται στη βάση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας, των προγραμμάτων των κομμάτων και της επιλογής που κάνει ο πολίτης. Πιστεύω ότι όλη αυτή η συζήτηση που άρχισε για τις πρόωρες εκλογές αποπροσανατολίζει διπλά. Αποπροσανατολίζει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις πράξεις της κυβέρνησης και αποπροσανατολίζει τις ηγεσίες των κομμάτων από τα εσωτερικά τους προβλήματα. Γίνεται λοιπόν μία εκλογολογία και χάνεται η ουσία.

- Η πολιτική σας εκτίμηση ποια είναι;..

Δεν νομίζω ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. 'Αλλωστε από το φθινόπωρο του 2007 και μετά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.

- Εάν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του ΄07, εσείς το ερμηνεύετε ως πρόωρες εκλογές;...

Όχι... Δεν υπάρχει θέμα. Πιστεύω ότι η εκλογολογία αυτή τη στιγμή αποπροσανατολίζει, διότι επικοινωνιακά κυριαρχούν άλλα κριτήρια και μπαίνουν στο περιθώριο ή σε δεύτερη προτεραιότητα τα πραγματικά προβλήματα της ζωής και τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Διότι είναι φανερό πως δεν διαμορφώνει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται μέρος του παιχνιδιού της Ν.Δ. και η Ν.Δ. γίνεται μέρος των προβλημάτων που έχει το ΠΑΣΟΚ για την ανάκτηση της εξουσίας.

- Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν.... τι λέτε εσείς;...

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται κυρίως με επικοινωνιακούς όρους και όχι με προγραμματικούς και πολιτικούς όρους.

Βεβαίως υπάρχουν τα υπαρκτά προβλήματα. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή δεν νομιμοποιεί την κυβερνητική πολιτική. Δυσαρεστείται από την κυβερνητική πολιτική και μεγαλώνει το εύρος των κοινωνικών ομάδων που εκφράζουν δυσαρέσκεια και απογοήτευση.

- Τις προτάσεις από τον χώρο της Αριστεράς τις θεωρείτε ικανοποιητικές;.. Κάποιο κενό καλύπτουν και τα μέσα.....Όταν υπάρχει κενό, κάποιοι το αφήνουν το κενό...

Σαφώς τα ΜΜΕ, όταν λειτουργούν ως μηχανισμοί πληροφόρησης, κριτικής και ελέγχου, επιτελούν πολύ σοβαρό δημοκρατικό έργο, όταν όμως θέλουν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και να χειραγωγήσουν τη δημοκρατία κατά τις ορέξεις τους, τότε βεβαίως λειτουργούν μ΄ έναν τρόπο παραμορφωτικό του πολιτικού μας συστήματος.

Ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί το εκλογικό σύστημα οδηγεί στο να δημιουργούνται ορισμένες δομικές αδυναμίες ή δομικές αποκρυσταλλώσεις που περιορίζουν τη γνήσια αντιπροσώπευση και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Αυτό το πολιτικό σύστημα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα και το δεύτερο κόμμα και από κει και πέρα με αυτό το εκλογικό σύστημα όλα τα άλλα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αποτελέσουν αντίβαρο ή στοιχείο ισορροπίας αυτού του κυρίαρχου δικομματισμού.