Skip to main content.
11/11/2006

Ομιλία Γιάννη Τόλιου, μέλους Π.Γ. του ΣΥΝ στην ΚΠΕ, κατά τη συζήτηση για τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Στη σημερινή συζήτηση της ΚΠΕ, το κύριο δεν είναι κατά τη γνώμη μου αν τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών είναι θετικά για τον ΣΥΝ. Αυτό που στην ουσία ζητάτε, είναι ποιοι παράγοντες επέδρασαν σ΄ αυτό το θετικό αποτέλεσμα και τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική του πορεία. Είναι γεγονός ότι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, σημαντικό ρόλο παίζουν κατ΄ αρχήν τα πρόσωπα, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, τα αντίπαλα ψηφοδέλτια, ο ρόλος των ΜΜΕ, όπως επίσης ο προγραμματικός λόγος, η πολιτική συνεργασιών, καθώς και το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει ένας συνδυασμός. Και εδώ νομίζω ότι δικαιώνεται η στρατηγική που χαράξαμε ως ΣΥΝ όχι μόνο από ποσοτική αλλά και ποιοτική άποψη. Ιδιαίτερα χωρίς το ποιοτικό στοιχείο, δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα, αν πήγαμε καλά τόσο το 2002 όσο το 2006, όπως λένε ορισμένοι σύντροφοι.

Ποιο ακριβώς είναι το ποιοτικό στοιχείο; Συνοπτικά αφορά τη ριζοσπαστική προγραμματική πρόταση, τις αυτόνομες αυτοδιοικητικές κινήσεις και την κινηματική δράση. Πρότυπο αυτής της επιλογής θα έλεγα ήταν η «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλάμε για στοιχεία που δημιουργούν προϋποθέσεις «για ανατροπές στον Αυτοδιοικητικό χώρο», που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγηση του ο Βαγγέλης Αποστόλου και ταυτόχρονα ως πολύτιμη παρακαταθήκη για ενίσχυση ΣΥΝ στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές!

Ωστόσο άκουσα απόψεις και διάβασα δημοσιεύματα, που επιδιώκουν είτε να μειώσουν, είτε να αμφισβητήσουν, είτε επίσης να «σχετικοποιήσουν» την επιτυχία μας. Αντί να γίνουν αντιστοχασμοί και να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, σε ένα ζήτημα που υπήρξε διαφωνία, ορισμένοι σύντροφοι επανέρχονται και πάλι να υπερασπιστούν αντιλήψεις με ένα «δογματικό τρόπο». Πρόκειται για θέσεις που αμφισβητούν τη στρατηγική συνεργασιών του ΣΥΝ που χάραξε στο τελευταίο συνέδριο, που έμμεσα πλην σαφώς υπερασπίζονται την κεντροαριστερά και αμφισβητούν το βασικό μοχλό αποδυνάμωσης του δικομματισμού, που είναι η προσπάθεια δημιουργίας της μεγάλης αριστεράς. Πιστεύω ότι πρέπει να σταθούμε με αυτοπεποίθηση στο μήνυμα της «αριστερής αλληλεγγύης» που στείλαμε στο Β� γύρο και λειτούργησε θετικά στο να βγουν 3-4 δήμαρχοι Β΄ Αθήνας. Λειτουργεί επίσης θετικά για τον ΣΥΝ, την Αριστερά και τον ελληνικό λαό γενικότερα, σε ένα ζήτημα που ο κόσμος της Αριστεράς είναι πολύ ευαίσθητος. Κατά συνέπεια, ερωτηματικά και σκεπτικισμοί για την αναγκαιότητα ή μη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ανεδαφικοί. Γόνιμο έδαφος, αναζήτησης είναι οι τρόποι συσπείρωσης αριστερών, ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι, η στρατηγική που επιλέξαμε ως ΣΥΝ θα είχε πιστεύω καλύτερα αποτελέσματα, αν δεν υπήρχαν και τα διάφορα εσωκομματικά «βραχυκυκλώματα» στην υλοποίηση των επιλογών.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή της Θεσσαλονίκης, και νομίζω ότι από αυτήν την άποψη το αποτέλεσμα ήταν τελικά θετικό, παρά τη στασιμότητα που εμφανίσαμε. Θέμα στοιχειώδους σοβαρότητας και αξιοπιστίας, είναι κατά τη γνώμη μου η πολιτική αποδοκιμασία τέτοιων πρακτικών και η εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπει το καταστατικό.

Θα ρωτήσει κάποιος: «Αφού πήγαμε καλά�τι ωφελούν αυτές οι αναφορές;», «Ανοιχτή καρδιά και περασμένα, ξεχασμένα!!!». Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο σ. Πλωμαρίτης από τη Θεσσαλονίκη, «η γνώση στα λάθη μας, είναι δύναμη για το μέλλον!!!»

Η επιτυχία μας, συντρόφισσες και σύντροφοι, δημιουργεί δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Πρέπει να δούμε τι κάνουμε για την αξιοποίηση του θετικού αποτελέσματος, τόσο σε αυτοδιοικητικό, όσο και σε κομματικό επίπεδο.

Σε επίπεδο Αυτοδιοικητικό χρειάζεται:

Διατήρηση και ενίσχυση των αυτοδιοιηκητικών κινήσεων και δημιουργία νέων

Ανασυγκρότηση του Τμ. Αυτοδιοίκησης ΣΥΝ και επικαιροποίηση της πρότασης μας στα Αυτοδιοικητικά, που να σηματοδοτεί το «διακριτό αυτοδιοικητικό ρεύμα» που εκφράζουμε.

Συγκεκριμένη έκφραση αυτού του ρεύματος στα κεντρικά όργανα ΚΕΚΔΕ/ΕΝΑΕ κλπ.

Καταγραφή όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του ΣΥΝ και συντονισμός, όπως ελέχθη, μέσα από ένα δίκτυο αυτοδιοικητικών κινήσεων.

Τι κάνουμε ως κόμμα:

Α. Ενωτικό κλίμα και ένταξη νέων μελών στο κόμμα. Να μια έκφραση ανανέωσης, με νέο αίμα στις γραμμές μας

Β. Δημιουργία νέων πολιτικών κινήσεων νεολαίας σε κάθε συνοικία. Να μια άλλη έκφραση της ανανέωσης των δυνάμεων μας.

Γ. Ανασυγκρότηση των «προβληματικών» οργανώσεων του ΣΥΝ και αναζωογόνηση του πολιτικού προβληματισμού. Πολιτικό οξυγόνο στις πολιτικές κινήσεις. Να ακόμη μία έκφραση ανανέωσης του δυναμισμού του κόμματος.

Δ. Ηλικιακή ανανέωση με θεσμικές διαδικασίες, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια (κάθε ηλικιακά νέο δεν είναι πάντα καλό, όπως αντίστροφα για τους μεγάλους)

Ε. Εξωστρεφής κινηματική δράση και ενίσχυση δεσμών με κοινωνία. Νέες επεξεργασίες από τα τμήματα της ΚΠΕ, Κινηματικές πρωτοβουλίες και ευρύτερες συσπειρώσεις. Π.χ. κίνημα Παιδείας, κίνημα Υγείας, κα.

Συνολικά πιστεύω, ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που χρειάζεται να στείλει σήμερα η ΚΠΕ στα μέλη, στους ψηφοφόρους και στην ελληνική κοινωνία.