Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/09/2006

Σκάνδαλο των σκανδάλων το καρτέλ των τραπεζών

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για τα ελληνικά επιτόκια, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ελλάδα (3,65%) είναι υπερδιπλάσια έναντι του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ (1,65%), επιβεβαιώνει όχι μόνο την καταλήστευση των πολιτών αλλά και την ύπαρξη καρτέλ των τραπεζών στη χώρα μας.

Καλές είναι οι αποκαλύψεις για τους κυβερνητικούς κουμπάρους, αλλά έτσι όπως διεξάγεται η σχετική αντιπαράθεση, κινδυνεύει να κουκουλώσει τις μεγάλες κουμπαριές. Και η μεγαλύτερη εξ' αυτών είναι το πανίσχυρο καρτέλ των τραπεζών που έχει αναγορευθεί σε κράτος εν κράτη στη χώρα μας.

Η διάτρητη επιτροπή ανταγωνισμού κάνει τον «αόμματο» απέναντι στην τραπεζική καταλήστευση. Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, κρύβεται πίσω από την «ανεξάρτητη» Επιτροπή Ανταγωνισμού για να καλύπτει τα Τραπεζικά υπερκέρδη.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος στην ουσία αναγνώρισε ότι υπάρχει καρτέλ των Τραπεζών και -άκουσον άκουσον- για να το αντιμετωπίσει πώλησε την Εμπορική Τράπεζα στην Credit Agricole, προκειμένου να ενισχύσει υποτίθεται τον ανταγωνισμό. Λες και η «φιλάνθρωπος» Credit Agricole αγόρασε την Εμπορική με μόνη φιλοδοξία να τσακίσει το τραπεζικό καρτέλ και όχι για να επωφεληθεί και η ίδια με υπερκέρδη από την ύπαρξή του.

To Γραφείο Τύπου