Skip to main content.
19/10/2006

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνδυασμοί, ψηφοφόροι και αριστερή αλληλεγγύη. 'Αρθρο του Γιάννη Τόλιου στην ΑΥΓΗ.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κατέγραψε στην ουσία τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και έστειλε τα αντίστοιχα πολιτικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα παρέπεμψε την οριστική επιλογή σε μια σειρά δήμους και νομαρχίες στο β' γύρο. Ειδικότερα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, δείχνουν συγκρατημένη αλλά σαφή αποδοκιμασία του κύριου όγκου των συνδυασμών του κυβερνώντος κόμματος, μικρή ενίσχυση των περισσότερων συνδυασμών που είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και σημαντική ενίσχυση των συνδυασμών με στήριξη κομμάτων και οργανώσεων της ευρύτερης Αριστεράς, ιδιαίτερα του ΣΥΝ. Ταυτόχρονα καταγράφηκε σημαντική αποχή, που αποτελεί ουσιαστικά έμμεση αποδοκιμασία του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα του δικομματισμού.

Το κρίσιμο ερώτημα που προβάλει άμεσα, είναι κατά πόσον στην ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών, στις 8 νομαρχίες και δεκάδες δήμους στο β' γύρο, θα επιβεβαιωθούν ή θα αλλοιωθούν τα παραπάνω μηνύματα. Μπροστά στους ψηφοφόρους και στους συνδυασμούς που μειοψήφησαν, μπαίνει μοιραία το καθήκον προσδιορισμού της στάσης στο β' γύρο. Αν κυρίαρχο στοιχείο στην απόφαση τους, είναι η λογική προέκταση της επιλογής του πρώτου γύρου, τότε για τους αριστερούς αλλά και ευρύτερα τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, δεν νοείται στήριξη συνδυασμών που εκφράζουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων στην αυτοδιοίκηση. Με αυτήν την έννοια το λευκό και το άκυρο, αποτελεί μια θεμιτή επιλογή.

Ωστόσο διαφορετικά εμφανίζονται τα πράγματα στις περιπτώσεις που στο β' γύρο, αντιπαρατίθεται εκπρόσωποι της ευρύτερης αριστεράς με εκπροσώπους του δικομματισμού. Τόσο για τους αριστερούς ψηφοφόρους όσο και για κάθε απλό πολίτη ψηφοφόρο, η στήριξη των συνδυασμών με επικεφαλής αριστερούς υποψηφίους, αποτελεί μια εγγύηση, ότι θα αντιταχθεί σε αντιλαϊκές επιλογές της κεντρικής διοίκησης και θα παλέψει για λύση των τοπικο-λαϊκών προβλημάτων με βάση τα συμφέροντα των δημοτών. Η ιστορική εμπειρία των αριστερών δημάρχων αποτελεί για τους ψηφοφόρους καλή παρακαταθήκη και εγγύηση.

Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει, η έμπρακτη έκφραση της «αριστερής αλληλεγγύης», με την αμοιβαία στήριξη αριστερών συνδυασμών στο β' γύρο, τόσο στο λεκανοπέδιο Αθήνας όσο και στην περιφέρεια. Η στάση «αλληλεγγύης» είναι αναγκαία όχι μόνο με όρους συγκυρίας, αλλά και με τη βαθύτερη πεποίθηση ότι για τη δημιουργία της μεγάλης αριστεράς που θα αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία του δικομματισμού και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, η κοινή δράση και αλληλεγγύη των αριστερών δυνάμεων, αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση. Με αυτήν την έννοια, οι ψηφοφόροι της αριστεράς, οι συνδυασμοί αριστερής κατεύθυνσης, οι διάφορες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα της αριστεράς, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, πρέπει στο β' γύρο, να δείξουν έμπρακτα την «αριστερή αλληλεγγύη», που θα λειτουργήσει παράλληλα ως στοιχείο ενθάρρυνσης και στήριξης των ανησυχιών και προβληματισμών απλών ψηφοφόρων του ευρύτερου πολιτικού φάσματος, που αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και συνολικά στην ελληνική κοινωνία.