Skip to main content.
08/10/2006

Η μάχη για την Υπερνομαρχία (Αθήνας- Πειραιά) και όχι μόνo... 'Αρθρο του Γιάννη Μπαλάφα στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ.

Η ιδιαίτερη αναφορά, στoν τίτλο, στην Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία που έχει η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση γενικότερα, αλλά και για τον ΣΥΝ ειδικότερα.

Οι εκλογές, βεβαίως, διεξάγονται πανελλαδικά. Και είναι γεγονός ότι στο σύνολο των Δήμων και των Νομαρχιών οι οργανώσεις του ΣΥΝ, οι δημοτικές κινήσεις, ο κόσμος της ευρύτερης ανανεωτικής αριστεράς παλεύουν, παλεύουμε, για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, για την προβολή προτάσεων και προγραμματικών πλαισίων.

Θέλω στο σημείο αυτό να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε ορισμένους υποψήφιους και υποψήφιες. Με κριτήρια εντελώς προσωπικά. Με έκδηλο υποκειμενισμό. Αναφέρομαι στο Χρ. Παλαιολόγο στη Λιβαδειά, στην Κ.Κυλάκου στον Κορυδαλλό, στον Γ.Κουτελάκη στη Ν. Σμύρνη, στο Ν. Συρμαλένιο στις Κυκλάδες, στο Δ. Φωκιανό στη Λυκόβρυση. Στους συντρόφους  στο Πέραμα που παλεύουν μέσα από το ψηφοδέλτιο συνεργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που δεν είναι οι μοναδικές, που δεν αφορούν μεγάλες Νομαρχίες και Δήμους, περισσεύει η γνώση, η κοινωνική καταξίωση, το μεράκι, η αποφασιστικότητα. Οι προχωρημένες προγραμματικές προτάσεις, η ευρηματικότητα, η ανάληψη ενός καλά υπολογισμένου ρίσκου. Tις ξεχωρίζω για να αναδείξω θετικές πλευρές που χαρακτηρίζουν τους υποψήφιους μας και τις υποψήφιες μας σε πολλές-πολλές περιπτώσεις.

Οι εκλογές της 15ης Οκτωβρίου προβάλλονται από πολλές πλευρές ως «πρόκριμα» για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Οι  ίδιες πλευρές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών θα δρομολογήσουν αλλαγές στα πολιτικά κόμματα, κύρια τα δύο μεγαλύτερα.

Θεωρώ ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και, αναμφισβήτητα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο.

Είναι υπερβολική η εμπλοκή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Αυτοδιοίκηση και οι εκλογές της οφείλουν να είναι σε απόσταση από κομματικές καταγραφές και σκοπιμότητες. Για τις αριστερές ανανεωτικές απόψεις το κύριο είναι η συμβολή,  μέσα από τους θεσμούς και μέσα από τα κινήματα, στη βελτίωση της ζωής στις πόλεις. Εκεί κρίνονται όλοι. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, από τον οποίο επιλέγονται και τα πιο πρόσφορα «μέσα» για την επίτευξή του (αυτόνομες κάθοδοι, συμμαχίες, κ.λπ.).

Και από αυτήν την πλευρά και τα αποτελέσματα της 15ης Οκτωβρίου δεν (θα) προσφέρονται για κομματικές θριαμβολογίες ή καταστροφολογικές εκτιμήσεις.

Ας επανέλθουμε στην Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τα πολιτικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα έντονα. Και αυτό συναρτάται και με τα τεράστια υπερτοπικά προβλήματα του ευρύτερου χώρου του Λεκανοπεδίου,  αλλά και με τα εκατομμύρια των πολιτών που νομιμοποιούν με την ψήφο τους τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ορισμένες «πολιτικές» παρατηρήσεις:

Οι «Ενεργοί Πολίτες» έχουν ευτυχήσει ως προς τους επικεφαλείς. Το 2002 ήταν ο Μ. Γλέζος , ένας σπουδαίος άνθρωπος, σύμβολο προσφοράς και αγώνων. Το 2006 συνεχίζουμε με τον Γιάννη Πανούση, έναν καθηγητή, ένα διανοούμενο που εντυπωσιάζει με το ταλέντο και το πάθος του για τη διαμόρφωση οραματικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών κατευθύνσεων. Και μαζί του ο Σπύρος Λυκούδης για τη Νομαρχία Αθήνας και η Εύη Καρακώστα για τη Νομαρχία Πειραιά, δίνουν ξανά το «παρών».

Ο Νομαρχιακός συνδυασμός «Ενεργοί Πολίτες» συνθέτει και εκφράζει δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς και φιλοδοξεί να συνδυάσει τη φαντασία των κοινωνικών κινημάτων με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Είναι ένας αριστερός συνδυασμός. Βεβαίως, όλη η προηγούμενη τετραετία, η προεκλογική του δράση, οι επεξεργασίες του αναδεικνύουν μια Αριστερά που απορρίπτει την εύκολη (συχνά και «λαϊκίστικη») καταγγελία και τη συχνή αναφορά σε ένα μελλοντικό παράδεισο που μοιάζει περισσότερο με Δευτέρα Παρουσία , πρακτικές που φωτογραφίζουν τους υποψήφιους που στηρίζει το ΚΚΕ.

Παράλληλα, χαρακτηρισμοί του τύπου «παντελής κινηματική απουσία» , «συναίνεση και σιωπή στις όποιες κυβερνητικές επιλογές, προηγούμενες και σημερινές»,  πηγαίνουν «γάντι» στην συμπαθέστατη, κατά τα  άλλα, Κα Φ. Γεννηματά, η οποία, επιπροσθέτως, προτιμά τηλεοπτικούς μονολόγους διότι στην πράξη απορρίπτει τον διάλογο.

Οι «Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον Γ. Πανούση, αντιστέκονται, παρεμβαίνουν, διαλέγονται. Γι� αυτό αξίζει να στηριχθούν και να υπερψηφιστούν.

«Ενεργοί Πολίτες» έχουν διατυπώσει εναλλακτικές προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα του Λεκανοπεδίου. Ο Νομαρχιακός μας συνδυασμός στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μια πλευρά είναι η ξεκάθαρη εκτίμηση ότι η συσσώρευση και η όξυνση των προβλημάτων σχετίζονται άμεσα με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και με τις επιδιώξεις ισχυρών συμφερόντων και μηχανισμών που στήριξαν και στηρίζουν τα δύο κόμματα εξουσίας στη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, είναι η ρεαλιστική πεποίθηση ότι μπορούμε να αγωνισθούμε αποτελεσματικά για καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά.

Τα πράγματα πρέπει  και μπορούν να αλλάξουν. Μαζί με τους πολίτες. Γι' αυτό η επιλογή, ειδικά στην Υπερνομαρχία Αθήνας- Πειραιά, θα βαρύνει αποφασιστικά ώστε στη νέα τετραετία να ανοίξουν δρόμοι για μια ελπιδοφόρα προοπτική στο Λεκανοπέδιο.

Και γιατί όχι!  Στη χώρα ολόκληρη!

Γιάννης Μπαλάφας, Υποψήφιος Νομαρχιακός  Σύμβουλος με τους «Ενεργούς Πολίτες», Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ