Skip to main content.
04/10/2006

Με τους «Ενεργούς Πολίτες» στις εκλογές για την Υπερνομαρχία. 'Αρθρο του Γιάννη Μπαλάφα στην εφημερίδα "ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ", τεύχος 39, Σεπτ-Οκτ-Νοε 2006.

Σε λίγες μέρες, στις 15 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικών νομαρχιακών αρχών. Η εκλογική μάχη για την Υπερνομαρχία Αθήνας- Πειραιά βρίσκεται στην κορυφή αυτών των διαδικασιών.

Στις μέρες μας, που τίποτε δεν είναι αυτονόητο, οι πολίτες, ιδιαίτερα ο νέοι άνθρωποι, διερωτώνται για την αξία όλων αυτών των θεσμών, για τη δυνατότητα που έχει ο απλός άνθρωπος να παίξει κάποιο ρόλο. Η καχυποψία, η αμφισβήτηση, η άποψη ότι «τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει» βρίσκονται κάθε μέρα μπροστά μας.

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα εύλογα ερωτήματα από τη σκοπιά μας. Από την σκοπιά της Νομαρχιακής Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες».

        * Ερώτημα πρώτο: Μπορεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στο χάος του λεκανοπεδίου, να συμβάλλει στη βελτίωση της σημερινής κατάστασης;

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά είναι, αναμφισβήτητα, «χαοτική» με συνέπεια ο πολίτης να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του και ακόμη πιο σοβαρά στην εξυπηρέτησή του. Μερικά δείγματα : η άναρχη επέκταση του οικιστικού ιστού που συνεχίζεται, το «τσιμέντο» που απειλεί να καλύψει τα πάντα, το πράσινο που περιορίζεται, το φυσικό και αστικό περιβάλλον που υποβαθμίζεται, τα σκουπίδια και τα λήμματα που μας βασανίζουν, οι ελεύθεροι χώροι που καταπατώνται, κ.λπ.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές ούτε και με τις επιδιώξεις ισχυρών συμφερόντων και μηχανισμών που στήριξαν και στηρίχτηκαν από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας στη χώρα μας. Δεν είναι άσχετη με τις πολιτικές, που στο όνομα της «απελευθέρωσης των αγορών» συρρίκνωσαν κάθε «δημόσιο» σε όφελος του «ιδιωτικού».

Και όμως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές. Υπάρχουν δυνάμεις για να τις προωθήσουν. Οι «Ενεργοί Πολίτες» δηλώνουν το δικό τους «παρών». Είναι όμως η επιλογή των πολιτών στις εκλογές αυτές που θα βαρύνει αποφασιστικά στο αν τη νέα τετραετία θα ανοίξουν δρόμοι μιας άλλης προοπτικής στο Λεκανοπέδιο.

        * Ερώτημα δεύτερο: Τι νέο, τι διαφορετικό φέρνουν οι «Ενεργοί Πολίτες».  Γιατί να τους επιλέξω;

Κατ� αρχάς υπάρχει η προηγούμενη τετραετία. Οι «Ενεργοί Πολίτες» ολοκληρώνουν τον κύκλο μιας συνεχούς επαφής και επικοινωνίας με τους πολίτες της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών. Επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκαν. Με την αγωνιστική παρουσία τους στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, με το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους.

Παράλληλα, υπάρχει η τριάδα των υποψηφίων: Γιάννης Πανούσης-υποψήφιος Υπερνομάρχης, Σπύρος Λυκούδης και Εύη Καρακώστα - υποψήφιοι για τις νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά αντίστοιχα.

Με την «εναλλακτική πολιτική» τους δεν προωθούν μια αντιπρόταση. Πρόκειται για ένα συνεκτικό σύνολο προτάσεων - λύσεων «απλής λογικής». Με σοβαρή τεκμηρίωση, ιδεολογική συνοχή και σαφή χρονοδιαγράμματα. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, την θεσμική «προικοδότηση» της Υπερνομαρχίας με αποφασιστικές αρμοδιότητες (Ασφάλεια- Κοινωνική πολιτική- περιβάλλον), την ίδρυση Τράπεζας Αυτοδιοίκησης, τη λειτουργία περιφερειακών ΧΥΤΑ. Προτάσεις απλές αλλά και εφικτές.

Υπάρχει ακόμη κάτι. Οι «Ενεργοί Πολίτες» θεωρούν ότι η Αυτοδιοίκηση απαιτεί την κινητοποίηση των ανθρώπων με ταυτόχρονη κινητοποίηση των θεσμών. Σύνθημά της είναι «Γίνε Ενεργός Πολίτης». Ένα σύνθημα που είναι ταυτόχρονα και τρόπος ζωής. Ένα σύνθημα που καλεί τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους. Γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα που, πότε και πως πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματά τους.

Σε αυτόν τον αγώνα οι «Ενεργοί πολίτες» είναι δίπλα τους.

Και χθες και σήμερα και μετά τις εκλογές.

*Γιάννης Μπαλάφας, Υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος με τους «Ενεργούς Πολίτες», Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ