Skip to main content.
15/09/2006

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για τα κρούσματα διαφθοράς

Θέλω να θυμίσω αυτά που έλεγα πριν ένα χρόνο σε μια επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει στον κ. Πρωθυπουργό και είχε έρθει να απαντήσει, στο δίλεπτο που είχα στη διάθεσή μου, του είπα ότι η διαπλοκή καγχάζει, η διαφθορά καλπάζει και υμείς άδετε.

Δυστυχώς τα χρόνια περνάνε και επιβεβαιώνεται μια πολύ δυσάρεστη και επιζήμια αλήθεια. Ότι το πραγματικό σύστημα διακυβέρνησης, λειτουργίας του κράτους και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και του δημοσίου συμφέροντος είναι το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα κατά του δημοσίου χρήματος, κατά των συλλογικών αγαθών αλλά και κατά των πολιτικών θεσμών και της κοινωνικής συνοχής, διότι η διαφθορά και η διαπλοκή οδηγούν στη διάβρωση των πάντων, στην απαξίωση της πολιτικής και στη διαμόρφωση ενός κλίματος κοινωνικής συνενοχής και διάχυτης συναλλαγής.

    * ...... Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι οι εμπλεκόμενοι εδώ έχουν σχέσεις με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα...

Και αυτό το σκάνδαλο και αυτή η αποκάλυψη που δεν είναι μεμονωμένη, ούτε στιγμιαία δράση δείχνει ότι στο θερμοκήπιο της κυβέρνησης αναπτύσσονται τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς...

    * Η κυβέρνηση βέβαια έχει ένα επιχείρημα.. Λέει ότι, εμείς το αποκαλύπτουμε....

Μα δεν μπορείς να μην αποκαλύψεις όταν είναι πλέον σχεδόν αυτόφωρο και διαβόητο; Θα το καταπιείς;..

Το πρώτο είναι ότι το θερμοκήπιο της εξουσίας, το θερμοκήπιο της διακυβέρνησης και του κράτους είναι που εκκολάπτει τέτοια άνθη του κακού.

Το δεύτερο. Δυστυχώς αποκαλύπτεται ότι κυρίαρχος τρόπος κυβερνητικής πρακτικής είναι οι πελατειακές σχέσεις. Και, επίσης, κριτήριο αποκλειστικό για τη διάθεση των αρμοδιοτήτων, των θέσεων του δημοσίου είναι η κομματική ευνοιοκρατία. Ευνοιοκρατία κομματική, με την οποία δίδονται θέσεις κρατικής και κυβερνητικής ευθύνης σε κομματικούς φίλους, πελατειακές σχέσεις, η διαδικασία με την οποία εξυπηρετούνται προς εξασφάλιση εκλογικής στήριξης ή πολιτικής πλαισίωσης και όλα αυτά στο όνομα της εξουσίας.

Ουσιαστικά, όταν μιλάμε για διαφθορά και για διαπλοκή, μιλάμε για διαχείριση πολιτικής δύναμης και οικονομικής ....

    * Από την άλλη μεριά, όταν διαλέγεις κάποιο πρόσωπο και σου βγαίνει διεφθαρμένο, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία...

Είπατε κάτι σωστό, ότι δεν πρέπει κανείς να σπεύδει και να θεωρεί από πριν δεδομένες τις ενοχές. Δεν μιλάμε σε επίπεδο δικαστικό. Μιλάω σε επίπεδο πολιτικό.

Η κυβέρνηση και είναι υποχρεωμένη τώρα να χειριστεί ένα μείζον σκάνδαλο, το οποίο παραπέμπει προς πολλές κατευθύνσεις, αλλά και είναι υποχρεωμένη να παραδεχτεί ότι η πολιτική της εξαγγελία για εξυγίανση της αγοράς και η πολιτική της προτεραιότητα στη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού απέτυχαν. Αυτό που έγινε με τη διάβρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μείζονος πολιτικής σημασίας, διότι ουσιαστικά ακύρωσε και ροκάνισε μια από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Κι, όταν σε συνθήκες κυβερνητικής πολιτικής, η ελεύθερη αγορά, ο ανοιχτός ανταγωνισμός, ο ακραίος, ο άκρατος, ο ανεμπόδιστος ανταγωνισμός κυριαρχούν, τότε το να μην έχεις αρχές ρύθμισης, διασφάλισης και εξυγίανσης σημαίνει πολιτική αφέλεια ή πολιτική αποτυχία.

'Αρα, πέρα από το ποιος έχει το μεγαλύτερο ή το μικρότερο ποσοστό ευθύνης σε επίπεδο καταλογισμού ποινικών ευθυνών, στο πολιτικό κομμάτι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια κραυγαλέα αποτυχία εξυγίανσης της αγοράς και διαμόρφωσης όρων υγιούς ανταγωνισμού.

Δεν ξέρουν όλοι ότι υπάρχουν καρτέλ; Δεν ξέρουν όλοι ότι υπάρχουν ολιγοπώλια; Στα αγροτικά προϊόντα;.. Στα εισαγόμενα;...

    * Το τραγικό είναι ότι η δουλειά που έκαναν οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκτός απ΄ αυτό το ακραίο γεγονός, πράγματι ήταν καλή...... Φαίνεται ότι ο κ. Αδαμόπουλος ήταν καίριος παράγοντας σ΄ ότι αφορά την εισήγηση. Έχω εδώ όμως μια κατάσταση μέσα από τη δικογραφία, που φαίνεται ότι δεν ήταν το μόνο πρόσωπο που θα αποφάσιζε.... Οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν από άλλους. Τι λέτε... είναι μόνο αυτά τα τρία πρόσωπα που βλέπουμε;...

Κάτω από κάθε θεσμό αμέσως διαμορφώνονται μικρές ή μεγαλύτερες σπηλιές, μέσα από τις οποίες κάποιοι φτιάχνουν λαγούμια για να φτάσουν εκεί που θέλουν να φτάσουν εξυπηρετώντας αθέμιτα συμφέροντα. Εδώ, στην υπόθεση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και στο πολιτικό επίπεδο και στο θεσμικό επίπεδο και στο διοικητικό επίπεδο έπρεπε να ξέρουν τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης ότι οι υπάρχουσες δομές δεν επαρκούν. Και, δεύτερον, ότι πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν ευάλωτες. Και, τρίτον, έπρεπε η πολιτική ηγεσία να έχει πάρει αντίμετρα από πριν στη λειτουργία αυτού του θεσμού, ώστε να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα. Διότι προσέγγισαν στο χώρο όπου γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες ελέγχου και καταλογισμού, επιδεικνύοντας όλοι αυτοί ένα πολιτικό διαβατήριο. Και το πολιτικό διαβατήριο ήταν η σχέση τους με το κυβερνών κόμμα. Αυτό δεν μπορεί κανείς να μην το καταλογίσει ως ένα πολιτικό σύμπτωμα.

Οι προσβάσεις για τη διασπάθιση και για την οικειοποίηση του δημοσίου χρήματος δυστυχώς ανοίγουν από την αξιοποίηση των κομματικών και των εκλογικών σχέσεων.

    * Πάντα έτσι γινόταν...

Να μην γίνεται κάποια στιγμή. Στην Αμερική, που είναι η χώρα την οποία προβάλλουν πολλές φορές ως τον ιδανικό τόπο λειτουργίας της αγοράς, τέτοια φαινόμενα πλεονάζουν, αλλά αντιμετωπίζονται χωρίς προσχήματα, χωρίς υπεκφυγές, ότι αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης και μέχρις ότου η δικαιοσύνη αποφανθεί, πολιτικά δεν έχουμε άποψη. Πολιτικά η κυβέρνηση οφείλει να έχει άποψη. Και από κει και πέρα η δικαιοσύνη ας κάνει τη δουλειά της. Αλλά πολιτικά σήμερα δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η σιωπή και η υπεκφυγή.

Όταν ο κ. Πρωθυπουργός λέει, μηδενική ανοχή στη διαπλοκή, το «μηδενική ανοχή στη διαπλοκή» πρέπει να περιλαμβάνει κι ένα στοιχειώδες πράγμα. Ας έρθουν στη Βουλή για συζήτηση οι σχετικοί φάκελοι καταγγελιών που υπάρχουν.

    * Τι προτείνετε δηλαδή;...

Νομίζω και το λέω χρόνια... κι όταν επέμενα επί χρόνια μου λέγανε ότι είμαι θεσμολάγνος.. Λέω ότι δεν μπορεί να μην αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και η διαφθορά ως οργανικό, διαρθρωτικό πρόβλημα του ελληνικού κράτους.

    * Πρακτικά προτείνετε κάτι; ....

Βεβαίως... Χρειάζεται αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και, τρίτο, αναβάθμιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Να έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και αρμοδιότητες επέμβασης. Όχι μόνο ακρόασης.

Δείτε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η μεγαλύτερη επιχείρηση κατασκοπείας σε βάρος της ελληνικής δημοκρατίας εκφυλλίζεται σε διαδικαστικές αντιδικίες με όλους εκείνους οι οποίοι ήταν οι αρχιερείς της υπονόμευσης του ελληνικού κράτους να περιφέρονται και να περιγελούν τους πάντες.

Το θέμα είναι πολιτικό. Πολιτική θέληση σημαίνει άμεση απάντηση. Επιτροπή Διαφάνειας, αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων. Αποκάλυψη όλων όσων εκκρεμούν. Είναι, επίσης, ευθύνη και των Ομοσπονδιών των εργαζομένων. Η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να μην βγουν και να μην πουν ότι αυτό τους αφορά ως πρόβλημα κοινωνικής υγείας, πολιτικής αισιοδοξίας και θεσμικής εξυγίανσης. Όχι ο δικός μας με επιείκεια να αντιμετωπίζεται, διότι ανήκει στη μία παράταξη και στην άλλη παράταξη και να τα κουκουλώνουμε.