Skip to main content.
05/09/2006

Αρθρο του Β.Πριμικήρη στην ΑΥΓΗ: ΗΠΕΙΡΟΣ - ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Χρ. Μαντάς- Βας. Γιολδάσης- Ολγ. Γεροβασίλη - Φιλ. Φίλιος- Μηλ. Κλάπας- Ανδ. Νταής.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.

Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν από πολλά χρόνια την Ήπειρο. Η απομόνωση , η αναπτυξιακή στασιμότητα, η κατασπατάληση απρογραμμάτιστα σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, η ερήμωση της υπαίθρου, η εσωτερική μετανάστευση και γενικότερα η ταύτιση της Ηπείρου με τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε είναι γενικές εκτιμήσεις γνωστές σε όλους. Κανείς πλέων δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ήπειρος παρά τα βήματα που έγιναν, βρίσκεται σ΄ αυτή την δύσκολη κατάσταση από τις μέχρι σήμερα πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Πολιτικές χωρίς μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Πολιτικές που δεν στόχευαν στην σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή, που δεν εκμεταλλεύτηκαν τα προνομιακά στοιχεία της ίδιας της Ηπείρου με βασικότερα το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και την γεωγραφική της θέση μιας και είναι η σημαντικότερη πύλη προς την δυτική Ευρώπη με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και την γειτνιασή της με τις άλλες βαλκανικές χώρες.

Δεν μπορούμε όμως να σταθούμαι μόνο στο χθες, άλλωστε ο κόσμος της Ηπείρου πέρα και έξω από πολιτικές τοποθετήσεις γνωρίζει σήμερα στην καθημερινότητα της ζωής του τις συνέπειες από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Επιβάλετε λοιπόν να σχεδιάσουμε και διαμορφώσουμε με ορθολογικότητα προτάσεις για το αύριο αν θέλουμε να βοηθήσουμε για να βγει από το τέλμα της στασιμότητας, της καθυστέρησης και της περιθωριοποίησης αυτή η περιοχή.

Στο πολυσυζητημένο ζήτημα της ανάπτυξης θεωρούμε ότι η ανάπτυξη για την ανάπτυξη για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Πολύ δε περισσότερο δεν έχουμε για αυτήν μια εργολαβική αντίληψη των μεγάλων έργων. Ο κύριος στόχος είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών, στόχος που πέρα από τους οικονομικούς περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα που αφορούν το περιβάλλον, τις δυνατότητες πρόσβασης στην μόρφωση και ανάπτυξης της προσωπικότητας, της κοινωνικής συνοχής και γενικότερα στόχους που προσδιορίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Δεν παραγνωρίζετε βέβαια η σημασία των έργων ή της οικονομικής μεγέθυνσης, που όταν γίνονται στις σωστές τους διαστάσεις προσφέρουν τις προϋποθέσεις για συνολική ανάπτυξη, πιστεύουμε όμως πως η ανάπτυξη οφείλει να έχει όρια που επιβάλλονται από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Ανάπτυξη πέρα από τα όρια αυτά είναι ανεπιθύμητη. Παραδείγματα κακώς εννοούμενης ανάπτυξης δυστυχώς υπάρχουν στην χώρα μας πολλά ( αρκεί να αναλογιστούμε την άναρχη ανάπτυξη ορισμένων τουριστικών ή βιομηχανικών περιοχών όπως το Θριάσιο πεδίο.

Επομένως δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε στο κομβικό ερώτημα, ανάπτυξη για ποιόν και προς ποια κατεύθυνση.

Ο ΣΥΝ με σειρά πρωτοβουλιών από τις Νομαρχιακές του οργανώσεις προσπαθεί να αναδείξει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στο κύριο ζητούμενο των τοπικών κοινωνιών την περιφερειακή ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που πρέπει όχι μόνο να σταματήσει την ολοένα διευρυνόμενη απόκλιση Περιφερειών, Νομών και Δήμων, αλλά και να συμβάλλει στην ουσιαστική σύγκλιση.

Στην διαδικασία αυτή η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η μέχρι σήμερα στρεβλή διαχείριση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, η αναποτελεσματική λειτουργία της ΚΑΠ αλλά και η απουσία του εθνικού προϋπολογισμού από την περιφέρεια έχουν οδηγήσει την ύπαιθρο σε πορεία ερήμωσης. Είναι επιτακτική πλέων η ανάγκη για αποκέντρωση, μιας αποκέντρωσης που θα αναδεικνύει την Αυτοδιοίκηση σε πρωταγωνιστή.

Οι πόροι όμως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ελάχιστοι, περίπου 5% σε σχέση με τα συνολικά έσοδα του δημόσιου τομέα, όταν ο μέσος όρος στη Ε.Ε των 15 ξεπερνά το 20%.Το συγκεντρωτικό μοντέλο και οι πολιτικές στον Αυτοδιοικητικό χώρο των κυβερνήσεων του δικομματισμού που ανέδειξαν τον κομματικό Γενικό Γραμματέα σε κηδεμόνα της αυτοδιοίκησης πρέπει να απορριφθεί. Σήμερα είναι το Υπουργείο Οικονομικών που διαμορφώνει τοπικές και περιφερειακές πολιτικές και ο διορισμένος Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας που σχεδιάζει και διαχειρίζεται στην ουσία τους διάφορους πόρους των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των διαθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.

Μια κυβέρνηση και ένα κράτος που δεν εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν θέλει την αποκέντρωση, την αναδιανομή των εξουσιών, είναι μια κυβέρνηση και ένα κράτος που δεν σέβεται και γενικά φοβάται την συμμετοχή των πολιτών.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την συμμετοχή των Ο.Τ.Α στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης. Καθίσταται αναγκαία, ιδιαίτερα σήμερα η Τ.Α να συμμετέχει στην σύνταξη και υλοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές λοιπόν οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΝ ειδικότερα θα προσπαθήσουν να περάσουν μια άλλη λογική για την Τ.Α. Μέσα από δημοτικές κινήσεις πλατιές όπου θα έχουν θέση όλοι οι προοδευτικοί και έντιμοι πολίτες θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη συμμετοχική διαδικασία. Ο κάθε πολίτης μπορεί και πρέπει να έχει λόγο για τον τόπο του. Η Τ.Α δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπόθεση των εργολάβων και των πελατειακών σχέσεων.

Εμείς πιστεύουμε ότι και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να συνταχθούν στην ενεργή αποδοκιμασία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.

Για τον λόγο αυτό καλέσαμε και καλούμε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις στην Ήπειρο να συμπορευτούν παρά τις επιμέρους διαφορές που έχουν για να κάνουμε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στήριγμα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Οι υποψηφιότητες του Φ. Φίλιου, του Μ. Κλάπα, του Α. Νταή και της

Ολ. Γεροβασίλη με την διαφορετικοτητά της η κάθε μια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου και φυσικά οι υποψηφιότητες του Χ. Μαντά στον

Ν. Ιωαννίνων και Β. Γιολδάση στον Ν. ʼρτας είναι ότι το καλύτερο στην σημερινή φάση για την προόθηση των λαϊκών συμφερόντων στην Τ.Α. της Ηπείρου.

Είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, με αγωνιστική διαδρομή και εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Δεν είναι άνθρωποι που ήλθαν από το πουθενά, διορισμένοι από τα πάνω από κάποια εξωαυτοδιοικητικά κέντρα εξουσίας. Ο πολίτης δεν θα βρει σ΄ αυτούς χαμόγελα και ψεύτικες υποσχέσεις την παραμονή των εκλογών και κλειστή την πόρτα μετά τις εκλογές.

Θα είναι αύριο δήμαρχοι και νομάρχες που θα παλέψουν όχι μόνο για μια ορθολογικότερη διαχείριση αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, θα σταθούν στο πλευρό του άνεργου, θα υπερασπισθούν την δημόσια υγεία και παιδία, θα αντισταθούν στο σμπαράλιασμα του ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και θα αναδείξουν τον τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό της Ηπείρου μας.

Με καθαρή στάση λοιπόν απέναντι σε άλλες πολιτικές και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, καταθέτουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας πρώτα απ΄ όλα στους απλούς πολίτες της Ηπείρου γιατί όπως πάντα η αριστερά σ΄ αυτούς στηρίχθηκε και για αυτούς υπάρχει.

ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ,

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ