Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/07/2005

Νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων και φορολογικών επιβαρύνσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση, που θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα πλατιά λαϊκά στρώματα

Δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 με τη σημαντική υστέρηση εσόδων και την μεγάλη αύξηση των υποχρεώσεων του κράτους για τόκους αλλά και η υπέρβαση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του προϋπολισμού του 2004, που εκτινάσσεται στο 6,7% του ΑΕΠ, χρεώνουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. με πελώριες ευθύνες.

Για άλλη μια φορά, όπως γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση αποδεικνύεται πλαστός και παραπλανητικός. Και αυτό παρά τη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις που επεβλήθη εντός του 2005.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης, όχι μόνο αρνείται να δεσμευθεί ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα από το Φθινόπωρο αλλά και αφήνει, σκοπίμως, όπως έπραξε και σήμερα, ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζει ένα νέο εισπρακτικό πακέτο μέτρων και φορολογικών επιβαρύνσεων, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν, για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, σε μια περίοδο, μάλιστα, μείωσης των αναπτυξιακών ρυθμών, αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ο ΣΥΝ αποδοκιμάζει αυτές τις κυβερνητικές προθέσεις και θεωρεί αδιανόητο να υποστούν και νέα πλήγματα τα πραγματικά εισοδήματα του κόσμου της εργασίας και των απόμαχων της δουλειάς, τη στιγμή που αυτά τα εισοδήματα χρειάζεται όσο ποτέ να στηριχθούν και να ενισχυθούν με πολιτικές δίκαιης ανακατανομής του πλούτου.

Η πολιτική της Ν.Δ. οδηγεί τον κόσμο της εργασίας σε αδιέξοδο και ετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένες κοινωνικές αντιδράσεις.

To Γραφείο Τύπου