Skip to main content.
10/05/2006

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "9,84"

Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Είναι φανερό ότι υπάρχει έντονη κοινωνική αναστάτωση. Ο κόσμος δυσφορεί, νιώθει πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν έχει αισιοδοξία για το μέλλον. Ο κόσμος αισθάνεται ανασφαλής και για το παρόν και για το μέλλον. Ο κόσμος κουράστηκε να ζει με μελλοντολογίες και παρελθοντολογίες. Κουράστηκε να ακούει άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακές εξυπνάδες της στιγμής και περιμένει να δει πώς θα βιώσει καλύτερα τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που σωρεύονται μπροστά του.

Για το διάλογο για το ασφαλιστικό

        * Πιστεύετε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να μετάσχει στις διαδικασίες του διαλόγου ή δεν πρέπει;..

Το ασφαλιστικό είναι ένα σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό θέμα. Είναι θέμα και του παρόντος και του μέλλοντος. Με λαϊκισμούς και παραταξιακές δημαγωγίες δεν λύθηκε μέχρι σήμερα αυτό το θέμα. Πάνε κι έρχονται προτάσεις, τροπολογίες, ιδεολογήματα και συνθήματα, αλλά παραμένει αδιαμόρφωτη ακόμα η κοινωνική πολιτική που χρειάζεται η χώρα για την επόμενη 20ετία.

Αναρωτιέται ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο νέος, πώς θα αντέξει η κοινωνία και η οικονομία με τέτοια ανεργία και με τέτοια επίσης ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το ασφαλιστικό;...

        * Η κοινή λογική λέει, ας καθίσουμε κάτω να τα βρούμε.. Αυτό δεν σημαίνει να καθίσουν όλοι κάτω να τα βρούνε; Δικαιολογούνται κάποιοι να λένε, εμείς δεν μετέχουμε στη συζήτηση αυτή;..

Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται να υπάρξει κοινωνική συνοχή, πολιτική αναζωογόνηση και οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας με θεσμική αξιόπιστη λειτουργία του πολιτικού συστήματος δεν έχουν κανένα λόγο να αρνούνται το διάλογο. Στο όνομα των θέσεων και των αρχών επιβάλλεται να προσδιορίσουμε τι ζητάμε.

Την ώρα που οι άλλες κοινωνίες και οι άλλες χώρες, και εντός της Ευρώπης, μιλάνε για διαφορετικού τύπου ανάπτυξη, εμείς ασχολούμαστε με το ράβε-ξήλωνε γύρω από τις παλιές τρύπες και τα ξέφτια μπαλώματα του συστήματος.

Για την τροπολογία για την πρόωρη συνταξιοδότηση

Το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα της στιγμής και τα κόλπα της στιγμής, που πολλές φορές γίνονται για λόγους δικομματικού ανταγωνισμού και επικοινωνιακής αντιπαράθεσης. Λείπει σήμερα η οργανωμένη και σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει, πάνω απ΄ όλα, αυτό το ανθρώπινο περιεχόμενο της ανάπτυξης και την ισορροπία της ανάπτυξης που λείπουν από την Ελλάδα.

        * Αυτή τη ρύθμιση με τα Κλωστήρια και όπου αλλού επεκταθεί την θεωρείτε κόλπο της στιγμής;........

Νομίζω ότι είναι φανερό ότι και η Ν.Δ., όπως και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, όλες οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., δεν έδωσαν από πλευράς πολιτικών επιλογών την προτεραιότητα που έπρεπε να δώσουν στα θέματα της ανεργίας και της απασχόλησης. Είδαν περισσότερο την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις ως μέθοδο για να ανταποκριθούν στους ονομαστικούς όρους της σύγκλισης και δεν κατάλαβαν ότι στο όνομα αυτής της ευελιξίας καταργήθηκε το εργατικό δίκαιο, καταργήθηκαν οι εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ της εργασίας και της απασχόλησης, για αξιοπρεπή διαβίωση. Καταργήθηκε δηλαδή το κατακτημένο πλαίσιο ενός κοινωνικού κράτους προστασίας.

Δεν είναι θέμα κρατικής φιλανθρωπίας. Είναι θέμα εάν μπορεί η οικονομική και κοινωνική πολιτική μιας κυβέρνησης να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και να καθορίζει εγγυήσεις σταθερότητας της εργασίας, της απασχόλησης και της διαβίωσης στο μέλλον.

        * Από την άλλη μεριά θα ομολογήσετε ότι είναι δύσκολο, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, να πει κανείς να μην δοθεί το βοήθημα αυτό;...

Πρέπει αναμφισβητήτως να αντιμετωπισθούν αυτές οι μεγάλες εστίες της κοινωνικής αποδιάρθρωσης.

Υπάρχουν περιφέρειας, αλλά υπάρχουν και στα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχές οι οποίες έχουν ανεργία της τάξεως του 40% και κυρίως ανεργία στους νέους, η οποία υπερβαίνει το 50%. Αυτό είναι σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με τακτικισμούς. Γιατί τακτικισμούς κάνει η κυβέρνηση, τακτικισμούς κάνουν και οι αντιπαραθέσεις εντός του ΠΑΣΟΚ.

Για την υποψηφιότητα της Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν

Ο ΣΥΝ κατ επανάληψη είχε προτείνει και στην αυτοδιοίκηση νομάρχες στελέχη της μειονότητας, επιστήμονες, εργαζόμενους και κοινωνικά στελέχη, που βγαίνουν στα δημοτικά συμβούλια στελέχη της μειονότητας.

        * 'Αλλο δημοτικά συμβούλια και άλλος υπερνομάρχης...

Αυτές οι αντιδράσεις είναι ενοχλητικές εκδηλώσεις αντιδραστικής, διχαστικής και ρατσιστικής νεύρωσης. Δεν μπορεί σήμερα κάποιοι να αυτοαναγορεύονται σε εθνοσταυροφόρους και σε ελληνομέτρες. Ούτε δέχομαι ο μεταθετός Επίσκοπος Θεσσαλονίκης κ. 'Ανθιμος να θέλει να είναι τοποτηρητής του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας μας.

        * Αυτό είναι η ιδιομορφία της Εκκλησίας στις μέρες μας...

Η οποία είναι επικίνδυνη και για την ελληνική δημοκρατία και για την Εκκλησία και για την κοινωνία. Διότι, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν όλοι ότι η τήρηση των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε τελευταία ανάλυση, είναι θέμα ποιότητας και αξιοπιστίας της ελληνικής δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί ξεσηκώθηκε αυτός ο θόρυβος.

        * Το ερώτημα είναι γιατί δεν τους αποδοκίμασε πιο βροντερά ο Πρωθυπουργός;....

Έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση, όταν τέτοιου είδους προκλητικές εμφανίσεις ακροδεξιών απόψεων αντιμετωπίζονται περίπου ως τρέχουσες εσωκομματικές διαφωνίες, οι οποίες τακτοποιούνται, ενώ είναι η έρπουσα εμφάνιση και παρουσία ακροδεξιών τάσεων που διεκδικούν να πιέσουν το πολιτικό μας σύστημα.

Ποια θα ήταν η σωστή λύση; Την σωστή λύση την έχουμε πει στον ΣΥΝ, η υπερνομαρχία να καταργηθεί και να αρχίσουμε να μιλάμε για τα πραγματικά θέματα της Αυτοδιοίκησης.

        * Μήπως θάπρεπε επί τη ευκαιρία να καταργηθούν όλες οι υπερνομαρχίες;....

Δεν έχουν αρμοδιότητες, ούτε λειτουργικό ρόλο.

Να μιλήσουμε, λοιπόν, για τα πραγματικά προβλήματα. Ποια θα είναι η περιφέρεια, δηλαδή ποιο θα είναι το δεύτερο επίπεδο αυτοδιοίκησης. Ποιος θα είναι ο ρόλος της περιφέρειας ως οργάνου σχεδιασμού και υλοποίησης της περιφερειακής ανάπτυξης. Θα έχουμε μητροπολιτική αυτοδιοίκηση; Θα έχουμε γνήσια εκπροσώπηση;.. Αυτά είναι τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα.

        * Μήπως θάπρεπε το κόμμα σας ο ΣΥΝ και άλλες αριστερές δυνάμεις, στο πλαίσιο της υπερνομαρχίας αυτής, να το ξανασκεφτούν και να στηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή;...

Έχουν αποφασίσει οι επιτροπές του ΣΥΝ την κίνησή τους. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Με βάση το πολιτικό περιεχόμενο για την αυτοδιοίκηση, οφείλουν και πρέπει οι πολίτες της υπερνομαρχίας αυτής στους τρεις νομούς να κάνουν τις επιλογές τους.

Από την πλευρά του ΣΥΝ θα δοθεί έμφαση στα πολιτικά θέματα των εκλογών της Αυτοδιοίκησης.

Από κει και πέρα, με αφορμή κι αυτό το θέμα, παρατηρείται ένα φαινόμενο πάρα πολύ ενοχλητικό. Κανείς δεν αναλαμβάνει μερίδιο ευθύνης την ώρα που τα προβλήματα χρονίζουν...

        * Ως προς τι λέτε;...

Ως προς όλα τα ζητήματα καθυστέρησης της αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δαιμονοποιούν η μία την άλλη. Τα πολιτικά κόμματα εξουσίας αλληλοδιασύρονται και από κοινού συκοφαντούνται από τα μέσα επικοινωνίας και τελικά ο πρώτος πόλος του πολιτικού συστήματος καταντάει να είναι η διαπλοκή. Αυτή είναι που ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κοροϊδεύει. Γιατί το θέμα αυτό μεγιστοποιήθηκε και για λόγους πίεσης του πολιτικού συστήματος. Μην παραγνωρίζετε αυτή τη διάσταση.

Τα κέντρα και οι μηχανισμοί της διαπλοκής έχουν περισσότερη ισχύ και παίζουν σημαντικότερο ρόλο από τις πολιτικές, πνευματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες της χώρας και πολλοί δημόσιοι παράγοντες δίνουν εξετάσεις στους φεουδάρχες της διαπλοκής και στους ομόσταυλους υπηρέτες τους.

        * Πιστεύετε ότι επί κυβέρνησης Ν.Δ. δεν έχει αμβλυνθεί το φαινόμενο αυτό ως προς την οξύτητά του;..

Όχι. Ζει και βασιλεύει η διαπλοκή και τον κόσμο κοροϊδεύει.

Για το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

        * Πιστεύετε ότι άφησε κάτι;...

Νομίζω ότι ήταν πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Είχε και χρώμα, είχε και κόσμο, είχε και περιεχόμενο. Είχε σύγχρονο προβληματισμό. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τις διοργανώσεις που έχουν γίνει στα τρία προηγούμενα σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να δούμε ότι αυτά τα νέα κοινωνικά κινήματα, το Κοινωνικό Φόρουμ σε κάθε ήπειρο και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ μπορούν να αποτελέσουν χώρο συνάντησης ιδεών, χώρο παραγωγής προτάσεων και οραμάτων και, κυρίως, να διαμορφώσουν τη νέα κοινωνική και πολιτική αλληλεγγύη που χρειάζονται οι ενεργοί πολίτες των ανοιχτών κοινωνιών σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης για να εξασφαλίσουν μια πολιτική εξυγίανση των δημοκρατικών αξιών. Σήμερα σε όλο τον κόσμο η πολιτική είναι σε κρίση, η κοινωνία σε αναστάτωση, οι θεσμοί διαβρωμένοι. Τα κινήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως πρωτοπορία και, επιτρέψτε μου να πω, και ως πρόταγμα ανανέωσης του κόσμου.