Skip to main content.
05/04/2006

Συνέντευξη Ν.Κωνσταντόπουλου στον ΣΚΑΪ για την καταγγελία υποκλοπής συνδιαλέξεων δημοσιογράφων

Είναι πλέον φανερό ότι ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα είναι εγκλωβισμένο. Δρουν μηχανισμοί αποσταθεροποίησης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει είναι η κοινωνία να εθιστεί, να συνηθίσει, οι θεσμοί να εξακολουθούν να παραμένουν αμήχανοι και αναποτελεσματικοί και οι αρμόδιοι παράγοντες να ομιλούν περί ανέμων και υδάτων, να διακατέχονται δηλαδή απ΄ αυτή την περίεργη αλαλία, την περίεργη ασυναρτησία. Είναι φανερό ότι η πολιτική ζωή περνάει τους μηχανισμούς που θέλουν να είναι παντεπόπτες και παντογνώστες και να μην ανέχονται αστάθμητους, ανεπιθύμητους ή οποιουσδήποτε άλλους εμβληματικούς παράγοντες στη δημόσια ζωή της χώρας.

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Τώρα αυτή η λίστα, γνήσια ή όχι....

Είναι κλασική μέθοδος να μην συζητάμε επί της ουσίας. Να συζητάμε περί διαγραμμάτων. Να συζητάμε δηλαδή σαν να καλούμε τον κάθε πολίτη να γίνεται Σέρλοκ Χολμς ή δικαστικός λειτουργός. Το θέμα είναι πολιτικό.

Ξέρετε τι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος; Η κατασκοπεία, οι υποκλοπές και το όλο σκηνικό που τις περιβάλλει, με τα βρώμικα λογισμικά, όχι μόνο στη VODAFONE αλλά και σε όλες τις άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όχι μόνο στην Αθήνα. Ψάχνει κανείς για τη Θεσσαλονίκη; Ψάχνει κανείς για την Κρήτη;

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Πάντως χθες ψάχνονταν και σε υπουργεία αλλά και σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, απ΄ ότι μάθαμε...

Υπάρχει λοιπόν αυτή τη στιγμή αυτή η υπόθεση της κατασκοπείας και των υποκλοπών. Υπάρχουν οι απαγωγές των Πακιστανών, που γίνονται αντικείμενο έρευνας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μαζί λοιπόν με την κατασκοπεία και τις απαγωγές υπάρχουν οι μυστικές ανακρίσεις που γίνονται αλλοδαπών. Υπάρχουν επίσης τα δρομολόγια των αεροπλάνων της CIA για τις μεταφορές υπόπτων για τρομοκρατία. Και υπάρχουν οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων για μεγάλες αγορές.

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι αγορές;...

Αγορές οπλικών συστημάτων και προμηθειών, για τις οποίες ενδιαφέρονται τόσο το δημόσιο, αλλά ενδιαφέρονται και άλλοι επιχειρηματικοί κύκλοι.

Όλος αυτός ο μηχανισμός δεν στήθηκε γιατί κάποιοι θέλουν να σκοτώσουν τον χρόνο τους, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν. Γίνεται χρήση όλων αυτών των πραγμάτων. Και δεν είναι μία υπόθεση στιγμιαία. Τουλάχιστον από το 2003, να μην πω από το 2000 και μετά, γίνονται. Βεβαίως την ευθύνη την έχει σήμερα η κυβέρνηση να αποκαλύψει και να πει τι ξέρει.

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Την έκανε την αποκάλυψη η κυβέρνηση.. Ο κ. Πολύδωρας έκανε στιγμιαία έρευνα, έδωσε μια στιγμιαία απάντηση....

Θα ζητήσω και από τη Βουλή να υπάρξει έλεγχος από διακομματική κοινοβουλευτική Επιτροπή των όσων συμβαίνουν στην ΕΥΠ, γιατί στην ΕΥΠ δυστυχώς συμβαίνουν παραταξιακές αντιπαραθέσεις και αγώνας εξουσίας εσωτερικός που οδηγεί στην εμπορία πολλών πραγμάτων από πλευράς προϊόντων υποκλοπών.

Δεύτερον. Θα ζητήσω ξανά από τον κ. Πολύδωρα να τον δω, διότι θεωρώ ότι, όταν απέναντι σ΄ αυτούς τους μηχανισμούς υπάρχουν άτολμες ανακοινώσεις ή ανακοινώσεις οι οποίες αναζητούν ισορροπίες και συγκαλύψεις, τότε αυτοί οι μηχανισμοί αποθρασύνονται.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να πούμε ότι δεν μπορεί όλα αυτά τα θέματα να μην ερευνώνται στο πολιτικό τους μέρος. Ακούω την έκφραση «αν έχετε στοιχεία, πηγαίνετε στον Εισαγγελέα». Όταν πηγαίνει κάποιος και ανακοινώνει επισήμως ότι «έχω στα χέρια μου κάτι, ψάξτε το», τότε αμέσως του λέμε «α, είσαι ύποπτος, διότι δεν ξέρουμε τι κάνεις».

Αυτή η λογική της συνενοχής και της καχυποψίας πρέπει να σπάσει. Και πρέπει να σπάσει στην κοινωνία. Οι πολίτες οφείλουν να αντιδράσουν. Και επίσης και η δικαστική εξουσία οφείλει να αντιδράσει.

Αλλά ανεξαρτήτως απ΄ όλες αυτές τις αντιδράσεις, στο πολιτικό επίπεδο είναι ποτέ δυνατόν να μην συζητάμε αυτά τα πράγματα; Είναι ποτέ δυνατόν να τα θεωρούμε ότι είναι του περιθωρίου της καθημερινής μας ενασχόλησης; Και να ασχολούμαστε καθημερινά με όλα αυτές τις -επιτρέψτε μου να πω- σαχλαμάρες και τις ασυναρτησίες οι οποίες σερβίρονται δήθεν ως ενημέρωση;

Το πρόβλημα είναι γιατί μία δημοσιογράφος, η κυρία Μπουγάτσου, ενημέρωσε τις αρχές; Και επειδή τις ενημέρωσε, γίνεται αποδέκτης επιθετικών ανακοινώσεων από πλευράς κυβέρνησης; Ο πολίτης δηλαδή ο οποίος κάνει πράξη τον συνταγματικό του πατριωτισμό και θέλει να είναι δική του υπόθεση κοινωνικής ευθύνης η λειτουργία των θεσμών, γίνεται στόχος και ρίχνεται βορά σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς; Ποιον ενόχλησε;

Να κινητοποιηθούν οι αρχές. Και, κυρίως, σε επίπεδο πολιτικό. Το πολιτικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο και δρουν μηχανισμοί αποσταθεροποίησης. Και συνήθως αυτά εκ των υστέρων τα διαπιστώνουν. Διότι φτάσαμε σ΄ ένα σημείο, αν δεν γίνεις λαμόγιο, να θεωρείσαι κορόιδο.