Skip to main content.
30/03/2006

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό "9,84"

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

        * Γιατί σ΄ αυτές τις συζητήσεις επιλέγεται η μέθοδος του εντυπωσιασμού εις βάρος της ουσίας;....

Είναι ένα φαινόμενο που βεβαιώνει ότι η πολιτική συζήτηση μετατοπίζεται από τη Βουλή και τους δημοκρατικούς θεσμούς στα μέσα προβολής. Είναι η τηλεοπτική δημοκρατία, που σημαίνει ότι η εξουσία μεταφέρεται στους μηχανισμούς που μπορούν να σκηνοθετούν την πραγματικότητα, που μπορούν να διαχειρίζονται τις εντυπώσεις. Δυστυχώς τα δύο μεγάλα κόμματα σκηνοθετούν ένα διάλογο χωρίς ουσία και σκηνοθετούνται από εκείνους οι οποίοι εξουσιάζουν τους μηχανισμούς των μέσων.

Είναι λυπηρό να μην μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως η περιφερειακή ανάπτυξη, δηλαδή οι περιφερειακές ανισότητες που είναι κραυγαλέες, και να καταναλώνουμε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επιτρέψτε μου να πω, σε αστειάκια που θυμίζουν την γνωστή ρήση που εδώ στην Ελλάδα πολλές φορές την χρησιμοποιούμε, «τα παιδία παίζει».

        * Θυμόμαστε παλιά ότι αποτελούσαν σοβαρό γεγονός αυτές οι συζητήσεις και έβγαινε και συμπέρασμα...

Κι εκεί προσέρχονταν τα κόμματα και αναλάμβαναν την ευθύνη να κάνουν την κριτική τους, να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και να ενημερώσουν υπεύθυνα τον ελληνικό λαό.

Πάρτε το χθεσινό θέμα. Πάμε σε εκλογές αυτοδιοίκησης. Στην ελληνική περιφέρεια όλοι οι κρίσιμοι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες για μια αξιοβίωτη καθημερινότητα και για μια ισόρροπη ανάπτυξη με περιβαλλοντική αρμονία, όλοι αυτοί οι δείκτες είναι αρνητικοί και στάσιμοι.

        * Το γενικεύετε σε όλη την ελληνική περιφέρεια ή σε περιοχές;..

Υπάρχουν περιοχές όπου είναι μαύρες τρύπες. Υπάρχει καθήλωση και στασιμότητα. Και υπάρχουν και περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και δεν είναι.

Αυτό δεν έγινε διότι υπάρχει ο κακός εαυτός του Έλληνα ή κακός καιρός. Αυτό είναι συνέπεια της έλλειψης προγραμματισμού και σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των πόρων, της μη ορθολογικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας.

Γι αυτά λοιπόν δεν κουβεντιάστηκε τίποτα, ούτε καν μιλήσανε για την προϋπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης, που είναι η περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Ακόμα δεν έχει υπάρξει ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για το ποιο είναι το δεύτερο επίπεδο αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια. Και πάμε στις εκλογές του 2006, που σημαίνει ότι μέχρι το 2010 δεν θα έχει η χώρα το εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το δεύτερο θέμα. Καλώς ή κακώς, μετατοπίστηκε το θέμα στις υποκλοπές. Είναι εικόνα αυτή; Δυο μεγάλα κόμματα, κόμματα εξουσίας να, επιτρέψτε μου να πω, να υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη όλων, ώστε να ασκούνται σε πόλεμο υπαινιγμών, δηλητηριάζοντας την εμπιστοσύνη του απλού πολίτη.

        * Ακούμε υπαινιγμούς ή απειλές, που μας δίνουν την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές κάτι κρύβουν, κάτι έχουν στο μανίκι, αλλά δεν το λένε. Γιατί δεν το λένε;...

Έχουμε περάσει όλοι από εκείνη την παιδική ηλικία, όπου το ένα παιδί φοβερίζει το άλλο, αλλά ταυτόχρονα του κλείνει και το μάτι, «ότι όλα αυτά, ξέρεις, κάνουμε έναν καυγά, αλλά τον κάνουμε για το μάτια του κόσμου, μην τον παίρνεις στα σοβαρά».

Ό,τι ξέρουν, επειδή αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, επειδή αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και των θεσμών του δημοσίου βίου, οφείλουν να το πουν, αλλιώς, επιτρέψτε μου να πω, είναι συνυπεύθυνα τα δύο μεγάλα κόμματα, διότι ουσιαστικά υποθάλπουν τους μηχανισμούς που γελοιοποιούν την συνταγματική κατοχύρωση των ελευθεριών μας.

        * Θέσατε δύο ερωτήματα. Το ένα είναι γιατί δεν μιλάει κανείς για το κέντρο της Παιανίας, για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ δηλαδή και την εμπλοκή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην ιστορία. Εσείς έχετε απάντηση;...

Η απάντηση είναι εύγλωττη και περιλαμβάνει πολλές πλευρές. Πρώτον, διότι φοβούνται. Φοβούνται ότι αν μπουν μέσα και ψάξουν, θα αποκαλύψουν αυτό που όλοι επισημαίνουν αξιοποιώντας τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ότι δηλαδή στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν κέντρο δοκιμών και κέντρο κατασκευών των λογισμικών.

Το δεύτερο είναι ότι το κέντρο αυτό συνδέεται και με επιχειρηματικά συμφέροντα εδώ στην Ελλάδα και με επιχειρηματικά συμφέροντα στην ERICSSON ή στην VODAFONE.

Και, ο τρίτος λόγος είναι ότι, αν ψάξουν συστηματικά, θα αποκαλύψουν ότι σ΄ αυτή την ιστορία των υποκλοπών δεν διατέθηκαν μονάχα πολλά χρήματα, δεν διατέθηκε μονάχα πρωτότυπη και προηγμένη τεχνολογία. Υπήρξαν και δεκάδες ανθρώπων οι οποίοι εργάστηκαν είτε για να κατασκευάσουν αυτά τα λογισμικά, ως μηχανισμός για να τα τοποθετήσουν, να τα δοκιμάσουν και να τα ενεργοποιήσουν.

        * Και τι θα πει αυτό;...

Θα πει ότι δεν είναι μία ευκαιριακή και τυχαία δραστηριότητα κατασκόπευσης και υποκλοπής. Είναι δίκτυο οργανωμένο, το οποίο λειτουργεί επί σειρά ετών.

        * Κατά τη γνώμη σας έχουν ίδιους λόγους να θέλουν να κρύψουν πράγματα και το ΠΑΣΟΚ...

Κατά τη γνώμη μου και τα δύο μεγάλα κόμματα ξέρουν. Και τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν στην κυβέρνηση όταν γίνονταν αυτές οι δραστηριότητες.

Επίσης, θα πω κάτι το οποίο το λέω με πολύ πίκρα. Όταν οι μηχανισμοί που υπονομεύουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τη λειτουργία του πολιτεύματος διαπιστώνουν ότι απέναντί τους έχουν πολιτικά κόμματα εξουσίας, κυβερνήσεις ή αξιωματικές αντιπολιτεύσεις που φοβούνται τον ίσκιο τους, τότε αποθρασύνονται αυτοί οι μηχανισμοί. Και η εικόνα που μου δίνει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, με την στάση που ακολουθεί σ΄ αυτό το θέμα, είναι εικόνα αυτού που φοβάται τον ίσκιο του.

        * Πάντως από το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι ό,τι έγινε στο θέμα αυτό επί των ημερών τους ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας...

Ξέρετε τι λείπει από το πολιτικό μας σύστημα; Αυτό που υπάρχει στα άλλα Κοινοβούλια. Να μπορεί αυτομάτως μια Επιτροπή της Βουλής να έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάκριση και έρευνα. Καμία τέτοια υπόθεση δεν έμεινε χωρίς ερευνητική διαδικασία από τα Κοινοβούλια στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, Γερμανία κ.α.

        * Εμάς γίνεται με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής...

Όχι. Να μπορεί μία Επιτροπή της Βουλής, όπως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να έχει την εξουσία, σε περιπτώσεις προσβολής του πολιτεύματος και κατασκοπείας σε βάρος της χώρας ή άλλα αδικήματα συγκεκριμένα, άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, να μπορεί ως εξεταστική και ανακριτική Επιτροπή να παρέμβει. Όχι να είναι Επιτροπή Ακροάσεων. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι Επιτροπή Ακροάσεων. Καλό είναι κι αυτό. Δεν είναι Επιτροπή έρευνας.

        * Μόνο αν γίνει εξεταστική επιτροπή...

Η Εξεταστική Επιτροπή πάντοτε συνοδεύεται από την αντιπαράθεση ποινικοποίηση-ή μη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και δεν βγάζει πουθενά.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Τελικά διαπιστώνω ότι υπάρχει μία νοοτροπία, η οποία θα οδηγήσει στο να πάμε μέχρι τις εκλογές με το θέμα αυτό να αιωρείται και να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο της χώρας.

        * Αν πάμε έτσι, ενδεχομένως να στραφεί εναντίον τουλάχιστον της κυβέρνησης, δεν ξέρω αν όχι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Δεν ξέρω εναντίον τίνος θα στραφεί. Ξέρω ότι ήδη έχει στραφεί εναντίον της ελληνικής κοινωνίας, εναντίον των απλών πολιτών και του δημοσίου βίου και των θεσμών.

        * Χθες στη Βουλή είχαμε μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Αλαβάνο και στην κα Παπαρήγα σχετικά με το ποιος διασπά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ή το εργατικό κίνημα. Θεωρείτε ότι ήταν εύστοχη η παρατήρηση του κ. Αλαβάνου;....

Νομίζω πως πολύ σωστά το επεσήμανε ο Αλ. Αλαβάνος. Επεσήμανε αυτή την τάση που έχει η ηγεσία του ΚΚΕ να τσουβαλιάζει τα πάντα με συνθηματολογίες, επιτρέψτε μου να πω, δογματικού λαϊκισμού.

Εκείνο που χρειάζεται είναι η ανασύνθεση και όχι η περιχαράκωση. Εκείνο που χρειάζεται είναι ο διάλογος ανοιχτά μπροστά στην κοινωνία και όχι η οριοθέτηση των εκφραστών της αλήθειας. Ο Συνασπισμός μπορεί και πρέπει να ανοίξει αυτόν το διάλογο, βάζοντας τα πραγματικά θέματα, το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας στο τραπέζι.

Πολύ σωστά έκανε ο Αλ. Αλαβάνος, γιατί εκείνο που υπάρχει σήμερα ως κεντρικό πολιτικό πρόβλημα είναι η κοινωνική δυσαρέσκεια. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνία που διαπιστώνει ότι θα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, είναι η πολιτική αναξιοπιστία, είναι η διαφθορά των θεσμών, η διαπλοκή, η ανασύνθεση των συσχετισμών.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική πια θα οδηγήσει την κοινωνία στους δρόμους. Δεν συγκρατείται ο κόσμος. 'Αρα πρέπει να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες μιας ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που ανησυχούν, που συνειδητοποιούν, που κινητοποιούνται, που ψάχνουν, που ψάχνονται. Δεν είναι δεδομένες και στατικές οι πολιτικές διεργασίες που γίνονται στις συνειδήσεις των πολιτών.

        * Το τοπίο το εσωκομματικό στο κόμμα σας έχει βελτιωθεί;...

Πάντοτε στον ΣΥΝ μπορούμε και συζητάμε και καταλαβαίνουμε ποιο είναι το πρωτεύον και ποιο είναι το δευτερεύον. Κι αυτή τη στιγμή το πρωτεύον είναι ο ΣΥΝ να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, ώστε να δράσει καταλυτικά προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του και τις παρεμβάσεις του στις πολιτικές διεργασίες. Να μην κλειστεί στον εαυτό του.