Skip to main content.
28/03/2006

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι αυτό το θέμα της κατασκοπείας και των υποκλοπών θα έχει διάρκεια και επίσης θα έχει εντάσεις, γιατί έχει πολλές ουρές.

Χθες υπήρξε η γνωμοδότηση των καθηγητών. Πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι διαπιστώσεις, πρέπει να αξιοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, με δύο αναγκαίες συμπληρώσεις.

Το θέμα δεν είναι νομοτεχνικό. Είναι πολιτικό. Και ακριβώς επειδή επισημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα εθνικής σημασίας που βάζει σε κίνδυνο το δημόσιο βίο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσωπικότητα των πολιτών, θα πρέπει να πούμε συμπληρωματικά ότι αυτό το πλαίσιο για τις νομιμοποιημένες εκτροπές που αχρηστεύουν τις δημοκρατικές εγγυήσεις και τις συνταγματικές ρήτρες, το παρέχουν οι λεγόμενες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες. Οι κοινές δηλαδή αποφάσεις Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και Ασφάλειας που καθιερώνουν ένα ιδιώνυμο νομικό πλαίσιο που στην ουσία ακυρώνει όλες τις διακηρύξεις των Συνταγμάτων.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι, η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη θεσμική προστασία θα προκύψει όταν πούμε με το όνομά του τι έγινε, από ποιους, με ποιον τρόπο και με ποιον στόχο.

Έγινε συστηματική κατασκοπεία και ευρύτατες υποκλοπές, που δείχνουν μοναδική τεχνογνωσία, μεγάλο οικονομικό κόστος, δίκτυο μηχανισμών για να κατασκευάσουν αυτή την προηγμένη τεχνολογία, για να δράσουν προκειμένου να την τοποθετήσουν και να την υποστηρίξουν.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι υπάρχει ένα δίκτυο μυστικών υπηρεσιών ξένων κρατών, επιχειρηματικών κέντρων και μηχανισμών εσωτερικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν ορισμένα πολιτικά ερωτήματα. Είναι βεβαιωμένο ότι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατά τη διάρκειά τους, άνοιξαν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τα κυκλώματά τους και έδωσαν ευθείες γραμμές συνακροάσεων.

Οφείλουν λοιπόν τα κόμματα να πουν, και η Ν.Δ. ως κυβέρνηση σήμερα και το ΠΑΣΟΚ, πού κατέληγαν αυτές οι ευθείες γραμμές συνακροάσεων εκείνη την περίοδο που γίνονταν οι λεγόμενες νομιμοποιημένες, με την άδεια δηλαδή της κυβέρνησης, συνακροάσεις.

        * Αν και η ερώτηση δεν απευθύνεται σε εμάς, εμείς θα σας απαντήσουμε. Στην ΕΥΠ κατευθύνεται και είναι γνωστό αυτό...

Το ένα θέμα λοιπόν είναι πού κατέληγαν και το δεύτερο, γιατί κατέληγαν και εκεί...

        * Τότε γιατί λέει ο κ. Βουλγαράκης, θα δυναμίτιζε τις σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό;.....

Γιατί κατέληγαν και αλλού. Κατέληγαν εκεί που ήθελαν όσοι είχαν εργαστεί σ΄ αυτό το δίκτυο, γιατί το δίκτυο ήταν πολυεθνικό.

Το δεύτερο ερώτημα. Αυτή η υποδομή, που δεχόταν τις ευθείες γραμμές συνακροάσεων, η τεχνολογική δηλαδή υποδομή, τα μηχανήματα, πού πήγαν, ποιος τα πήρε, σε ποιον δόθηκαν; εάν υποθέσουμε ότι σταμάτησε αυτή η νόμιμη διαδικασία.

Τρίτον. Κατά τη διάρκεια που γινόταν αυτή η «νόμιμη», η νόμιμη παρανομία, ποιοι και από ποιους παίρνανε ενημέρωση γι αυτά τα οποία προκύπτανε;

Και, τέταρτον, γιατί κανείς δεν μιλάει για το κέντρο της Παιανίας εντός της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, όπου από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2005 αναβαθμίστηκε το παρείσακτο λογισμικό και ξαναμπήκε τον Ιανουάριο του 2005, βελτιωμένο μάλιστα, από το ίδιο προφανώς δίκτυο το οποίο έδρασε.

        * Μήπως θίγετε υπολήψεις και πολυεθνικές.....

Θίγω συγκεκριμένο πλέγμα εταιρικών δραστηριοτήτων, που είναι η VODAFONE, η ERICSSON, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι εργολάβος της ERICSSON.

Και κάτι ακόμα, το σοβαρό επίσης στοιχείο. Ο κ. Κορωνιάς δεν λέει την αλήθεια. Και δεν λέει την αλήθεια όταν ισχυρίζεται αρχικά ότι δεν ήξερε τίποτε ή όταν λέει μετά ότι, «ασκώντας διευθυντικό δικαίωμα εγώ, έκρινα ότι υπάρχει θέμα εθνικής σημασίας και αποφάσισα να δράσω μονομερώς έτσι..». Δεν είναι υπόθεση διευθυντικού δικαιώματος. Αλίμονό μας αν η ιστορία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών περάσει στα χέρια των διευθυντικών στελεχών των εταιρειών.

        * Πληροφορηθήκαμε ότι κάποια προϊόντα υποκλοπών τα ψάχνει η ΕΥΠ στη Γαλλία....Τι σημαίνει αυτό πια;..

Σημαίνει πια ότι η υποκλοπή και η κατασκοπεία έγιναν για να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας.

Να σας θυμίσω ότι ο κ. Καραμανλής, στην πρώτη του ανακοίνωση, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι θα τιμωρούνται εξίσου με τους δράστες και όσοι χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να αποσαφηνιστεί ευθέως, γιατί προκύπτει. Ο κ. Κορωνιάς, η VODAFONE έστειλαν τα λεγόμενα στιγμιότυπα (dumps) των ηλεκτρονικών αρχείων στην ERICSSON. Τα έλεγξε η ERICSSON, τους ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και τους τα επέστρεψε στις 15 Μαρτίου. Πού βρίσκονται αυτά; Τα έχασαν, όπως λένε; Είναι αστείο. Ισχυρίζονται ότι τα έχασαν, ότι δεν τα έχουν. Δηλαδή δεν έχουν το πειστήριο το οποίο θα τεκμηριώσει αποδεικτικά εκείνο που όλοι πια σήμερα ομολογούν, ότι η ιστορία έγινε από μέσα.

        * Η πολιτική σας εκτίμηση ποια είναι; ...

Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή η ιστορία θα διαρκέσει. Είναι από τις υποθέσεις που δημιουργούν πολιτική και θεσμική κρίση. Αλλά είναι και από τις υποθέσεις που πρέπει να συνεγείρουν τον κόσμο. Εδώ έχουμε συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε καθεστώς Μεγάλου Αδελφού. Δεν μπορεί ο πολίτης να είναι ιδιώτης και πελάτης των εταιρειών. Έχουμε πολιτικό πρόβλημα μεγάλο, πρόβλημα δημοκρατίας. Δεν έχουμε νομοτεχνικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να παραδώσουμε τη δημοκρατία από τους θεσμούς στους μηχανισμούς, ούτε την πολιτική να την παραδώσουμε από τη λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών στα χέρια των τεχνοκρατών της επικοινωνίας. Αυτή είναι μετατόπιση εξουσίας πια.

Χρειάζεται να πούμε κάτι ακόμη πολύ ουσιαστικό. Ο νόμος που προβλέπει την ίδρυση της ΑΔΑΕ προσδιορίζει ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να ελέγχει υπηρεσίες και πρώτη υπηρεσία που αναφέρει είναι η ΕΥΠ.

        * Με τη διαφορά ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί καν να προσεγγίσει στην ΕΥΠ...

Σήμερα υποδεικνύεται ο έλεγχος της ΕΥΠ. Μα προβλέπεται ο έλεγχος της ΕΥΠ. Αλλού λοιπόν είναι το πρόβλημα. Δεν είναι το πρόβλημα στην αρτιότητα των νομοτεχνικών περιγραφών. Το πρόβλημα είναι στην πολιτική θέληση.

        * Αυτό λένε και οι καθηγητές...

Και σωστά το λένε. Γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και δεν υποκύπτουν στο ψευτοδίλημμα, να ακρωτηριάσουμε τη δημοκρατία χάριν της λεγόμενης ασφάλειας. Έχουν το δόγμα ότι η περισσότερη δημοκρατία είναι η εγγύηση της ασφάλειας και ορθώς το λένε.

        * Αυτή την στιγμή όλη αυτή την πολυδαίδαλη υπόθεση την ερευνά η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή η ΑΔΑΕ, την ερευνά η Επιτροπή Διαφάνειας του ελληνικού Κοινοβουλίου και όποιος άλλος προλάβει, όμως, αφού όπως είπατε το θέμα είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό, πώς θα δοθεί απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα και τι θα γίνει τελικά;....

Νομίζω ότι είναι άλλο το θέμα της δικαστικής, ανακριτικής έρευνας και άλλο το θέμα της πολιτικής έρευνας. Το πολιτικό μέρος είναι που πρέπει να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και να αναβαθμίσει το πρόβλημα ως πρόβλημα δημοκρατίας η Βουλή. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα εξουσίας, τη Ν.Δ. που είναι κυβέρνηση και ως εκ τούτου έχει την ευθύνη να δώσει εξηγήσεις, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις, και το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, που ως κυβερνητικό κόμμα έχει γνώση και εμπειρία πραγμάτων που έγιναν. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα δύο κόμματα, μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού να παίζουν το παιχνίδι των μυστικών, ποιος ξέρει περισσότερα και ποιος περιμένει στη γωνία τον άλλον.

Εμείς, πιστεύω, ως πολίτες πρέπει να αξιώσουμε να μας πουν τι ξέρουν και τι έγινε.

Και κάτι ακόμα. Κανένα από τα δύο κόμματα, ούτε η Ν.Δ. ως σημερινή κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ ως προηγούμενη κυβέρνηση, έδωσαν απάντηση σε αυτό που ο κ. Κίσλινγκ τεκμηριωμένα κατέγραψε: Ότι από το 2003, με εντολή του τότε πρεσβευτή Μίλερ, δόθηκε εντολή να παρακολουθούνται όλοι οι Έλληνες πολιτικοί, διότι οι μηχανισμοί των υπηρεσιών της CIA και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών εδώ δεν τους είχαν εμπιστοσύνη. Αυτό ειπώθηκε, δημοσιεύθηκε σε περιοδικό διεθνούς κύρους, από εκείνα που χρησιμοποιούνται για βιβλιογραφικές αναφορές, και οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν σαν να μην το άκουσαν. Και το λέει ένας διπλωμάτης που παραιτήθηκε και ως πρώτος Γραμματέας της Αμερικανικής πρεσβείας είχε αρμοδιότητα να γνωρίζει.

        * Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί παρακολουθούντο γιατί οι ξένες δυνάμεις δεν τους είχαν εμπιστοσύνη...

Σωστά το επισημαίνετε. Αλλά από την άλλη μεριά να μην μας θεωρούν αφελείς και αγαθούς. Όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι σε όλο τον πλανήτη ERICSSON, VODAFONE και οποιεσδήποτε άλλες πολυεθνικές και άλλες.. INTRAKOM και άλλες εταιρείες συνεργάζονται ως στρατηγικοί εταίροι και μόνο στην Παιανία και στο κέντρο της Αθήνας καυγαδίζουν ως κακοί γείτονες. Αυτά είναι δείγμα του ότι δεν έχουν νιώσει όλοι αυτοί οι μηχανισμοί αποφασιστική πολιτική θέληση απέναντί τους.

        * Πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Παιανία δεν κατέφθασε ούτε κανένας δικαστής, ούτε εισαγγελέας....

Εκεί οδηγούμαστε; Να καθιερώνουμε το εταιρικό άβατο ως υπέρτερο προστατευόμενο αγαθό από την συνταγματική δημοκρατική νομιμότητα; Και αυτό είναι, όχι απλώς μετατόπιση εξουσίας, είναι εκτροπή και αλλοίωση της δημοκρατικής νομιμότητας.