Skip to main content.
19/03/2006

Ομιλία του Γιάννη Τόλιου στο Συνέδριο Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΣΠΥΔ)

Αγαπητοί αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΠΟΣΠΥΔ. Το Συνέδριο σας έρχεται σε μια επίκαιρη στιγμή. Κατ΄ αρχήν υπάρχουν τα ζητήματα της «πολιτικής προστασίας», με τα τεράστια ελλείμματα εκ μέρους της Πολιτείας, με ευθύνη της κυβέρνησης. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική από ύποπτα κυκλώματα. Επίσης στις χιονοπτώσεις και τις πλημμύρες η κρατική μηχανή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες. Αυτές τις ημέρες ξεχείλισε ο Έβρος με μέγιστες καταστροφές και χιλιάδες κατοίκους στο δρόμο. Σοβαρό ρόλο σ� αυτό παίζει η απουσία συγκροτημένης πολιτικής και η έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στην πυροσβεστική, στο λιμενικό, στο ΕΚΑΜ, κα.

Το Συνέδριο σας βρίσκει επίσης τους «συμβασιούχους πυροσβέστες», με μεγάλες εκκρεμότητες και ανασφάλεια. Πρόκειται για εργαζόμενους με «ημερομηνία λήξης», αφού μετά 24 μήνες προσφοράς πυροσβεστικών υπηρεσιών, απολύονται οριστικά. Πολύτιμη εμπειρία χάνεται. Σε υπόμνημα της Ομοσπονδίας σας (ΠΟΣΔΥΠ) αναδεικνύεται ότι το κόστος για τα 5μηνα και τα επιδόματα ανεργίας, καθώς τις δαπάνες δασοπροστασίας, κα, υπερβαίνουν το κόστος πλήρους απασχόλησης σε 12μηνη βάση των συμβασιούχων. Ωστόσο θα πρόσθετα, ότι εκτός από το καθαρά οικονομικό (λογιστικό) όφελος είναι και το κοινωνικό όφελος, η προστιθέμενη κοινωνική αξία, από την προσφορά ωφέλιμης εργασίας (συντήρηση δρόμων, καθαρισμός φρεατίων, αναδασώσεις, αποκατάσταση καμένων εκτάσεων, εκχιονισμοί, άντληση υδάτων, παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα, κλπ.).

Τέλος το Συνέδριο σας είναι πολύ επίκαιρο για ένα ακόμη λόγο. Εκτός από τα στενά επαγγελματικά προβλήματα υπάρχουν και τα γενικότερα (μισθολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακές συνθήκες, ανεργία, κλπ.) που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους της χώρας, που τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων. Στην ουσία η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι αυτή που βγάζει τους εργαζόμενους στους δρόμους! Πρόκειται για μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από «κοινωνική σκληρότητα» και οδηγεί:

* σε συρρίκνωση των μισθών

* σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών (υγεία, πρόνοια, παιδεία, κά.)

* σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κλπ.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι υπέρ των ολίγων και εξασφάλισης υψηλής κερδοφορίας στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τράπεζες που με 40% κέρδος δεν θέλουν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση με τους εργαζομένους, ενώ από τη μεριά του ο ΣΕΒ ζητάει ανασφάλιστους νέους για εργασία με δικαίωμα απόλυσης στα δύο χρόνια χωρίς αποζημίωση!

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης εντείνει την άνιση κατανομή του εισοδήματος (το 20% του πληθυσμού μόλις το 6% του ΑΕΠ και 20% έχει 42% του ΑΕΠ), τροφοδοτεί την υψηλή ανεργία (20% στους νέους, 15% στις γυναίκες και 10% συνολικά) και υψηλό κόστος ζωής (τρόφιμα και βασικά είδη αύξηση 7-10% το χρόνο). Από την άλλη η έμμεση φορολογία το τρέχον έτος θα αυξηθεί κατά 8,4%, η φορολογία φυσικών προσώπων κατά 9,2% και των νομικών προσώπων μόλις κατά 3,9%.

Αυτή η πολιτική πλήττει όλους τους εργαζόμενους μαζί και τους συμβασιούχους πυροσβέστες που έχουν και το κρίσιμο πρόβλημα της ημιαπασχόλησης και αποτελούν στην ουσία, τους «οικονομικούς μετανάστες» της Πυροσβεστικής.

Με αφορμή τη λεγόμενη «οικονομική απογραφή» (ελλείμματα, χρέος, κλπ.) ήρθαν στο προσκήνιο τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα. Η κυβέρνηση προφασίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά! Λεφτά υπάρχουν αλλά δεν τα διαχειρίζονται σωστά.

Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δεν κάνει αντιπολίτευση. Στην ουσία αμφισβητεί το «διαχειριστή» και όχι την πολιτική που ακολουθεί. Εξάλλου οι «συμβασιούχοι πυροσβέστες» ήταν στην ουσία «ανακάλυψη» του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ενώ ο κ. Παπανδρέου βγήκε υπέρ των νέων της Γαλλίας που διαμαρτύρονται για τα μέτρα ανασφάλιστης εργασίας των νέων, προεκλογικά μιλούσε υπέρ της ανασφάλιστης εργασίας των νέων στην Ελλάδα, δηλαδή αυτό ακριβώς που ζητάει σήμερα ο ΣΕΒ. Ο κόσμος στη «βάση» του ΠΑΣΟΚ, στη μεγάλη του πλειοψηφία, δεν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, όπως και μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ, όπως άλλωστε δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος σ΄ αυτή την νεοφιλελεύθερη πολιτική και σε όσους την στηρίζουν. (πολιτικές δυνάμεις και ισχυροί του χρήματος και του μεγάλου κεφαλαίου)

* Είμαστε υπέρ της άμεσης ικανοποίησης του αιτήματος για πρόσληψη και πλήρη απασχόληση σε 12μηνη βάση των «συμβασιούχων πυροσβεστών»,

* Είμαστε μαζί σας στις κινητοποιήσεις σας έξω από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τον πρόεδρο Αλ. Αλαβάνο,

* Ζητάμε νέες προσλήψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (πυροσβέστες, λιμενικοί, ΕΚΑΜ, κά.) για μείωση ανεργίας,

* Προβάλουμε τα αιτήματα σας από την εφημερίδα «Εκτός Υπηρεσίας» καθώς με παρεμβάσεις και κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή.

* Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε κάθε δίκαιο αίτημα και πάνω απ΄ όλα συμπαραστεκόμαστε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου σας,

* Θεωρούμε αναγκαία την κοινή δράση όλων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων για υπεράσπιση και επίλυση κρίσιμων προβλημάτων. Οι λογικές και πρακτικές των «μοναχικών» δρόμων, αυτόκλητων «σωτήρων» κά, αποδυναμώνει το κίνημα και τον αγώνα για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο Συνέδριο σας!