Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/03/2007

Ο Μακαρθικός «νόμος της κάθαρσης» στην Πολωνία, καθιστά διάτρητη και υποκριτική την αναφορά της Διακήρυξης του Βερολίνου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Να ασχοληθεί το Ευρωκοινοβούλιο με την μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Πολωνία

Επιστολή-παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, ζητά την παρέμβαση του για να μην ισχύσει ο μακαρθικός «νόμος της κάθαρσης», που προώθησε η πολωνική κυβέρνηση εξαπολύοντας ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών εναντίον 700.000 πολιτών στην Πολωνία, οι οποίοι καλούνται να κάνουν δήλωση ότι δεν συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες του προηγούμενου καθεστώτος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ (15.3.2007) στην Πολωνία ο «νόμος της κάθαρσης», ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών 700.000 πολιτών, που καλούνται να συμπληρώσουν δήλωση για το παρελθόν τους αναφέροντας αν είχαν συνεργαστεί με μυστικές υπηρεσίες του προηγούμενου καθεστώτος.

Μόλις προχθές οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διακήρυξη τους για την 50η Επέτειο της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης δήλωναν ότι: «η αφύσικη διχοτόμηση της ηπείρου μας αποτελεί πια οριστικά παρελθόν, … αντλήσαμε τα διδάγματα από τις αιματηρές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και τη μαρτυρική μας ιστορία, … στο επίκεντρο βρίσκεται για μας ο άνθρωπος, με την απαραβίαστη αξιοπρέπεια και τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά του, …» Ο «νόμος της κάθαρσης» καθιστά την αναφορά αυτή της διακήρυξης, για την 50η επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης, διάτρητη και υποκριτική.

Η ενέργεια αυτή της πολωνικής κυβέρνησης αποτελεί κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του άρθρου 6 παρ.1 της Συνθήκης για την Ευρ. Ένωση, το οποίο ορίζει ότι: «Η Ένωση βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, αρχές οι οποίες είναι κοινές στα κράτη μέλη.»

Σας καλούμε, κ. Πρόεδρε, να παρέμβετε άμεσα σε όλους τους θεσμούς της Ένωσης και σε όλα τα επίπεδα ώστε να μην ισχύσει ο «νόμος της κάθαρσης», που προωθεί η πολωνική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το άρθρο 7 της Συνθήκης για τις συνέπειες που συνεπάγεται για κράτος-μέλος η παραβίαση του άρθρο 6 παρ. 1 της Συνθήκης για την Ευρ. Ένωση.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ευρωβουλευτής GUE/NGL"

Ο Δ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο ζήτημα, έκανε την εξής δήλωση:

"Ευρωβουλευτές από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα αντιδρούν στον νεομακαρθικό, φασιστικής έμπνευσης, νόμο της πολωνικής κυβέρνησης ο οποίος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με βασικά άρθρα και αξίες της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν και το Συμβούλιο δεν μπορούν να παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο. Καλώ την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον ενός νόμου που οδηγεί στον εκφασισμό."

To Γραφείο Τύπου