Skip to main content.
12/03/2006

Το πρόβλημα, οι «λύσεις», η διέξοδος. 'Αρθρο του Γιάννη Μπαλάφα στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ.

Να επαναλάβουμε το αυτονόητο. Ο ΣΥΝ, το Κόμμα μας, δεν πάει καλά. Βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης είναι η ίδια η πολιτική που χαρακτηρίζει τον ΣΥΝ τα τελευταία 4 χρόνια, είναι, ιδιαίτερα, οι αποφάσεις που κωδικοποιήθηκαν στο 4ο Συνέδριο και αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «αριστερή στροφή».

Αυτές οι συνεδριακές αποφάσεις, που είναι αναντίστοιχες με τις πραγματικές ανάγκες μιας σύγχρονης Αριστεράς, γεννούν κρίση, μια κρίση διαρκείας, ιδιαίτερα αν τα πράγματα δεν αντιμετωπισθούν στην ουσία τους.

Η διέξοδος

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που καταθέτει το ρεύμα ιδεών «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ» στον ΣΥΝ, έχει ως αφετηρία ότι οι απαντήσεις και οι προτάσεις θα γίνουν μέσα στα πλαίσια του ΣΥΝ και της ευρύτερης ανανεωτικής Αριστεράς, γιατί ο Συνασπισμός εξακολουθεί να είναι ο κύριος κομματικός εκφραστής της ανανεωτικής Αριστεράς, της Αριστεράς της διαρκούς ανανέωσης.

Υποστηρίζουμε ότι προϋπόθεση διεξόδου από τα σημερινή κρισιακή κατάσταση είναι η αλλαγή πολλών από τις πολιτικές που υλοποιεί σήμερα το Κόμμα μας. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι να υπάρξουν αλλαγές στο μήνυμα που εκπέμπουμε, εγκαταλείποντας τον ανέξοδο μαξιμαλισμό, επιμένοντας σε αντινεοφιλελεύθερες και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις και δράσεις, μένοντας αθεράπευτα ευρωπαϊστές «ευθυγραμμιζόμενοι» με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), αντιμετωπίζοντας αισιόδοξα την ενότητα των αντιθέτων που περικλείει η παγκοσμιοποίηση, κοκ. Έτσι αναδεικνύεται ο αυτόνομος αριστερός ανανεωτικός χαρακτήρας του ΣΥΝ και έτσι, μετά τις πολιτικές που απαιτούν αλλαγές, τίθεται σωστά και το θέμα των μέσων για την αλλαγή των πολιτικών.

Οι αριστερές ανανεωτικές δυνάμεις υποστηρίζουν σταθερά και διαχρονικά ότι η υλοποίηση των στόχων του Κόμματός μας και η σοσιαλιστική προοπτική με δημοκρατία και ελευθερία απαιτούν τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, κάτω από πολιτικές προϋποθέσεις. Εφόσον όμως οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σήμερα, οφείλουμε, χωρίς άγχος, μένοντας σταθεροί στην παραπάνω στρατηγική μας, να υλοποιούμε, ως κόμμα, μια τακτική που προκαλεί θετικές διεργασίες στους πολιτικούς χώρους που μας ενδιαφέρουν, κύρια στη σοσιαλδημοκρατία, φέρνοντας πιο κοντά τον στρατηγικό στόχο της συγκρότησης της πλειοψηφίας. Πολύ απλά, πρόκειται για την ίδια στρατηγική και τακτική που έχουν υιοθετήσει η Κομμουνιστική Επανίδρυση στην Ιταλία, το PDS στη Γερμανία, το ΚΚ Γαλλίας και άλλα κόμματα του ΚΕΑ.

Η συνεδριακή πλειοψηφία δεν δείχνει μέχρι σήμερα να έχει πεισθεί να προχωρήσει αυτή τη γραμμή, παρόλα αυτά οφείλει να προβληματιστεί για ορισμένες, τουλάχιστον, διορθώσεις και προσαρμογές, ιδιαίτερα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ, την κριτική προς το ΚΚΕ. Οι απόψεις μας είναι γνωστές σ΄αυτά τα θέματα.

Και η κριτική

Πέραν του σχεδίου του αριστερού ανανεωτικού χώρου για το αύριο του ΣΥΝ, αυτές τις μέρες συζητήθηκαν και δύο άλλες προτάσεις. Η μία είναι της συνεδριακής πλειοψηφίας, η δεύτερη, είναι η καινούργια πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο σ. Ν.Κωνσταντόπουλος και υιοθέτησαν και