Skip to main content.
17/02/2006

Συνέντευξη Ν.Κωνστντόπουλου στο ραδιοσταθμό "ΣΚΑΪ" (Κατ.Ακριβοπούλου) για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών

    *Ποιος είναι ο «Μεγάλος Αδελφός»;...

Είναι πολυκέφαλος και πολυπλόκαμος και έχει σκήπτρο εξουσίας το λογισμικό ασφαλείας. Και όλοι εμείς είμαστε πλέον παιχνίδια στα χέρια του. Ανασφαλείς, ανυπεράσπιστοι, έκθετοι σε όλα τα παιχνίδια κατασκοπίας, αποσταθεροποίησης και εμπορίας με χρήση παράνομων πληροφοριών.

    *Θεωρείτε ότι τον ξέρει η κυβέρνηση;..

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα, γιατί δεν είναι ποτέ δυνατόν να έχει στηθεί αυτό το κύκλωμα παγίδευσης ολόκληρης της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας χωρίς να υπάρχει συνέργεια ξένων μυστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών της ΕΥΠ και επιχειρηματικών κέντρων που έχουν την μήτρα για να δώσουν την τεχνολογία αυτού του λογισμικού.

Δεν είδα καμία απέλαση ξένου. Δεν είδα καμία θέση σε αργία, κανενός στελέχους.

    *Ποιος ξένος δηλαδή θα έπρεπε να απελαθεί;...

Είπα και στη Βουλή -και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτού που λέω- ότι αυτό το σύστημα παγίδευσης και κατασκοπίας ήταν εξ αρχής μέσα στο λογισμικό ασφαλείαςπου μας πούλησαν. Και ξέρουν από την ΕΥΠ και από την κυβέρνηση και από την προηγούμενη κυβέρνηση ποιοι, σε ποιους και πότε δώσανε απόρρητα τηλέφωνα και πληροφορίες για να γίνονται παρακολουθήσεις.

Αν λοιπόν ξεκινήσουμε αντίστροφα, αν αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δικαστική έρευνα για να διαπιστώσει τον βαθμό εμπλοκής του καθενός σ΄ αυτές τις παράνομες δραστηριότητες -γιατί ότι έγιναν εγκλήματα σε βάρος της ασφάλειας της χώρας, της ανεξαρτησίας της πολιτικής ζωής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν το αμφισβητεί κανένας. Αν λοιπόν αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, η κυβέρνηση οφείλει πολιτικά να ανακοινώσει στην ελληνική κοινωνία ποια έρευνα έγινε εντός της ΕΥΠ, ποια ήταν η αρμόδια Διεύθυνση για την κατοχύρωση του απορρήτου των κρατικών επικοινωνιών, ποιοι συνηλλάγησαν με τους αντιπροσώπους των ξένων μυστικών υπηρεσιών όταν σε εφαρμογή διακρατικών συμφωνιών εγκαταστάθηκαν εδώ κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών.

Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να πει τα πορίσματα των εσωτερικών ερευνών στην Ελληνική Αστυνομία.

    *Οι οποίες ξεκίνησαν από πότε αυτές οι έρευνες;...

Νομίζω έπρεπε και πρέπει να έχουν ξεκινήσει από την ημέρα της αποκάλυψης.

    *Δεν έχετε κάτι επιπλέον υπόψη σας...

Εδώ και ένα χρόνο δόθηκε εντολή για προκαταρκτική εξέταση. Η προκαταρκτική εξέταση δεν έγινε στο κενό. Βασίστηκε σε έγγραφα και καταθέσεις στελεχών της ΕΥΠ, στελεχών της VODAFONE και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Αυτοί όλοι που γνωρίζουν, γιατί είναι -υποτίθεται- οι εγγυητές της προστασίας του συστήματος των επικοινωνιών.

Να δώσει λοιπόν η κυβέρνηση τα πορίσματα αυτά για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Διότι αυτό που λέει ο κ. Πρωθυπουργός -και το επανέλαβε σήμερα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης- αυτό το μέγα σκάνδαλο έχει όνομα. Λέγεται κατασκοπία σε βάρος της χώρας.

Οι εγκληματικές ενέργειες που είπε ο κ. Πρωθυπουργός προχθές, και το επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επίσης έχουν όνομα. Είναι εγκληματικές ενέργειες για να ξέρουν μυστικά της πολιτείας γύρω από θέματα εθνικής ασφάλειας, ανάθεσης έργων, συμβάσεων, προμηθειών. Και, επίσης, όλα αυτά τα εγκλήματα κατά της χώρας έχουν επίσης στόχο και τους απλούς ενεργούς πολίτες, τους ανεπιθύμητους, τους ενοχλητικούς, αυτούς που είναι ενεργοί πολίτες.

    *Σας άκουσα να μιλάτε και για στόχο πολιτικής αποσταθεροποίησης...

Όταν γίνονται αυτά τα πράγματα και επί έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα κάποιες αξιόπιστες ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης, τι θα σκεφτεί ο απλός πολίτης;

Το στοιχείο της δημοσιότητας σε τέτοιες υποθέσεις κατασκοπίας από ένα κύκλωμα μηχανισμών σύνθετο είναι όπλο υπέρ της δημοκρατίας. Είναι ενισχυτικό για τις κυβερνήσεις. Κατασκοπίες έγιναν και στην Αγγλία και στη Γαλλία και στην Ιταλία και στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Δεν είπε καμία κυβέρνηση «περιμένω να δω τι θα κάνει ο ανακριτής της τακτικής δικαιοσύνης ή ο εισαγγελέας». Βγήκαν και είπαν «κατασκοπία, έγινε από αυτούς τους χώρους, τους φυσικούς δράστες τους ψάχνει η δικαιοσύνη, το κύκλωμα το αποκαλύπτω και το ξηλώνω».

    *Ποιοι προστατεύουν μάρτυρες; Γιατί μιλήσατε για πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων;

Όλος αυτός ο χρόνος που πέρασε έδωσε τη δυνατότητα να καταστραφούν πειστήρια. Απόδειξη αυτό που είπε ο κ. Κορωνιάς, ότι απομάκρυνε το ύποπτο λογισμικό.

    *Συνδέσατε την τοποθέτηση Βουλγαράκη υπέρ Κορωνιά......

Ακριβώς... Καταστράφηκαν πειστήρια. Δεν ξέρουν ποια είναι τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία, διότι δεν έγινε καμία άμεση έρευνα, αυτοψία και έκθεση κατασχέσεως στην οποία να καταγράφεται τι βρέθηκε.

Αποτέλεσμα; Μέχρι και σήμερα για τον αδιευκρίνιστο θάνατο του άτυχου Τσαλικίδη δίνει με δόσεις η VODAFONE προσωπικά στοιχεία. Είναι προσωπικά, δεν είναι προσωπικά; Γιατί δεν τα έδωσε από την πρώτη στιγμή; Ήταν στην αποκλειστική της ευχέρεια να τα αξιολογεί και να τα χρησιμοποιεί;

Εύλογα μπαίνει κανείς στον προβληματισμό ότι, όταν δεν υπάρχει από την πρώτη στιγμή δημοσιότητα και άμεση κινητοποίηση των ανεξάρτητων αρχών και της δικαιοσύνης, όταν επιλέγεται η σιωπή, η άγνοια και η αδράνεια, αυτός ο χρόνος μπορεί να χρησιμοποιείται και για συζητήσεις και για επιλογές του πώς και τι και ποιον.., με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο η VODAFONE που είναι το όργανο μέσω του οποίου έγινε όλη αυτή η εγκληματική ενέργεια της κατασκοπίας να εμφανίζεται περίπου και ως εθνοευεργέτης, ενώ θα έπρεπε να είναι υπόλογος. Και από την πρώτη στιγμή να έχουν γίνει κατασχέσεις, να έχουν μπει οι αρμόδιοι και να ελέγχουν. Τώρα προσπαθεί η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου να κάνει βεβαίως σε φυσικές συνθήκες την αναπαράσταση. Αν όμως εκαλείτο πριν ένα χρόνο, θα έμπαινε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Γι αυτό όταν δεν υπάρχει δημοσιότητα σε τέτοιες υποθέσεις, ο χρόνος της σιωπής προσφέρεται και για προγράμματα συνεννοήσεων, συνομιλιών, προστασίας μαρτύρων ή υπεκφυγής.