Skip to main content.
16/10/2005

Υπάρχει πρόβλημα..., άρθρο του Γιάννη Μπαλάφα στην ΑΥΓΗ.

Αναταραχή επικρατεί αυτές τις μέρες στο Κόμμα μας με αφορμή την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μιχ.Παπαγιαννάκη για το Δήμο Αθηναίων.

Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε όλοι και όλες να μιλήσουμε ειλικρινά, γιατί η αλήθεια εξακολουθεί να είναι επαναστατική.

Πριν γίνω πιο συγκεκριμένος να θυμηθούμε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες προέκυψαν δύο σημαντικές εξελίξεις στο ΣΥΝ. Η πρώτη ήταν η ουσιαστική διαφοροποίηση του σ.Αλαβάνου από την πάγια θέση του Κόμματος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, γεγονός που οδήγησε σε δημόσια δήλωση 5 στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας. Η δεύτερη ήταν η αντίθεση της πλειοψηφίας της ΠΓ και της ΚΠΕ στο προσυνεδριακό ντοκουμέντο του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», το οποίο πραγματοποιεί το 1ο Τακτικό Συνέδριό του στην Αθήνα στα τέλη του μήνα.

Μέσα σ΄αυτήν την εσωκομματική συγκυρία θεωρήθηκε σκόπιμο να προστεθεί άλλο ένα πρόβλημα στη ζωή του ΣΥΝ. Είναι γνωστό ότι ο Μιχ.Παπαγιαννάκης είχε προταθεί πριν από μήνες από τον Πρόεδρο του Κόμματος ως ο καταλληλότερος για να είναι ο υποψήφιος του ΣΥΝ για το Δήμο Αθηναίων στις εκλογές του 2006.

Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί δυο φορές υπεύθυνα στην Πολ. Γραμματεία και ουδείς από το Κόμμα την είχε αμφισβητήσει δημόσια, υπήρχαν όμως κάθετες ενστάσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, οπότε ο σ.Αλαβάνος ανακοίνωσε στην Πολιτική Γραμματεία ότι αποσύρει πλέον την υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη και καταθέτει την υποψηφιότητα Τσίπρα.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ώρες μετά, με παρουσία του σ.Αλαβάνου, ενέκρινε ουσιαστικά τη νέα υποψηφιότητα.

Πριν προχωρήσω, είναι ανάγκη να υπάρξει μια κατηγορηματική τοποθέτηση. Δεν υπηρετούν την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε όσοι προσωποποιούν καταστάσεις. Όσοι εναντιώνονται προσωπικά στη μια ή την άλλη υποψηφιότητα. Η ουσία δεν βρίσκεται στο ναι στον ένα και στο όχι στον άλλο ή αντίστροφα. Και επιτέλους ας σταματήσει η σπέκουλα γύρω από την ηλικιακή διάσταση του θέματος.

Το ζήτημα που αναδείχθηκε με την απόσυρση εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΝ της υποψηφιότητας του Μιχ.Παπαγιαννάκη για το Δήμο Αθηναίων συνιστά ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Ότι δηλαδή ένα στέλεχος του Κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος επειδή έχει απόψεις σε γενικά πολιτικά ζητήματα (πχ ευρωπαϊκή πολιτική, ευρωτουρκικά κά) που είναι διαφορετικές από τις απόψεις του Προέδρου, της πλειοψηφίας της ΚΠΕ και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά στην Π.Γ, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αλλά και συνολικά η μειοψηφία στο Κόμμα, δεν «χωρούν» στον μετασυνεδριακό πολιτικό σχεδιασμό.

Δεν κρίθηκε, δηλαδή, αν ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι ικανός, αν μπορεί να προβάλλει τα προβλήματα της πόλης, αν έχει διεισδυτικότητα σε άλλους πολιτικούς χώρους και επαφή με τα κινήματα, αλλά κόπηκε με βάση τις απόψεις του σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Μήπως πρέπει να αναμένουμε και νέες ανάλογες συμπεριφορές και για άλλα στελέχη;

Τα γεγονότα αυτά ανέδειξαν, επίσης, ένα μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης στο Κόμμα μας, ότι δυστυχώς κεντρικές αποφάσεις τίθενται στην έγκριση συμμάχων και συμμαχικών σχημάτων (ΣΥΡΙΖΑ) και όχι στην κρίση των μελών και των οργάνων του Κόμματος.

Προσπάθησα να μείνω αυστηρά στα γεγονότα και θέλω να τονίσω ότι στο Κόμμα επικρατεί μια διάχυτη ανησυχία και ένας γενικευμένος προβληματισμός.

Από την πλευρά μας καλούμε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να μετατρέψουν την δικαιολογημένη τους απογοήτευση για τα πρόσφατα γεγονότα στο Κόμμα, σε δύναμη υπεράσπισης της πολιτικής αυτονομίας και του αριστερού ανανεωτικού χαρακτήρα του ΣΥΝ.