Skip to main content.
18/09/2005

Ομιλία του Στ.Πιτσιόρλα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 18/9/2005

Ο Στ. Πιτσιόρλας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από το συνέδριο του κόμματος υπήρξαν σημαντικότατες εξελίξεις και αλλαγές, που μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε σε προσαρμογές της πολιτικής μας στρατηγικής.

Αυτά που κυρίως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι:

α) Οι διεργασίες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα.

Οι εξελίξεις στη Γερμανική, την Γαλλική και την Ιταλική Αριστερά δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο τον ΣΥΝ.

Η δημιουργία μιας μεγάλης πολιτικής δύναμης στο χώρο της Αριστεράς, με σαφές αντινεοφιλελεύθερο πρόγραμμα σε κάθε χώρα χωριστά και στην Ευρώπη συνολικά, είναι ο μεγάλος στόχος της νέας φάσης στην οποία έχουμε μπει.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου είναι φανερό ότι θα διεξαχθεί μια μεγάλη μάχη ηγεμονίας και ανακατανομής δυνάμεων ανάμεσα στη σοσιαλδημορκατία και τη νέα αντινεοφιλελεύθερη Αριστερά. Και γι αυτή τη μάχη απαιτείται μια πολύ σύνθετη και καλά επεξεργασμένη στρατηγική. Στρατηγική που να εμπεριέχει στοιχεία αντιπαράθεσης αλλά και ενότητας.

β) Η αποσαφήνιση του εσωτερικού πολιτικού τοπίου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφασιστικά πια προχωρά στην υλοποίηση μιας ακραιφνώς νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται ως πεδίο συζήτησης αυτή την πολιτική, δεν την αμφισβητεί επί της αρχής και οικοδομεί την αντιπολιτευτική της στρατηγική στην αμφισβήτηση της ικανότητας της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Καραμανλή. Ουσιαστικά αντιγράφει την αντιπολιτευτική στρατηγική που ακολούθησε ο κ. Καραμανλής τα προηγούμενα χρόνια.

Τα δύο αυτά στοιχεία διαμορφώνουν έναν πολύ μεγάλο χώρο στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ΣΥΝ.

Ιδιαίτερα η στρατηγική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία δημιουργεί τεράστια αμηχανία σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης αλλά και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

γ) Στη βάση αυτών των νέων δεδομένων, νομίζω ότι ο ΣΥΝ πρέπει να διαμορφώσει τη δική του πολιτική στρατηγική πάνω στους παρακάτω άξονες:

Διακήρυξη του στόχου δημιουργίας ενός μεγάλου αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Ανάληψη διαρκώς πρωτοβουλιών ώστε, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, να συγκροτηθεί μια ισχυρή δομική αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα. Ένας ισχυρός πόλος που θα αμφισβητεί την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και θα αντιπροτείνει εναλλακτικές λύσεις. Αντικειμενικός μας στόχος πρέπει να είναι η μετουσίωση των αντιδεξιών αντανακλαστικών του κόσμου της Αριστεράς και ιδιαίτερα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ σε συνειδητή αντινεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ανάληψη διαρκώς ενωτικών πρωτοβουλιών τόσο προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και προς την πλευρά του ΚΚΕ για την συγκρότηση αυτού του αντιπολιτευτικού πόλου και για την ανάπτυξη ενωτικών δράσεων.

Η πρόσκληση του Αλ. Αλαβάνου για το θέμα της Ολυμπιακής είναι ένα πολύ καλό δείγμα του τι θα έπρεπε να κάνουμε.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής να ξαναδούμε το θέμα των δημοτικών εκλογών.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου μεταθέτει την κρίσιμη αναμέτρηση αποκλειστικά στον πρώτο γύρο. Σ΄ αυτόν πρέπει να επικεντρωθεί και η δική μας πολιτική.

Ο ΣΥΝ να ηγηθεί μεγάλης πρωτοβουλίας ώστε να συγκροτηθούν πλατειά ψηφοδέλτια που, κόντρα στους κυβερνητικούς υποψήφιους, θα διεκδικήσουν τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Τα ψηφοδέλτια αυτά να συγκροτηθούν από άφθαρτα πρόσωπα, με ιδιαίτερα μεγάλο βάρος της Αριστεράς, να έχουν ριζοσπαστικό αυτοδιοικητικό πρόγραμμα και να διεκδικήσουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική τόσο για την Τ.Α. όσο και στο σύνολό της.

Μπορεί αυτές οι προτάσεις να φαίνονται ως μια μεγάλη στροφή του ΣΥΝ. Στην ουσία όμως πρόκειται για προσαρμογή στις νέες συνθήκες της πολιτικής που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα για τις δημοτικές εκλογές δεν είναι δυνατόν να έχει αλλάξει η κυβέρνηση, να αλλάζει ο εκλογικός νόμος και εμείς να συνεχίσουμε να κινούμαστε με την τακτική που είχαμε διαμορφώσει μερικά χρόνια πριν και σίγουρα με άλλη κυβέρνηση και άλλον εκλογικό νόμο.