Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/09/2006

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου, αναφορικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Αλέκος Αλαβάνος επεσήμανε:

«Δεν θα είχα την απαίτηση η κα Υπουργός να σηκωθεί να φύγει από τη Γερμανία για να απαντήσει στην ερώτησή μου. Θα είχα όμως την προσδοκία η Υπουργός Παιδείας όταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε αναστάτωση. Να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ και να συζητάει με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Δυστυχώς όμως από την κυβέρνηση εφαρμόζεται η συνταγή ότι όταν έχουμε προβλήματα με την κοινωνία καλλίτερα να απουσιάζουμε. Εν πάση περιπτώσει αφού πήγε στη Γερμανία η κα υπουργός και αφού θα δει τόσα πράγματα κρίσιμα για την εκπαίδευση ρωτήστε την πόσος είναι ο μισθός των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Γερμανία. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat στην Ελλάδα οι ετήσιες αποδοχές του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού είναι 12.556 ευρώ. Στη Γερμανία οι αντίστοιχες ετήσιες αποδοχές είναι 37.350 ευρώ. Είναι τρεις φορές πάνω από την Ελλάδα, ενώ οι τιμές στην Αθήνα σύμφωνα με τα στοιχεία είναι ψηλότερες από τις τιμές στο Βερολίνο.

Τι διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί; Διεκδικούν μια σειρά θεσμικά αιτήματα, διεκδικούν και οικονομικά αιτήματα. Διεκδικούν 1.400 ευρώ, που είναι το όριο της φτώχιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε καταντήσει τους δασκάλους να κινητοποιούνται για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δώσει αυτό που είναι το όριο της φτώχιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επειδή ζούμε και σε μια φάση που συζητούνται και τα θέματα της διαφθοράς. Η κυβέρνηση σπρώχνει όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο να επιλύσουν με άλλους τρόπους τα προβλήματα επιβίωσης. Σπρώχνει στην παραπαιδεία, σπρώχνει τους γιατρούς στο ιδιωτικό ιατρείο. ΄

Έχετε εξευτελιστικούς μισθούς, είσαστε κυβέρνηση της παραπαιδείας, του παρακράτους, του παρασκήνιου, των παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Σας καλούμε να αφήσετε αυτές τις σκληρές στάσεις, σας καλούμε να εμφανισθεί εδώ η υπουργός Παιδείας, να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Τα αιτήματά τους είναι απολύτως σωστά, είναι μετριοπαθή, έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και έχετε ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς στα Δημοτικά Σχολεία.»

To Γραφείο Τύπου