Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2005

Να εξισωθούν οι αποζημιώσεις των απολυομενων εργατών και υπαλλήλων ζητά ο Συνασπισμός

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος μαζί με τους Παν.Λαφαζάνη, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής και Δημ.Στρατούλη, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Γερ.Γιακουμάτο.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε τα εξής:

«Η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έθεσε στον κ. Υφυπουργό το πολύ οξύ θέμα των μαζικών απολύσεων και του κλεισίματος επιχειρήσεων. Έχουμε επιχειρήσεις κερδοφόρες όπως η Triumph οι οποίες κλείνουν το παραγωγικό τμήμα και κρατάνε μόνο το εμπορικό τμήμα. Έχουμε επιχειρήσεις σε ανερχόμενους κλάδους όπως είναι το Αλουμίνιο και η Soulis, οι οποίες κλείνουν. ‘Έχουμε επιχειρήσεις στο δημοσιογραφικό χώρο όπως είναι ο Flash, κάτω από τη σκιά μεγάλων επιχειρηματιών, οι οποίες αφήνουν τους εργαζόμενους σε πλήρη ανασφάλεια και χωρίς πληρωμή δεδουλευμένων και άλλων.

Ζητήσαμε αποφασιστική παρέμβαση του Υπουργείου, να μην μπορεί μια επιχείρηση η οποία κλείνει το παραγωγικό τμήμα να κάνει ομαδικές απολύσεις κρατώντας το κερδοφόρο εμπορικό εισαγωγικό τμήμα.

Ζητήσαμε οι κερδοφόρες επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις.

Ζητήσαμε, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ., οι απολύσεις να είναι αιτιολογημένες.

Και, τέλος, ζητήσαμε να εξισωθούν οι αποζημιώσεις των απολυομένων εργατών και υπαλλήλων, σύμφωνα και με την απόφαση που έχει βγει από το Πρωτοδικείο σε σχέση με τις εργαζόμενες της Σίσερ-Πάλκο. Δώσαμε μάλιστα σχετική τροπολογία που θα καταθέσει ο ΣΥΝ στο πρώτο νομοσχέδιο.

Θέλουμε μια αποφασιστική παρέμβαση του Υπουργείου προκειμένου να σταματήσει αυτή η ασυδοσία που υπάρχει δυστυχώς από μεγάλους επιχειρηματίες απέναντι στο εργατικό δυναμικό που τόσα έχει προσφέρει στις επιχειρήσεις τους.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πώς σας φαίνεται μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΙΝΤΡΑΚΟΜ να διατυπώνουν πρόθεση μεταφοράς της έδρας και του κύκλου εργασιών τους στο εξωτερικό, όταν αυτές οι εταιρείες απασχολούν πλέον των 5000 ανθρώπων;

«Την τακτική των εκβιασμών απέναντι στην πολιτεία την έχει εγκαινιάσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Είναι απαράδεκτη. Δεν μπορούν να πιέζουν και να δημιουργούν τελεσίγραφα στο όνομα του ότι θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες χαμηλότερου κόστους, ειδικά μάλιστα επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μεγαλώσει και αναπτυχθεί χάρη στην προσφορά ενός αξιόλογου τεχνικού δυναμικού αλλά και χάρη στην αγορά που προσφέρει σχεδόν ολόκληρη γι αυτές η πολιτεία.»

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ο κ. Δούκας παραδέχθηκε ότι εξετάζει τη μείωση των μισθών των διοικητών των ΔΕΚΟ.

«Είναι ένα μέτρο το οποίο οπωσδήποτε είναι θετικό αλλά είναι ψύλλοι στα άχυρα. Εκεί που πρέπει να τεθεί αποφασιστικός έλεγχος είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες επιχειρήσεις για ρουσφετολογικούς λόγους και κυρίως να μπει ένας έλεγχος στις φοβερές εκροές πόρων που έχουμε μέσα από τη διαδικασία των προμηθειών.»

To Γραφείο Τύπου