Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/03/2007

Προσλήψεις με συμβάσεις μίσθωσης έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη και της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τον Ιούλιο του 2006, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσέλαβε με προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, Γεωπόνους, Τοπογράφους και Τεχνολόγους Γεωπόνους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (6μηνες) προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους αγροτεμαχίων για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.

Επειδή ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής και οι προσλήψεις έγιναν με καθυστέρηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε (2/1/07) σε προσλήψεις άλλων 450 ελεγκτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 2 μηνών. Στη συνέχεια, και επειδή με τη λήξη των συμβάσεων δεν είχαν ολοκληρωθεί  οι έλεγχοι, ο Οργανισμός, την 12/3/07,  ανακοίνωσε την πρόσληψη άλλων 800 ελεγκτών με συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι 4 μήνες.      

Στην παραπάνω ενέργεια έχουν αντιδράσει έντονα συνδικαλιστικοί φορείς του χώρου και σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι: α) με μεθόδους πρόσληψης με συμβάσεις έργου δεν επιλύεται το πρόβλημα, αφού, με τις απαιτήσεις που έχει μια τέτοια σύμβαση (δελτίο παροχής υπηρεσιών, ΤΕΒΕ, φορολογία), η πλειοψηφία των προσλαμβανομένων αδυνατεί να ανταποκριθεί  β) υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού στους οργανισμούς εποπτείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.  γ) με την τακτική αυτή οι έλεγχοι ακόμη δεν έχουν τελειώσει και δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους αγρότες.

Οι ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις επιδοτήσεις των αγροτών βαρύνουν τον Οργανισμό, που όφειλε, με την προκήρυξη της 2/1/07, να προκηρύξει την πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού συμβασιούχων και για μεγαλύτερο των 2 μηνών διάστημα, αφού, όπως αποδεικνύεται, οι ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

1) Αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

-  να αποσυρθεί άμεσα η προκήρυξη για σύμβαση μίσθωσης έργου για τη διεξαγωγή των επιτόπιων ελέγχων αγροτεμαχίων.

-    να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με το

άρθρο 21 του ν.2190/94, και για διάστημα διπλάσιο από αυτό που περιλαμβάνει η προκήρυξη της 14/3/07, δεδομένου ότι με το πέρας των τετράμηνων συμβάσεων έργου που έχουν ήδη προκηρυχθεί, θα απαιτηθεί άλλη προκήρυξη για τη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων της επόμενης περιόδου.   

2) Τι σχεδιασμό έχει κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το προσωπικό που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων;

3) Αν προτίθεται να προκηρύξει περαιτέρω την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλύψει την έλλειψη  προσωπικού στους οργανισμούς εποπτείας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Δραγασάκης

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη