Skip to main content.
20/03/2005

Μετεξέλιξη και αναβάθμιση των ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ. 'Αρθρο του Δημήτρη Χατζησωκράτη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ.

ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Μετά το ΣΥΝέδριο

Δες Κείμενα του Θέματος Μπροστά στην φιλόδοξη επιλογή συζήτησης για την «κομματική ανασυγκρότηση» εν όψη του Καταστατικού- Οργανωτικού ΣΥΝεδρίου επέλεξα τόσο κατά τη συζήτηση στην ΚΠΕ, όσο και σήμερα, να προτείνω την επικέντρωσή μας σε ένα απλό αλλά ταυτόχρονα και μείζον ζήτημα: Την οργάνωση, λειτουργία και παρουσία της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ. Και εννοώ της ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ(ΤΠΚ). Την δυνατότητα της ριζικής μετεξέλιξης και αναβάθμισής της.

Όλοι και όλες έχουμε την εικόνα της σημερινής κομματικής ζωής και των ΤΠΚ το 2005. Στους χώρους συγκέντρωσης των μελών, στα γραφεία δηλαδή των οργανώσεων αντιλαμβάνεται κανείς το πραγματικό πρόβλημα. Χώροι ουδέτεροι ή παγεροί, όπου παρευρίσκονται, στην καλύτερη περίπτωση, σύντροφοι προχωρημένης ηλικίας και στους οποίους, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, δύσκολα θα σκέφτονταν κανείς να συχνάσει ή να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του (υπάρχουν βεβαίως περιπτώσεις όπου, ως επί το πλείστον, σε φιλική-παρεΐστικη βάση έχουν στηθεί χώροι εξαιρετικά θελκτικοί). Για την εξεύρεση του ενοικίου τους, μάλιστα, δαπανάται πολλές φορές κάθε ικμάδα και πρωτοβουλία των υπευθύνων, που θα μπορούσε να διοχετευθεί αλλού.

Οι άλλοι συμπολίτες έχουν τα καφενεία και τις καφετέριες, τα Internet -καφέ, τους εθνοτοπικούς, τους αθλητικούς συλλόγους, τα εντευκτήρια, τα πολιτιστικά κέντρα, τις βιβλιοθήκες, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) κλπ. Σε κάποια από αυτά συμμετέχουν και τα κομματικά μέλη αλλά σπανίως πλέον τα συνδέουν με τη κομματική τους δράση.

Αν δεν καταφέρουμε, με ένα διαφορετικό πρότυπο οργάνωσης, να συνδέσουμε όχι απλά την διάθεση του ελεύθερου χρόνου αλλά το ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του καθενός και της καθεμιάς με την δομή, τη λειτουργία και τους χώρους της κάθε ΤΠΚ τότε θα είναι βέβαιο ότι θα είμαστε μακριά από αυτούς που θέλουμε να συμπορευτούμε και να τους εκφράσουμε.

Θα ήθελα να υποβάλλω δύο προτάσεις- ιδέες.

Η πρώτη:

Η απασχόληση και η ανεργία, η μόρφωση των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, η ψυχαγωγία, η πολιτιστική ανάσα, η φροντίδα για την υγεία και το περιβάλλον, η έμπρακτη αλληλεγγύη στις ποικίλες μειονότητες αποτελούν και τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η κάθε περιοχή.

Με βάση τον τόπο που διαμένει κάθε μέλος του κόμματος πρέπει να επιδιώκεται η ένταξή του σε μία ΤΠΚ ανά Δήμο ή Τοπικό Διαμέρισμα στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας.

Σήμερα, το 2005, οι Πολιτικές Κινήσεις σε χώρους δουλειάς δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης. Όλα τα προβλήματα που, ως εργαζόμενοι/ες, αντιμετωπίζουν τα μέλη του κόμματος έχουν την «συλλογικοποίησή» τους μέσα από την συνδικαλιστική έκφραση και τις νομαρχιακές ή πανελλαδικές παρατάξεις -δίκτυα. Είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους με τη διασφάλιση -μέσα από τις σημερινές τεράστιες δυνατότητες επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης- του συντονισμού και της συλλογικής δράσης στους εργασιακούς ή επαγγελματικούς χώρους.

Στις ΤΠΚ, που θα έχουν ενισχυθεί, ποσοτικά και ποιοτικά, από την ένταξη των πρώην μελών των εργασιακών οργανώσεων συγκροτούνται Ομάδες με συγκεκριμένο ενδιαφέρον (θεματικές ομάδες): Απασχόληση, αυτοδιοίκηση, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, πολιτισμός, αλληλεγγύη και δικαιώματα, γυναίκες, νεολαία. Το κύριο μέλημα των ομάδων είναι η ανάπτυξη δράσεων στο χώρο τους, με βάση τη δυνατότητα επίλυσης του εκάστοτε παρουσιαζόμενου προβλήματος, αξιοποιώντας στον τομέα αυτό την εμπειρία των ΜΚΟ και απευθυνόμενες σε ένα ευρύτερο αριθμό φίλων. Οι δράσεις θα έχουν στοιχεία ακτιβισμού και σύγχρονης επικοινωνιακής πολιτικής. Το ποιες θα είναι, θα καθορίζεται με βάση τη σύνθεση των μελών και τις ανάγκες της περιοχής.

Η δεύτερη:

Τα γραφεία των ΤΠΚ έχουν λόγο ύπαρξης στο μέτρο που μπορούν να είναι ελκυστικά ή ανεκτά για όλες τις ηλικίες που επιδιώκουμε να συμμετέχουν στις ΤΠΚ. Για να επιτυγχάνεται αυτό πρέπει να διασφαλίζουν, τόσο σε έκταση όσο και σε εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση, δυνατότητες ώστε μέρη τους ή «γωνιές» τους να έχουν στοιχεία χώρου συσκέψεων-εκδηλώσεων, Internet-καφέ, καφέ -μπαρ. Να αποτελούν χώρο συνάντησης, δράσης και πόλο έλξης. Εδώ θα μπορεί με τη σωματική παρουσία των μελών, που για την αριστερά αποτελεί πρωτογενές -συστατικό στοιχείο κοινωνικής συμμετοχής και δράσης κάθε ενεργού πολίτη, να επιτυγχάνεται και η επικοινωνία των γενεών. Όταν ακριβώς όλοι και όλες αισθάνονται ως μέρος ενός συνόλου που τους περιέχει και δεν τους αποκλείει εξ ορισμού.

Για μια τέτοια υπόθεση η οικονομική συνεισφορά των μελών και των φίλων και η εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων καθίσταται ευκολότερη.

Αλλά και για την περίπτωση ενδεχόμενης μη δυνατότητας διασφάλισης -για οικονομικούς λόγους- ενός τέτοιου πολλαπλού χώρου είναι προτιμότερη η απουσία του παραδοσιακού Γραφείου. Η εξοικονόμηση των χρημάτων από την ΤΠΚ θα διοχετεύεται στον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό, που οπωσδήποτε θα πρέπει να περιέχει την κινητή ηλεκτρονική και δικτυακή υποστήριξη και την γενικότερη επικοινωνία με τους συμπολίτες και θα προβλέπει την τακτή συγκέντρωσή των μελών της σε διαθέσιμους, δημοτικούς ή άλλους κατάλληλους χώρους!