Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2005

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ G8

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού

Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος με το ρόλο του άτυπου παγκόσμιου διευθυντηρίου που θέλουν να παίξουν οι G8 με τις ετήσιες συνόδους τους. Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την παγκόσμια ισότιμη συνεργασία κα ιδιαίτερα με την άμεση συμμετοχή των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Οι χώρες αυτές, που τους αναλογεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού απαιτούν δικαιοσύνη, όχι ελεημοσύνη από τους ισχυρούς, από τις πολιτικές των οποίων πλήττονται βαρύτατα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Στη ρίζα των προβλημάτων τους είναι οι μεγάλες ανισότητες που αναπαράγονται και διευρύνονται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Απαιτείται η απαλλαγή των χωρών αυτών από το βραχνά του εξωτερικού χρέους, χωρίς όρους. Η πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία Μπλέρ, κάτω από την πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των κινημάτων της, δεν απαντάει στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Συνδέεται με όρους δομικής προσαρμογής των οικονομιών των χωρών που αφορά αυτή η πρωτοβουλία και δεν συνοδεύεται από ένα σύνολο μέτρων, όπως η γενναία αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας για όλες τις φτωχές χώρες και η εξασφάλιση ισότιμων όρων διεθνούς εμπορίου για τις χώρες αυτές. Μέτρα που ζήτησαν και οι χώρες της Αφρικής με την πρόσφατη Σύνοδό τους.

Υπάρχουν οι πόροι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας και της πείνας και να προστατευθεί το παγκόσμιο περιβάλλον. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν το 2004 το 1δις. δολάρια, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, στις οποίες αναλογεί σχεδόν το 50% των δαπανών αυτών. Για τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από 150δις. δολάρια, τη στιγμή που μόλις το ένα τρίτο του ποσού αυτού χρειάζεται ετησίως για την κάλυψη «των στόχων της χιλιετίας» του ΟΗΕ. Επομένως το ζητούμενο είναι μια διαφορετική πορεία του σημερινού κόσμου, μια πορεία που διεκδικούν τα πολύμορφα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που δίνουν και πάλι το δυναμικό και μαζικό τους «παρών» αυτές τις μέρες στο Εδιμβούργο.

To Γραφείο Τύπου