Skip to main content.
28/01/2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ «9.84» (Δέσποινα Τσαντέ)

Σχετικά με την συζήτηση για το δημοσιογραφικό λειτούργημα στο Ζάππειο, που συγκάλεσε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, με την συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και των εκπροσώπων των επαγγελματικών οργανώσεων των δημοσιογράφων.

    -Όπως είπατε στη χθεσινή συζήτηση, τα κόμματα της Αριστεράς έχουν μία θέση που ζητούν διαφάνεια..., όμως τα κόμματα της εξουσίας δεν ξέρω πόσο έτοιμα είναι..

Υπάρχουν συστήματα ενημέρωσης των κομμάτων εξουσίας, τα οποία έχουν επιβαρύνει διαχρονικά το πρόβλημα, είναι μέρος οργανικό του προβλήματος. Εμείς επαναφέραμε το ζήτημα της ουσιαστικής κατάργησης του Υπουργείου Τύπου.

Επίσης πρέπει να αυξηθούν τα μισθολόγια και να γίνουν πολύ ισχυρές οι συλλογικές συμβάσεις, διότι μ΄ αυτά τα μισθολόγια είναι σαν να σπρώχνουν τους δημοσιογράφους σε δεύτερες, τρίτες... πέμπτες δουλειές, μαύρο χρήμα κ.λπ. Αυτές είναι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν από κει και πέρα αυστηρά ασυμβίβαστα ανάμεσα στο δημοσιογραφικό λειτούργημα και τα γραφεία τύπου, επικοινωνιών, δημοσίων σχέσεων, εκδόσεων κλπ.

    -Βοηθάει η διεθνής εμπειρία, και πώς προσδιορίζονται τα ασυμβίβαστα;

Χτες ο κ. Υπουργός μοίρασε ένα αποκαλυπτικό ντοσιέ, στο οποίο αναφέρει τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τι θεσμικό πλαίσιο υπάρχει Σε όλες τις χώρες που έχουν ισχυρή παράδοση για τον Τύπο, υπάρχει ασυμβίβαστο, το οποίο, είτε νομοθετικά, είτε δια των κωδίκων των επαγγελματικών ενώσεων, εδώ και χρόνια ισχύει. Κοντολογής, εκτός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και εκτός του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, όπου δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, οτιδήποτε άλλο, γραφεία Τύπου δημοσίων υπηρεσιών, Υπουργείων, ιδιωτικού τομέα εμπεριέχονται στο ασυμβίβαστο. Και ο δημοσιογράφος που δουλεύει εκεί καταθέτει την ταυτότητά του για όσο χρειαστεί, 6 μήνες ή 6 χρόνια, και δεν ασκεί παράλληλα δημοσιογραφικό επάγγελμα. ʼρα θα πρέπει αυτό να έχουμε ως στόχο, ως προοπτική για την οριστική θεσμική τακτοποίηση του θέματος. Και οι ενώσεις να έχουν ως κεντρικό στόχο, μέσω αυτού που είπαμε αυτορρύθμιση, να διαμορφώσουν τελικά ένα ισχυρό ασυμβίβαστο, το οποίο βεβαίως να έχει και μία θεσμική κατοχύρωση.