Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2005

Περιοδεία του Αλέκου Αλαβάνου στο Αίγιο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, κατά τη σημερινή περιοδεία του στο Αίγιο, συναντήθηκε με τους δημοτικούς και συνεταιριστικούς φορείς της περιοχής Αιγιαλείας και συζήτησε εκτενώς τα προβλήματα της περιοχής.

Ιδιαίτερα:

Ο Αλ. Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους τοπικούς φορείς και της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε, τάχθηκε εναντίον της αποσύνδεσης των αγροτικών ενισχύσεων της Ε.Ε. από την παραγωγική διαδικασία και τόνισε ότι «η ολική αποσύνδεση είναι το καλύτερο δώρο της κυβέρνησης προς τον Τόνι Μπλερ».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τις ανησυχίες του ΣΥΝ για τη γενική κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος, για την οποία υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «σκάνδαλο το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τιμών παραγωγής αγροτικών προϊόντων και των τιμών εμπορίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Ο ΣΥΝ ήρθε σήμερα στο Αίγιο και είχε συνάντηση με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιαλείας, για να αναδείξει τα μεγάλα ζητήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα.

Πρώτο ζήτημα, που θέλουμε να προβάλουμε, είναι ο μεγάλος κίνδυνος που διαμορφώνεται από την ολοκληρωτική αποσύνδεση των αγροτικών ενισχύσεων από την παραγωγή. Αυτό φοβόμαστε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της γης από τους μεγαλύτερους στην ηλικία αγρότες, την αγορά γης πιθανόν από εταιρείες και κυρίως ότι είναι ένα μεγάλο δώρο στον Βρετανό πρωθυπουργό και στους ηγέτες των άλλων χωρών της Ε.Ε., οι οποίοι θέλουν να μειώσουν τις ενισχύσεις στην αγροτική παραγωγή. Και θα ισχυριστούν από δω και πέρα ότι πρόκειται για κοινωνικό επίδομα και όχι για αναπτυξιακή διαδικασία της Ε.Ε.

Το δεύτερο που θέλουμε να θίξουμε είναι η ανάγκη στήριξης των συλλογικών μορφών οργάνωσης των αγροτών, όπως είναι οι Συνεταιρισμοί και οι οργανώσεις παραγωγών. Εδώ συναντηθήκαμε με μια καλή συνεταιριστική οργάνωση, ξέρουμε, όμως, ότι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα ή και καταρρέουν ακόμη, όπως είχαμε το κλείσιμο αυτές τις μέρες της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.

Θέλουμε να υπάρξει στήριξη, οικονομική, επιστημονική και τεχνική στους συνεταιρισμούς και στον τομέα της μεταποίησης, της συγκέντρωσης, και της εμπορίας.

Το τρίτο ζήτημα, για το οποίο θα δραστηριοποιηθούμε άμεσα, είναι το θέμα των αποζημιώσεων - στην Αιγιαλεία και αλλού - δηλαδή αυτή η ντροπή ότι τώρα, ενάμισι χρόνο μετά τις καταστροφές από τον παγετό, στέλνονται στην Ε.Ε. τα στοιχεία και λένε ότι μετά από ένα τρίμηνο θα αρχίσουν να συζητάνε για τις αποζημιώσεις, με συνέπεια να υπάρχει φοβερή οικονομική πίεση προς τους αγρότες αλλά και την ίδια στιγμή να μην μπορούν να παρέμβουν μέσα στο χωράφι τους με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω το μεγάλο για μας ζήτημα, δηλαδή, το χάσμα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή που φτάνουν σε πενταπλασιασμό ή δεκαπλασιασμό πολλές φορές τις τιμής. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Εμείς ήδη προτείνουμε, ως ένα μόνο από τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, την καταγραφή των τιμών του παραγωγού πανελλαδικά στο διαδίκτυο, προκειμένου να μπορεί ο καταναλωτής να τις συγκρίνει με τις τιμές της λιανικής πώλησης και να υπάρξει αυτή η πίεση για άμεση κάλυψη του χάσματος το οποίο έχει διαμορφωθεί».

To Γραφείο Τύπου